Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

97380 resultaten


ID: 172279 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Veldegemsestraat 94-96 (Zedelgem)
Op de hoek met de Hutstraat. Geheel van lage dubbelhuizen en bijgebouwen op een afgeschuind perceel toegankelijk via smeedijzeren hekken gevat in betonnen paaltjes, volgens kadastergegevens circa 1910 gebouwd. Geheel van lage dubbelhuizen en bijgebouwen op een afgeschuind perceel toegankelijk via smeedijzeren hekken gevat in betonnen paaltjes. Verankerde baksteenbouw boven een witbepleisterde plint en met gecementeerde (imitatievoegen) zijgevels onder zadeldak (mechanische pannen). Voormalig magazijn rechts nu in gebruik als garage. Het bakstenen bijgebouw achter het huis dateert uit dezelfde periode.


ID: 172282 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Vlasaardstraat (Zedelgem)
In 1930 door de familie Calleeuw-Reynaert gebouwd ter nagedachtenis van een overleden echtgenoot. Ingewijd in 1933. Rode baksteenbouw met driezijdige apsis onder zadeldak (leien). Tuitgeveltje met schouderstukken, betonnen dekplaten en bekronend, betonnen kruis. Spitsboogvormige deuropeningen met houten vleugeldeur en opschrift "O.L.V. / VAN LOURDES / BID VOOR ONS" in het boogveld. Rondboogvensters in de zijgevels.


ID: 172048 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Vloethemveld (Zedelgem)
Voormalig militair domein en natuurgebied, deels op grondgebied Zedelgem, deels op grondgebied Snellegem (zie Jabbeke). Het "Vloethemveld" is een onderdeel van het een historisch heidegebied. In 1296 schenkt graaf Gwijde van Dampierre het "Vloethemveld" aan het Brugse Sint-Janshospitaal. Om het veld te ontginnen bouwt het hospitaal aan de rand van het gebied enkele hoeves. De hongersnood van 1847 en de groeiende vraag naar hout leiden tot massale ontbossing. Bij de herbebossing vanaf 1880 worden vooral snelgroeiende uitheemse bomen en naaldbomen aangeplant. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kappen de Duitsers bijna het hele bos. Ze richten er barakken op, munitieopslagplaatsen en leggen spoorlijnen aan. In 1924 worden 127 ha van het "Vloethemveld" onteigend. Een deel valt onder het beheer van Waters en Bossen. Een deel wordt toegewezen aan het Ministerie van Landsverdediging voor het plaatsen van munitiedepots.


ID: 172129 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Zabekestraat 3 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, toegankelijk via een geasfalteerde oprit. Het kadaster registreert in 1838 de bouw van een kleine woning. Circa 1910 vergroting van de woning. Woonhuis met geïncorporeerde stalling in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 172130 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Zabekestraat 8 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen toegankelijk via een geasfalteerde oprit. De site gaat terug tot voor de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830). Het kadaster registreert in 1864 een vergroting van het woonhuis. Woonhuis ten noordwesten van het erf. Bruine, verankerde baksteen boven een grijze plint en witbepleisterde erfgevel onder zadeldak (mechanische pannen). Stalling ten oosten van het erf in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 172049 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Zaggebroekstraat 1 (Zedelgem)
Vrijstaande woning, dwars op de straat georiënteerd. Opgetrokken als houtzagerswoning. Bij het kadaster geregistreerd in 1909. De uitbreidingen links en rechts dateren van na 1970.


ID: 21161 | Beschermd monument

Zeedijkweg (Zedelgem)
Deze bescherming betreft de Duitse militaire post, opgetrokken bij het Duitse pionierspark.


ID: 21162 | Beschermd monument

Zeedijkweg (Zedelgem)
Deze bescherming betreft de Duitse militaire post opgetrokken bij een Duits munitiedepot.


ID: 172238 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Zeedijkweg (Zedelgem)
Duitse militaire post, opgetrokken bij het Duitse pionierspark te Loppem.


ID: 172241 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Zeedijkweg (Zedelgem)
Aan de rand van het domein "Merkemveld" (zie Merkemveldweg) oorspronkelijk horend bij het kasteel "Baesveld". Staande naast de voormalige kasteeltoegang met bakstenen hekkenpijlers. Van 1919, in 2004 gerestaureerd. Witbeschilderde bakstenen pijler op een vierkante sokkel en kapelnis op verbrede onderbouw, zadeldakje in baksteen rustend op zandstenen kraagstenen. Beglaasde rondboognis met beeld van Maria.