Burgerhuis

Beschermd monument van 03-03-1998 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lokeren
Deelgemeente Lokeren
Straat Markt
Locatie Markt 10 (Lokeren)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/46014/139.1
  • OO000655

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Burgerhuis

Markt 10, Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Oorspronkelijk een enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlaag uit de 18de eeuw, door aanpassingswerken in 1902 naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters (Gent) uitgebreid.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het 18de-eeuwse burgerhuis aan de Markt. Het burgerhuis werd reeds op 1 augustus 1986 beschermd als monument, maar deze bescherming werd ingetrokken op 19 april 1988. Het gebouw is gelegen in de als stadsgezicht beschermd stadskern van Lokeren.

Waarden

Huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

van het 18de-eeuwse burgerhuis dat in 1902 door de Gentse architect E. Van Hoecke - Peeters aangepast werd en vergroot tot een fraai herenhuis met neorococogevel gekenmerkt door een mooie 18de-eeuwse arduinen spiegelboogvormige deuromlijsting en een op het Lokerse stadhuis geïnspireerde risalietbekroning met halfcirkelvormige kroonlijst met ingeschreven oeil-de-boeuf tussen stucwerk, een fraai ijzeren balkon op rocailleconsoles en een neorococo koetspoort links.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.