Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

97381 resultaten


ID: 7989 | Beschermd monument

Dorp (Assenede)
De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart is beschermd als monument. De toren van de parochiekerk is als sinds 3 juli 1942 beschermd als monument.


ID: 7992 | Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dorp (Assenede)
De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart is met inbegrip van het kerkhof en de kerkhofomheining beschermd als dorpsgezicht.


ID: 8159 | Beschermd monument

Dorp (Assenede)
De bescherming als monument omvat een deel van de straat Dorp te Bassevelde, meer bepaald het openbaar domein met bomenrijen.


ID: 8171 | Beschermd monument

Dorp (Assenede)
Het dorpsplein te Bassevelde, met inbegrip van de muziekkiosk, de dorpspomp, het oorlogsmonument en het openbaar groen, is beschermd als monument.


ID: 128530 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp (Assenede)
De dorpskern van Bassevelde bestaat uit een opvallende open ruimte gevormd door het dorpsplein en de aangrenzende dorpsstraat. De open ruimte gaat is een relict van de middeleeuwse dorpsvorm en van een proto-industriële site in functie van de lakennijverheid.


ID: 128548 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp (Assenede)
Het oorlogsmonument van de hand van beeldhouwer Aloïs De Beule dateert van 1920 en staat op een imitatierots gelegen op een plantsoen en wordt geflankeerd door een vredesboom.


ID: 128549 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp (Assenede)
De openbare waterpomp werd opgericht ter vervanging van een houten dorpspomp. De gemeenteraad belastte bouwkundige Edmond de Perre-Montigny met een ontwerp. De arduinen pomp werd geplaatst in 1876 en in 1877 werd de bronzen waterspuwer geleverd.


ID: 128550 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp (Assenede)
De muziekkiosk werd opgericht in 1930 door de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia. De eenvoudige achthoekige constructie bevat een bakstenen onderbouw waarop een betonnen vloer en acht gietijzeren zuiltjes onder een houten tentdak met rode kunstleien.


ID: 128551 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp (Assenede)
Kapel, ingeplant op een plantsoentje tussen twee zilverlindes in het perspectief van Dorp op de T-vormige splitsing met Hogevorst en Oude Boekhoutestraat. Eenvoudige witgeschilderde bakstenen kapel met voorgevel gemarkeerd door hoeklisenen en uitlopend in een driehoekig fronton met bekronend fraai ijzeren kruisbeeld. De kapel werd gebouwd een paar jaar na de vernieling van de kapel van 1840.


ID: 128552 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp (Assenede)
Imposante, witgeschilderde kerk ingeplant in het midden van het dorpsplein en omgeven door het kerkhof met omheining met ijzeren hekken op lage bakstenen voet tussen vierkante pijlers en haag aan de kerkhofzijde, en muur met spaarvelden aan de zuidzijde, naar ontwerp van architect O. Oosterlinck van 1905. Deze parochie werd in 1264 definitief onder het gezag van de bisschop van Doornik geplaatst en stilistisch zijn de oudste delen van de kerk met name de kruising met achtzijdige toren, het transept met traptorentje en de kern van vijf traveeën van het schip, in deze periode te situeren. Omhaagd en ommuurd kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie aan voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens en een neoclassicistisch bakstenen utilitair gebouw.