Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6662 resultaten


ID: 164220 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Mariastraat (Brugge)
Georiënteerde, gotische kerk, waarvan het driebeukige schip in Scheldegotiek opklimt tot de eerste helft van de 13de eeuw. Het koor en de toren werden later in de 13de eeuw aangevat; in de 14de en 15de eeuw wordt de kerk verder vergroot. De huidige plattegrond ontvouwt: een vijfbeukig basilicaal schip van vijf traveeën, centraal westportaal geflankeerd door twee ronde traptorentjes, uitspringende noordelijke zijbeuk. Het pseudo-transept vormt een bredere, zesde travee met aan de noordkant de vierkante toren en het Paradijsportaal, ten oosten de Heilige Kruiskapel. Het vijf traveeën tellende driebeukige koor heeft vijf straalkapellen en een driezijdige apsis; ten noorden ingebouwde zijkapellen en bidtribune van Gruuthuse, ten zuiden sacristie, Lanchals- en Van Overtveltkapel.


ID: 164274 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Mariastraat 38 (Brugge)
Kruisweg met calvariegroep, gelegen in de noordoostelijke hoek van de hospitaalsite en aangebracht tegen bakstenen tuinmuur van Goezeputstraat. Grafmonumenten in classicistische stijl met witmarmeren grafplaten voor de hospitaalzusters in 1762 opgericht op het toenmalige kerkhof. Steenhouwersmerken verwijzen naar P.C. Trigalet. In 1792 werden witmarmeren kruiswegtaferelen naar ontwerp van steenhouwer S. Siersack en een calvariegroep toegevoegd. Sinds de 19de eeuw verplaatst naar de huidige locatie en omstreeks 1981-1991 gerestaureerd en heraangelegd. Bij de restauratie werden kopieën toegevoegd van zes verdwenen platen geïnspireerd op bestaande naar ontwerp van beeldhouwer P. Goetinck, van de zandstenen beelden van Johannes en Maria naar ontwerp van beeldhouwer J. Franck, en werd een bronzen Christusbeeld door D. De Groeve vervaardigd naar oorspronkelijk houten model.


ID: 160932 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Moerkerkse Steenweg 332-334 (Brugge)
Ouderlijke woning van de architect Karel Van Robays (zie Polder- en Prins Leopoldstraat), gebouwd circa 1900.


ID: 150884 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Moerstraat 102 (Brugge)
Verankerde witbeschilderde bakstenen trapgevel (8 treden + topstuk) met gebruik van natuursteen voor kruis- en bolkozijnen.


ID: 150896 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Naaldenstraat 23 (Brugge)
Breedhuis van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (Vlaamse pannen), 17de-eeuwse gevel. De mezzanino is vermoedelijk een 19de-eeuwse toevoeging.


ID: 150898 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Naaldenstraat 30 (Brugge)
Hoekpand van vijf + één + twee traveeën en souterrain + twee bouwlagen onder mansardedak. Huidig uitzicht resultaat van verbouwing in 1904 van een elf traveeën brede lijstgevel van 1839 onder meer vervangen van mezzanino door een volwaardige bouwlaag onder zadeldak met dakkapellen en aanbrengen van imitatievoegen, vensteromlijstingen en neobarokke deuromlijsting.


ID: 163918 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Nieuwe Gentweg 8-22 (Brugge)
Gesticht in 1613 door J. de Meulenaere in de Dweersstraat ten behoeve van vierentwintig arme weduwen en later overgebracht naar huidige locatie. Grondig gerestaureerd in 1980-1982: samenvoegen van telkens drie huisjes tot één wooneenheid. Oorspronkelijk vierentwintig eenkamerwoningen gegroepeerd per twaalf ten noorden en ten zuiden van een grote binnentuin, en met een kapel in het westen. Bakstenen armpomp onder klein zadeldak. Eertijds gescheiden van aanpalend godshuis "Sint-Jozef" door een muur, afgebroken in 1981-1982.


ID: 14978 | Beschermd monument

Noorweegse Kaai (Brugge), Damse Vaart West, Damse Vaart-Noord, Damse Vaart-Oost, Damse Vaart-Zuid (Damme), Polderstraat (Knokke-Heist)
Deze bescherming betreft de Damse Vaart met inbegrip van de kanaalbeplanting erlangs.


ID: 162779 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Onder de Toren (Brugge)
De monumentale gotische kerk uit de 13de eeuw is een schoolvoorbeeld van de Vlaamse baksteengotiek. Georiënteerde kruiskerk met basilicale opstand, gemarkeerd door een zware, vooruitspringende westtoren. Het omringend kerkhof met een deels gekasseid, deels geasfalteerd omlopend kerkpad, is geflankeerd door leilinden en afgezet door een bakstenen muurtje onder ezelsrug.


ID: 156598 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oostendse Steenweg (Brugge)
De huidige kapel is van 1932 naar ontwerp van de Brugse architect Luc Viérin. Vrij eenvoudig opgebouwd bakstenen volume met op de hoek een uitspringend volume opgevat als balkon voor de zegening met het Heilig Sacrament na de bedevaart. Bekronend smeedijzeren kruis naar ontwerp van J. Fonteyne (Brugge).