Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

97381 resultaten


ID: 128606 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kloosterstraat 3 (Assenede)
Herberg met rolbaan naar ontwerp van architect A. De Pape. Witgeschilderd bakstenen hoekhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit eind 19de eeuw.


ID: 128607 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kloosterstraat 5 (Assenede)
Brouwerswoning van de brouwerij Van Hoorebeke die opgericht werd door Julien Van Hoorebeke in 1898 naar ontwerp van architect Charles Cambien-Spruyt op de plaats van de vroegere brouwerij Bovijn. Enkel de in 1903 gebouwde Imposante vrijstaande eclectische constructie met kasteelallures bleef in het immense, deels ommuurde en van fraaie hekken voorziene terrein bewaard.


ID: 7897 | Beschermd monument

Koning Albertstraat, Oosteeklo-Dorp 10 (Assenede)
De bescherming als monument omvat de parochiekerk Heilig Kruis en Onze-Lieve-Vrouw met cultuurgoederen zoals in de waarden vermeld, het voormalig kerkhof met hekken en de Kerkweg met muurkapel en wapenschild.


ID: 128609 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Koning Albertstraat (Assenede)
Het voorheen omgrachte kerkhof werd circa 1979 ontruimd. De heraanleg met herschikking van de ommegangkapelletjes en de beplanting werd in 1987 goedgekeurd. De ommegang met zeven staties van de zeven weeën van Maria, gaat terug op een oude ommegang waarvan de kapelletjes tijdens de Franse overheersing in 1798-1799 afgebroken werden. De vermoedelijk begin 20ste-eeuwse bakstenen pijlerkapelletjes werden in 1992 vernieuwd met behoud van de plaasteren, polychroom beschilderde reliëfs. Rechts van het hek ten westen naar de pastorie werd in 1938 een piëtakapel opgericht.


ID: 128610 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Koning Albertstraat (Assenede)
Het huidige kerkgebouw dateert van 1781 en werd gebouwd in opdracht van de Gentse Sint-Pietersabdij, het kapittel van Doornik en de cisterciënzerabdij van Flines, tiendheffers van de parochie sinds 1261. Voor de bouw van de kerk werden de plattegronden en doorsneden van de in 1776 gebouwde kerk van Lembeke, gebruikt. Het gebouw werd opgetrokken in een sobere classicistische baksteenarchitectuur, oorspronkelijk verlevendigd door kenmerkende bepleisterde platte banden.


ID: 7775 | Beschermd monument

Koning Albertstraat 7 (Assenede)
De pastorie Heilig Kruis en Onze-Lieve-Vrouw is beschermd als monument.


ID: 128608 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Koning Albertstraat 7 (Assenede)
De pastorie met voorheen omgrachte site is gelegen ten westen van de oude kerk en de kerkhofsite en vormen samen de historische dorpskom van Oosteeklo. Een ijzeren hek tussen vierkante gemetste pijlers verbindt de beide sites. De omgrachting werd grotendeels gedempt in 1960. Het ruime dubbelhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zwart pannen zadeldak heeft een sobere gecementeerde voorgevel.


ID: 128611 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kraaigemstraat 43 (Assenede)
Achterin gelegen, nog deels omgrachte hoeve met losse bestanddelen, minstens uit de 18de eeuw daterend en bereikbaar via een lange dreef met fruitbomen. Ten oosten binnen de circulaire omgrachting gelegen boerenwoning van vijf traveeën onder zadeldak. Ten zuiden, bakstenen bedrijfsgebouw met schuur en stallen onder zadeldak, gedateerd 1898, met sporen in metselwerk van oudere schuur.


ID: 7885 | Beschermd monument

Landsdijk (Assenede)
De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen is, met inbegrip van de omheinde voortuin en van de cultuurgoederen zoals opgesomd in de waarden, beschermd als monument.


ID: 128618 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Landsdijk (Assenede)
Na de oprichting in 1904 van een nieuwe parochie kreeg architect Henri Valcke uit Ledeberg in 1905 de opdracht een kerkgebouw te ontwerpen. Het neogotische kerkgebouw, van de straat gescheiden door een beplante voortuin en ijzeren hekken op een lage bakstenen voet, is met de voorgevel naar het noorden gericht.