Geografisch pakket Lokeren

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het 18de-eeuwse burgerhuis aan de Markt. Het burgerhuis werd reeds op 1 augustus 1986 beschermd als monument, maar deze bescherming werd ingetrokken op 19 april 1988. Het gebouw is gelegen in de als stadsgezicht beschermd stadskern van Lokeren.

Huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

van het 18de-eeuwse burgerhuis dat in 1902 door de Gentse architect E. Van Hoecke - Peeters aangepast werd en vergroot tot een fraai herenhuis met neorococogevel gekenmerkt door een mooie 18de-eeuwse arduinen spiegelboogvormige deuromlijsting en een op het Lokerse stadhuis geïnspireerde risalietbekroning met halfcirkelvormige kroonlijst met ingeschreven oeil-de-boeuf tussen stucwerk, een fraai ijzeren balkon op rocailleconsoles en een neorococo koetspoort links.

Markt 10 (Lokeren)
Oorspronkelijk een enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen uit de 18de eeuw, door aanpassingswerken in 1902 naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters uitgebreid tot dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak. Toegevoegde rondboogpoort links naast het huis.