Stadswoningen

Geografisch pakket Lokeren

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de stadswoningen aan de Markt, gekend als Apotheek Jacobs. De woningen werden reeds op 1 augustus 1986 beschermd als monument, maar deze bescherming werd ingetrokken op 19 april 1988. Het gebouw is gelegen in de als stadsgezicht beschermd stadskern van Lokeren.

Apotheek Jacobs is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

barokke huizen uit het midden van de 17de eeuw, gebouwd voor de griffier van Lokeren, gekenmerkt door de bak- en zandstenen in- en uitgezwenkte topgevels, oculi met voluutvormige omlijstingen, belijnende waterlijsten en kruiskozijnen, aangepast in de loop van de 18de eeuw en gerestaureerd in 1907-1910 onder leiding van de Lokerse architect H. Vanden Broucke waarbij naar oorspronkelijkheid en aangepastheid aan de winkelfunctie gezocht werd met onder meer terugplaatsen van de typische zandstenen kruiskozijnen.

Burgerhuizen

Markt 75-76 (Lokeren)
Zogenaamd "Apotheek Jacobs", bestaande uit twee afzonderlijke panden, gebouwd midden 17de eeuw voor rekening van Georges Godaert, griffier van Lokeren, heer van Bistelles, erfachtig meier van Moerbeke, commies van het Land van Waas. Gelijkvloerse verdieping van beide huizen in de loop van de 18de eeuw verbouwd. Tijdens een restauratie van 1910 door architect H. Vanden Broucke (Lokeren) grondig gewijzigd en aan elkaar aangepast.