Academie

Beschermd monument van 03-03-1998 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lokeren
Deelgemeente Lokeren
Straat Grote Kaai
Locatie Grote Kaai 2 (Lokeren)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/46014/131.1
  • OO000645

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Academie

Grote Kaai 2, Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Rechthoekig gebouw met bepleisterde en beschilderde lijstgevel van dertien traveeën met afgeschuinde hoektravee en twee bouwlagen onder schilddak (nok evenwijdig met straat, Vlaamse pannen). In 1834 ontworpen door architect Johan Beeckman (Dendermonde) met een vijfvoudige functie.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de Academie aan de Grote Kaai, met het Sint-Laurentiusbeeld aan de achtergevel. De Academie werd reeds op 1 augustus 1986 beschermd als monument, maar deze bescherming werd ingetrokken op 19 april 1988. Het gebouw is gelegen in de als stadsgezicht beschermd stadskern van Lokeren.

Waarden

Voormalige academie met inbegrip van Sint-Laurentiusbeeld aan achtergevel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

opmerkelijk openbaar gebouw in een strenge neoclassicistische stijl, ontworpen door architect J. Beeckman in 1846 met een vijfvoudige functie, waaronder academie voor teken- en bouwkunst; de classicerende strenge eenvoud wordt bekomen door de oorspronkelijke open galerij op klassieke pijlers en rechthoekige verbonden bovenvensters.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.