Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6662 resultaten


ID: 162098 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorpsstraat (Damme)
Kerkhof, gelegen aan de zuidzijde van de Sint-Martinuskerk met toegang ten westen van de kerk. Heraangelegd eind 19de-eerste kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen toegangspijlers met natuurstenen afdekking waartussen fraai smeedijzeren hek. Aanleg getypeerd door rechtlijnige paden geplaveid met betondallen waartussen rechthoekige perken. Gedenksteen voor de militaire slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Calvarie.


ID: 162101 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorpsstraat 124 (Damme)
Huidige pastorie, gebouwd circa 1929-1931 als onderpastorie ter vervanging van de oude. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Boven deur rondboognis met gepolychromeerd beeldje van de Heilige Martinus. Ommuurde achtertuin.


ID: 161943 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Fort Sint-Donaas (Damme)
"Snauwaerts kapel", kapel opgericht na de Tweede Wereldoorlog voor Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Vrede op initiatief van Frans Snauwaert, die de nu verdwenen achterliggende hoeve bewoonde. Kapelletje van rode baksteen met spitsboognis waaruit het Mariabeeld is verdwenen.


ID: 162032 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Groteboomgaardstraat 1 (Damme)
Hoeve "De Grote Boomgaard", op de kaart van Ferraris (1770-1778) weergegeven. Twee parallelle vleugels. Witgekalkt woonstalhuis onder pannen zadeldak. In 1860 wordt ten oosten van dit gebouw een bruine bakstenen wagenschuur aangebouwd. Evenwijdig met deze vleugel wordt in 1870 een houten dwarsschuur.. Oostelijke zijpuntgevel in donkere baksteen met in zwarte baksteen omlijste beglaasde nis met Mariabeeldje. Ten westen tussen beide vleugels, een kleine witgekalkte baksteenbouw: voormalig bakhuis, kippenhok en smidse.


ID: 162033 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Heernisstraat 1 (Damme)
Mariakapelletje aan de ingang van een totaal verbouwde hoeve. 20ste-eeuwse witgeschilderde bakstenen wegkapel, onder leipannen zadeldakje, gepekte plint.


ID: 161945 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hoogstraat (Damme)
Rode bakstenen altaarkapel gebouwd in 1953 nabij de brug aan het noordeinde van de straat.


ID: 161972 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hoornstraat (Damme)
Cementstructuur in de vorm van een boomstronk ("tronkkapel"), beeld van Onze-Lieve-Vrouw- van-Fatima in een nis. Het beeld wordt bij zijn wijding in 1947 door monseigneur Lamiroy, bisschop van Brugge bij het schoolgebouw geplaatst. Later wordt het naar zijn huidige locatie overgebracht.


ID: 161974 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hoornstraat 157 (Damme)
Bakstenen kapel, opgericht in 1835 en heropgebouwd in 1953-1954. "Stuivenberghe" verwijst naar een hoger gelegen stuk land ten noorden van de Hoornstraat, eveneens noordelijk zijstraatje van de Hoornstraat en een vroegere herberg in die buurt. Rode baksteenbouw met zadeldak waarop mechanische pannen (nok loodrecht op straat); in punt- en zijgevels spitsboogvormige muuropeningen.


ID: 161980 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kasteelstraat 33 (Damme)
Eind 19de- of begin-20ste-eeuws dubbelhuis met gecementeerde neoclassicistisch getinte lijstgevel. Rechts naast de woning, een laag bakstenen poortgebouw met Marianisje in de trapgevel verwerkt.


ID: 161976 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kasteelstraat 7 (Damme)
Kasteeldomein van Moerkerke met omwald kasteel in parktuin, met een geschiedenis die opklimt tot in de middeleeuwen. Het huidige eclectische uitzicht van het kasteel dateert van 1908-1912. Het kasteel is gelegen op een opperhof omringd door een ronde walgracht, wat het park samen met de slingerende paadjes en follies, een pittoresk uitzicht geeft. Onder meer Mariagrot, pilaar, verschillende beelden, brugjes, ijskelde. In gevel bijgebouw, een nis met Mariabeeldje en natuurstenen plaat met opschrift.