69 resultaten
ID: 21066 | Beschermde archeologische site
Helstraat, Oudenaardseweg, Sluisweg (Spiere-Helkijn)
Deze bescherming betreft de middenneolithische site de Hel.
ID: 10462 | Beschermde archeologische site
Kasteeldreef (Spiere-Helkijn)
De bescherming omvat het Hoge Hof van Helkijn, het kasteel van de bisschoppen van Doornik dat minstens opklimt tot de 12de eeuw.
ID: 1049 | Beschermde archeologische site
Sint-Truidensesteenweg (Tienen)
Langsheen de Sint-Truidensesteenweg bevinden zich drie bovengronds bewaarde Gallo-Romeinse tumuli, die uitzonderlijk zijn vanwege hun onderlinge samenhang, hun rijke grafinhoud en de aanwezigheid van oudere begravingen rondom de heuvels.
ID: 175838 | Beschermde archeologische site
Burchtstraat, Oude Kolmontstraat (Tongeren)
De burcht van Kolmont is beschermd als archeologische site.
ID: 178273 | Beschermde archeologische site
Burchtstraat, Oude Kolmontstraat (Tongeren)
De burcht van Kolmont is beschermd als archeologische site.
ID: 2099 | Beschermde archeologische site
Graanmarkt, Grote Markt, Kloosterstraat, Koppelkist, Maastrichterstraat, Museumkwartier, Onze-Lieve-Vrouwestraat, Stadhuisplein, Vlasmarkt, Vrijthof (Tongeren)
De beschermde archeologische zone omvat een rijkdom aan geschiedenis die loopt van de Romeinse tijd tot vandaag. De meest opvallende getuige hiervan is de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek. De afbakening van de beschermde archeologische zone valt – met uitzondering van het Vrijthof – nagenoeg volledig samen met het tracé van de laatmiddeleeuwse omwalling van het kapitteldomein. Binnen de afgebakende zone situeren zich bovengronds de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek, de pandgang van het voormalige klooster en resten van de laat-Romeinse stadsomwalling aan het Vrijthof. De archeologisch potentie van de zone is zeer hoog en er zijn ondergronds zowel middeleeuwse als Romeinse sporen bewaard. Historiek en beschrijving Onze-Lieve-Vrouwbasiliek Archeologisch veldonderzoek vond plaats in twee fasen van 1999 tot 2001 en van 2004 tot 2008. Tijdens dit onderzoek werd duideli
ID: 15052 | Beschermde archeologische site
Brugstraat (Wichelen)
Deze bescherming betreft de prehistorische site van de Bergenmeersen.
ID: 10443 | Beschermde archeologische site
Kolverenschansweg (Zonhoven)
De bescherming omvat de Kolverenschans. Waarden De Kolverenschans is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: wetenschappelijke en cultuurhistorische waarde: De Kolverenschans in Zonhoven werd omstreeks 1604 door de lokale boerenbevolking opgericht om zich te beschermen tegen rondtrekkende bendes en legers tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De schans bleef in gebruik tot na 1713 en is een goed bewaarde archeologische site die nog steeds waarneembaar is in het landschap. Het aanwezige archeologische bodemarchief bevat nog waardevolle informatie over het leven op de schans en over het leven van de lokale plattelandsbevolking in de 17de en 18de eeuw. De Kolverenschans wordt beschermd als archeologische zone met het oog op behoud enerzijds en toekomstig onderzoek anderzijds.
ID: 13817 | Beschermde archeologische site
Bethaniastraat, Koepoortstraat, Stationsstraat (Zoutleeuw)
Deze bescherming betreft de Spaanse citadel van Zoutleeuw.