Beschermd cultuurhistorisch landschap

Meersen aan de Moervaart

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

De meersen langs de Moervaart te Sinaai zijn beschermd als landschap.

Waarden

Meersen aan de Moervaart zijn beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

Cultuurhistorisch is dit gebied waardevol omdat het gebied minstens sinds de Ferraris (einde 18de eeuw) steeds, voor zo ver het ter beschikking staande kaartmateriaal dit toelaat, als een waterrijk graslandgebied behouden is gebleven. Het historisch gebruik met aanleg van dijken en sloten en de aanwezigheid van natte graslanden (o.a. hooilanden), percelen met wijmenteelt en relicten van vermoedelijk kleinschalige turfwinningen dragen bij tot de waarde van dit gebied.

wetenschappelijke waarde

Natuurwetenschappelijk is dit gebied waardevol omdat er in het gebied nog steeds belangrijke fragmenten van plantengemeenschappen gevonden worden die als typisch voor dergelijke graslanden (hooilanden) worden beschouwd. Dergelijke waterrijke gebieden worden zeldzaam in Vlaanderen. Dit wordt mede benadrukt door een aantal zeldzame tot vrij zeldzame soorten uit waterrijke milieus.

Sinaai (Sint-Niklaas)
Het meersengebied langs de Moervaart te Sinaai is steeds een waterrijk graslandgebied geweest. Dergelijke waterrijke gebieden worden zeldzaam in Vlaanderen. Dit wordt mede benadrukt door een aantal zeldzame tot vrij zeldzame soorten uit waterrijke milieus.