Teksten van Houten windmolen

Houten windmolen_versie 2_20151216 ()

De houten windmolen is beschermd als monument.

Houten windmolen versie 1 25092013 ()

De staakmolen met gesloten voet werd in 1826 in Beverlo (Limburg) opgericht. In 1842 was Pieter Willems, een koopman te Peer, eigenaar van de molen. Hij verpachtte de molen aan Pieter Loos. Door erfenis kwam de molen in het bezit van August en Pauline Willems, kooplieden te Peer. In 1850 erfde Hendrik Willems, eveneens koopman te Peer, de windmolen. In 1863 werd de molen gekocht door Martin Gilaer, die hem al in 1864 verkocht aan Henri Lemmens-Scraeyen, die ook de watermolen de Stalse molen te Koersel opkocht.

In 1902 erfde Denis Lemmens-Grootjans de molen. In 1903 kocht hij de andere windmolen in Beverlo en verkocht de geërfde molen aan Mandus Peeters. Deze ontmantelde de molen in 1903-1904 en bouwde hem opnieuw op in de Kerkstraat in Schaffen. De windmolen staat bekend onder verschillende namen: de Verloren Kostmolen, de Molen van Schaffen, De Windmolen en de Molen van t Dorp. De molen werd tot 1966 gebruikt.

De houten, vierkante windmolen is een standaard- of staakmolen, ook onderkruier geheten. De molen heeft een gesloten molenvoet.

Bibliografie

• Archief Onroerend Erfgoed Industrieel Erfgoed, DB000551, Diest-Schaffen (Houten staakmolen), Historiek.
  • CUYPERS R. & DENEWET L. s.d.: Schaffen (Diest), Vlaams-Brabant [online], http://www.molenechos.be/molen.php?AdvSearch=957, (geraadpleegd op 25/09/2013).
  • DUWAERTS M.A. 1961: Les moulins du Brabant, Bruxelles.

De windmolen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: