Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

66005 resultaten


ID: 128816 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkstraat 94 (Berlare)
Alleenstaand burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1905 bij zijn bloemisterij. Bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand op arduinen plint met twee keldergaten.


ID: 128818 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kruisstraat 4 (Berlare)
Burgerhuis, gebouwd circa 1858 ter vervanging van een bestaand huis. Volgens het kadasterarchief hield de bijhorende brouwerij in 1923 op te bestaan. Achterin gelegen burgerhuis met nieuw aangelegde voortuin, afgesloten door nieuw hekwerk in siersmeedijzer. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder afgeknot schilddak en waarvan platform omringd door ijzeren hekwerk.


ID: 128819 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Leopolddreef 47-51 (Berlare)
Merkwaardig opgevat kasteel in eclectische stijl daterend van 1882 en in 1886 wat vergroot. Het voorste deel aan de oostzijde op quasi vierkante plattegrond vormt een hoge dominante constructie van drie traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien bedaking samengesteld uit zadeldaken en een half schilddak. Daarachter sluit een lange lagere haakse vleugel aan van twee bouwlagen en zeven traveeën onder een doorlopend zadeldak.


ID: 128820 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Lindestraat 67 (Berlare)
Burgerhuis bij de voormalige limonadefabriek Flora. Het bedrijfje van de familie Hoogewijs, opgericht in 1911, werd stopgezet in 1983. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, volgens kadastergegevens van 1930. Haakse lage achterbouwen in verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken opklimmend tot de 19de eeuw.


ID: 128821 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Lindestraat 79 (Berlare)
Hoeve opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw met haaks op de straat ingeplante boerenwoning en bijhorend bedrijfsgebouw parallel aan de straat, beide deel uitmakend van een constructie in L-vorm. In de oksel werd het gedeelte met bakoven, aardappelkelder en schuurpoort gesloopt en vervangen door nieuwe woning begin jaren 1990.


ID: 128823 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Moleneindestraat 11 (Berlare)
Boerenwoning ingeplant aan de straat, op een erf naast een voormalige windmolensite. IJzeren toegangshek aan betonnen hekpijlers rechts van de woning. Half vrijstaand woonhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, gebouwd in 1901 en vergroot in 1906. Links aanpalende stallen onder lager zadeldak en haaks op het erf ingeplante stalvleugel onder golfplaten zadeldak met klimmend dakvenster.


ID: 128824 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Moleneindestraat 26 (Berlare)
Bboswachtershuis, voorheen horende bij het Kasteel van Uitbergen. Achterin gelegen, haaks op de straat ingeplante woning in neostijl, gebouwd circa 1930 in ruime omhaagde tuin met hulsthaag langs de oprit. Sterk gerenoveerd bakstenen enkelhuis van één bouwlaag en drie traveeën onder pannen zadeldak. Links tegenover het huis gelegen L-vormig bijgebouw in verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken.


ID: 128825 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Moleneindestraat 27 (Berlare)
De voormalige koetsiers- en hovenierswoning van het kasteel van Uitbergen werd gebouwd in 1885 in opdracht van kasteelheer en burgemeester graaf Victor van den Steen de Jehay. Het betreft een zeldzaam voorbeeld van een woning voor de koetsier-tuinman met washuis, zadelkamer, koetshuis en paardenstal vervat in één gebouw.


ID: 128826 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Moleneindestraat 27-31 (Berlare)
Het kasteel van Uitbergen is een voorbeeld van een minstens tot de 16de eeuw opklimmende omwalde hoeve, die in de loop van de 18de eeuw evolueerde naar een zelfbedruipende omwalde buitenplaats met aangelegd park als eigendom van adellijke families. De verdere evolutie gedurende de 19de eeuw toont een verschuiving van functie als zomerresidentie naar een kasteel met permanente bewoning. Deze evolutie ging steeds gepaard met verbouwingen en uitbreidingen aan het domein, waardoor de buitenplaats onder de families de Kerchove d’Ousselghem, van den Steen de Jehay en Visart de Bocarmé evolueerde tot een kasteel met neoclassicitisch voorkomen volgens het "entre cour et jardin"-principe, met zeer waardevolle landschappelijke parkaanleg en bijkomende aanhorigheden zoals de conciërge- en hovenierswoning.


ID: 128827 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Moleneindestraat 29 (Berlare)
Deze voormalige conciërgewoning van het kasteel van Uitbergen werd gebouwd in 1887 in opdracht van kasteelheer en burgemeester graaf Victor van den Steen de Jehay. Het betreft een conciërgewoning in cottagegetinte stijl, representatief voor de laat 19de-eeuwse personeelswoning.