Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6662 resultaten


ID: 161892 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkstraat (Damme)
Overgebleven gedeelte van 13de-eeuwse georiënteerde gotische kerk, uitgebreid in de loop van de 13de tot de 16de eeuw en waarvan schip, transept en torenspits afgebroken in 1725-1727. De koorpartij die in de loop van de tweede helft van de dertiende eeuw omgevormd wordt tot hallenkoor is één van de oudste voorbeelden van dit type in Vlaanderen. Gelegen in grotendeels ommuurd terrein ten zuidwesten van het stadscentrum met aanpalend kerkhof ten zuiden en kerkplein ten noorden.


ID: 162120 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kloosterstraat 4A (Damme)
In de tweede helft van de 19de eeuw, wordt een schoolgebouw in 1854 opgericht door pastoor Karel Coppieters en beheerd door de zusters Maricolen uit Brugge. De oude school wordt in 1885 opgesplitst en omgevormd tot drie woonhuizen (nummers 9-11-13). Aan de straatzijde, éénlagige vleugel van veertien traveeën onder pannen zadeldak doorbroken door grote dakkapellen onder platte bedaking. Tussen vijfde en zesde travee, natuurstenen beeldnis waarin Onze-Lieve-Vrouwbeeld met Kind onder spitsboog en gesculpteerde wapenschilden.


ID: 161983 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Konduitput (Damme)
IJzeren wegkapelletje bevestigd aan elektriciteitspaal.


ID: 162040 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Koolkerkesteenweg (Damme)
Gedenkkapel opgetrokken in 1944 ter nagedachtenis van de familie Standaert uit Oostkerke, die tijdens de Tweede Wereldoorlog getroffen werd door het uitbranden van haar hoeve en de dood van de dochter en haar verloofde. Eenvoudige witgeschilderde bakstenen veldkapel met arduinen gedenksteen. Rondboognisje met zwarte bakstenen omlijsting, bekronend smeedijzeren kruis.


ID: 162041 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Koolkerkesteenweg (Damme)
Betonnen staakkapelletje ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Mikhem.


ID: 162044 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Koolkerkesteenweg 86 (Damme)
Verzorgde 19de-eeuwse hoeve met losse bakstenen bestanddelen, waarvan de twee hoofdvleugels haaks op de straat zijn ingeplant. Opvallend boerenhuis haaks op de straat, breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Voortuin met smeedijzeren hekwerk versierd met ossenkoppen, tussen bakstenen pijlers. Ten westen aansluitende bakstenen schuur- en stalvleugel onder pannen zadeldak. Aan het uiteinde, tweeledig wagenhuis. Schuurvleugel met rondboognis met Mariabeeld.


ID: 162046 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Krakeelboomgaard (Damme)
Witgeschilderde bakstenen wegkapel onder zadeldak met daktegels, waarop een eenvoudig ijzeren kruis. Spitsbogige beeldnis met Mariabeeld, betralied. In geveltop gedateerd "1846". De kapel is gelegen bij de oude erfoprit van de nabijgelegen hoeve.


ID: 162048 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Krinkeldijk 1 (Damme)
Eén van de bekendste en in de literatuur meest afgebeelde hoeves uit de streek rond Damme. De gaaf bewaarde 18de-eeuwse hoevegebouwen vormen een uiterst pittoresk ensemble in een uniek polderlandschap gevormd door de dijk en de vlakke polderweiden. De naam van de hoeve staat in relatie tot het "Westhof", en wijst de ligging van beide hoeves aan ten opzichte van het Kasteel van Oostkerke. Het Oosthof was in de feodale tijd eigendom van de Heren van Lembeke, die hun kasteel hadden in Monnikerede aan het Zwin, te situeren vlakbij de hoeve.


ID: 161935 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Krinkeldijk 2 (Damme)
Kleine Mariakapel aan de ingang van de "Kapelhoeve", gebouwd door de familie Govaert in 1945, als dank voor bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bruine bakstenen muur afgedekt met pannen zadeldakje. Kleine hoeve met losse bestanddelen onder pannen zadeldaken (nok evenwijdig met straat, Vlaamse pannen), zijnde boerenhuis met daarachter bakhuis-zomerkeuken en met in zijn verlengde en stalvolume.


ID: 161950 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Lapscheurestraat (Damme)
Georiënteerde renaissancistische polderkerk, uitzonderlijk voor de streek met oosttoren, gelegen in de dorpskern van Lapscheure, aan het kruispunt van de Lapscheure- met de Hoogstraat. Omringend kerkhof ten zuiden en westen, afgezoomd met lage, bakstenen muur onder ezelsrug, westelijk en zuidelijk toegankelijk via twee gietijzeren toegangshekken tussen bakstenen pijlers. Rijen zerken, waarvan de oudste van arduin; tien gietijzeren kruisen, verspreid over het kerkhof. Vier eenvoudige rode bakstenen pijlerkapelletje