Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6662 resultaten


ID: 162002 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Sareptastraat (Damme)
Beschilderde bakstenen kapel, gebouwd in 1923 met het materiaal van de in 1922 gesloopte kloosterkapel van Sarepta. Gelegen op de noordwestelijke hoek van de straten, vlakbij de oude site van het Sareptaklooster. Geslaagde inplanting: bereikbaar via een brugje over een gracht, omhaagd, omringd door bomen. Sprookjesachtig uitzicht door de keuze van de bouwstijl die verwijst naar de mediterrane architectuur, zie witgeschilderde muren, opvallend dakvenster met lichtgleuven, hoektorentje.


ID: 162007 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Scheewege 29 (Damme)
Neogotische kapel gebouwd op het einde van de 19de eeuw (zie historische stafkaarten). Literatuur plaatst de bouw in 1900 door Jan Dalle, naar aanleiding van een genezing. Gecementeerde en witgeschilderde baksteenbouw onder haaks in elkaar gewerkte zadeldaken met rode leipannen, bekroond met sierlijk smeedijzeren kruis. Links van de deur een bronzen gedenkplaat voor tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde soldaten. Mariagrotje achter glas-in-loodvenster.


ID: 162005 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Sijseelsesteenweg (Damme)
Neogotische Heilig-Hartkapel gebouwd in 1870 door de familie De Cock. Ingeplant op de hoek van een weiland, omringd door zes linden; rondom de kapel een bakstenen stoep. Rode baksteenbouw met roodgeschilderde voegen, gevat onder een overkragend leien zadeldak (nok haaks op de straat), vooraan afgewolfd.


ID: 162067 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Spegelsweg (Damme)
Kleine witgeschilderde bakstenen wegkapel ter ere van Onze Lieve Vrouw, staat in een halfronde inham in de omringende bomenrij van het aangrenzende kasteeldomein. Gebouwd ter ere van de viering van het 25-jarig bestaan van de plaatselijke Boerinnebond.


ID: 162066 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Spegelsweg 3 (Damme)
Het kasteel is de historische residentie van de Heren van Oostkerke, gekenmerkt door een opperhof-neerhofstructuur. De resten van de middeleeuwse neerhofgebouwen werden in de 20ste eeuw omgevormd tot een landhuis naar ontwerp van architect Luc ViƩrin. In het midden van de 20ste eeuw liet de familie van der Elst de omgeving van het kasteel omvormen tot een architecturale kasteeltuin naar ontwerp van de Nederlandse tuinarchitecte Mien Ruys (1904-1999).


ID: 162126 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Spermalieweg (Damme)
"Spermaliekapel" met toegangspoort, gebouwd in 1954 op het zogenaamd Sijseelse Veld ter herinnering aan de nabijgelegen, in 1241 gestichte Spermalieabdij. Toegangspoort aan de straatzijde en achterin gelegen kapel op onverhard, deels gekasseid, grosso modo driehoekig terrein met bomen en aanplantingen. Eenbeukige kapel opgetrokken in baksteen, met gebruik van natuursteen voor onder meer consoles, onder leien zadeldak. Voorgevel uitgewerkt als tuitgevel op rechte schouderstukken, centraal opgaand in opengewerkt klokkentorentje waarin klokje onder zadeldakje met ijzeren kruis.


ID: 162142 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Veldhoekstraat (Damme)
Onze-Lieve-Vrouwkapel gebouwd in 1954 op initiatief van de Sijseelse pastoor Jozef Berten. Kleine bakstenen kapel met verwerking van onder meer natuurstenen consoles, onder pannen zadeldak (nok loodrecht op straat); aan weerszijden uitlopend op smalle steunberen.


ID: 162143 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Veldstraat 16 (Damme)
Erftoegang via ijzeren hek; deels gekasseid en omhaagd erf met hoge aanplantingen en leibomen aan de westzijde. Verankerde bakstenen gebouwen met witgekalkte straat- en erfgevels op gepekte plint onder zadeldaken. Bijgebouw met in zuidgevel beglaasde rondboognis.


ID: 13307 | Beschermd monument

Vierscharestraat 2 (Damme)
De historische hoeve De Vierschare te Vivenkapelle, is beschermd als monument.


ID: 162165 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Vierscharestraat 39-41 (Damme)
Hoeve "De Vijf Stringen" gaat terug tot de 17de eeuw, met een eerste weergave van de hoevesite in een ommeloper van de tweede helft van de 17de eeuw. Nu ingedeeld in twee wooneenheden, met op de hoek van het oorspronkelijke woonstalhuis, een in 1926 aangebouwde woning in cottagestijl naar ontwerp van architect Ludovicus Goormachtigh (Oostende, 1888 - Brugge, 1974). De haakse schuur, in kern nog 17de-eeuws, is gerenoveerd tot woonhuis. Aan de erfoprit van de hoeve ligt een Onze-Lieve-Vrouwekapel, gebouwd in 1903 door de toenmalige eigenaar, een landbouwer uit Damme, zie opschrift op jaartalsteen in het interieur: "IVO DE VLIEGHERE - WAUTERS 1903". Bruine bakstenen kapel onder geknikt leien zadeldak.