6663 resultaten
ID: 151095 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Sint-Salvatorskerkhof 13 (Brugge)
"Dit was de / oude pastorie / S.V.K. / 1641-hersteld 1946", zie nieuwe gevelsteen op zijgevel. Diephuis van twee/één + vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); trapgevel vermoedelijk van 1625 in plaats van houten gevel. Volledig herbouwd in 1946 naar ontwerp van architect M. Vermeersch (Brugge) in vereenvoudigde neobarokstijl.
ID: 151119 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Spaanse Loskaai 1, Spanjaardstraat 16 (Brugge)
Het Huis de la Torre, maakt deel uit van het voormalige natiehuis van Castilië en Leon. Diephuis met een 13de-eeuwse kern, zie dakspant, van vier traveeën, souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak, achter een hoge gekanteelde schermgevel van circa 1500 met verankerd, zandstenen parement met Brugse travee van type I. Rechts, renaissancepoort in Euvillesteen uit midden 16de eeuw, die oorspronkelijk links van de natuurstenen schermgevel gebouwd was als hoofdinkom van het Huis de la Torre.
ID: 161013 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Spijkerswegel (Brugge)
Neogotische kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw, gedateerd "1882", volgens geschilderd opschrift. De kapel is gebouwd, in opdracht van Rosalie Lamote († 1893), op het erf van een hoeve.
ID: 161014 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Spijkerswegel (Brugge)
Veldkapel van het Heilig Hart, wellicht uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Roodbakstenen gebouwtje onder pannen zadeldak met een beeld van het Heilig Hart achter een glazen deurtje.
ID: 12444 | Beschermd monument
Stationsweg 28 (Brugge)
De hoeve De Goudblomme is beschermd als monument.
ID: 12445 | Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek
Stationsweg 28 (Brugge)
De hoeve De Goudblomme is samen met haar omgeving beschermd als dorpsgezicht.
ID: 162811 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Ter Doeststraat 4, 4A-B (Brugge)
Historische abdijsite, toegankelijk via een toegangsdreef met L-vormig verloop beginnend bij de Ter Doeststraat. Aan het begin van de dreef bevindt zich een kapel van 1687. Op het einde van de toegangsdreef, ten westen ervan een poortgebouw, gedateerd 1661. De hoevegebouwen met 17de-eeuwse kern met L-vormige plattegrond zijn ten noorden van het erf ingeplant. Ten noorden van de hoevegebouwen bevindt zich een voormalig woonhuis uit de 17de eeuw. De voormalige imposante abdijschuur uit de 13de eeuw en het wagenhuis bevinden zich ten zuiden van het erf.
ID: 161166 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Tillegemstraat (Brugge)
Kleine kapel aan de rand van het Tillegembos, bereikbaar via geplaveid wegje. Houten bank. Kleine, bakstenen kapel, gecombineerd met natuursteen voor de spitsbogige deur- en vensteromlijstingen, de plint en de bekroningen van de versneden zijsteunberen. Leien zadeldak met vooraan ver overkragende dakrand met zichtbare houten dakspant.
ID: 160310 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Torhoutse Steenweg 58 (Brugge)
Imposant woonhuis met garage in historiserende stijl van 1941 naar ontwerp van architect Maurice Vermeersch (Brugge). Neo-Brugse bakstenen lijst- en trapgevel met sierankers.
ID: 162817 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Uitkerkestraat 4 (Brugge)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen binnen een deels behouden dubbele omwalling, een deels gekasseid erf met centraal een mestvaalt. De oorsprong van de hoeve zou kunnen teruggaan tot de Frankische tijd. Staat aangeduid op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571), op de Ph. Vandermaelenkaart (circa 1850) vermeld als "Wilsberge". Toegankelijk via een lange dreef. Aan het begin van de dreef aanwezigheid van een klein kapelletje.