Neobarok herenhuis

Geografisch pakket Lokeren

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het neobarokke herenhuis Huis Thuysbaert. Het herenhuis werd reeds op 1 augustus 1986 beschermd als monument, maar deze bescherming werd ingetrokken op 19 april 1988. Het gebouw is gelegen in de als stadsgezicht beschermd stadskern van Lokeren.

Herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

van dit statisch neoclassicistisch herenhuis gebouwd voor burgemeester H. Thuysbaert in 1883 naar ontwerp van architect E. van Hoecke met een unieke en gaaf bewaarde monumentale voorgevel, rijkelijk versierd met onder meer neobarokke ornamenten, imitatiebanden, omlijste vensters met bekronende lijsten en portretmedaillons in stucwerk, uitgewerkte consoles onder het fraaie ijzeren balkon en onder de kroonlijst.

Neobarok herenhuis

Stationsplein 10 (Lokeren)
Statig neobarok herenhuis in 1883 ontworpen door architect Emile Van Hoecke voor de heer Hector Thuysbaert. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak.