Kasteel van Olsene: kasteel met ereplein en boogbrug

Kasteel en kasteeldomein van Olsene met kasteeldreef en hoeven

Beschrijving

Het kasteel van Olsene, het ereplein en de boogbrug zijn beschermd als monument en maken deel uit van het als dorpsgezicht beschermde kasteel en kasteelpark.

Waarden

Het kasteel van Olsene met inbegrip van het ereplein en de boogbrug is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

als waterkasteel gebouwd in 1854 op de oude omgrachte motte en funderingen van het voormalige "Hof ter Wallen", de zetel van de dorpsheerlijkheid van Olsene waarvan de geschiedenis teruggaat tot het einde van de 11de eeuw.

wetenschappelijke waarde

als één van de belangrijkste realisaties van de Gentse architect Louis Minard ontworpen in 1854 in een neogotische en op de Vlaamse renaissance geïnspireerde baksteenarchitectuur kenmerkend voor het latere oeuvre van Minard en duidelijk verwijzend naar de grote middeleeuwse kastelen.

artistieke waarde

van het authentieke en goed bewaarde interieur eveneens naar ontwerp van architect Minard waarbij de verschillende vertrekken in een eigen stijl en aankleding uitgevoerd werden onder meer een boudoir met hergebruikt vroeg 18de-eeuws goudleerbehangsel en salon met Chinees export-behang van het genre "Tuin met vogels en bloemen".

Kasteeldomein van Olsene

Grote Steenweg 19-23, 19A (Zulte)
Het kasteeldomein van Olsene wordt aan drie zijden omgracht, het domein omvat een toegangshek tussen paviljoenen, een waterkasteel binnen een cirkelvormige vijver en een neerhof.