Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6662 resultaten


ID: 171941 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kapellelaan 3 (De Panne)
Neogotische kloosterkapel van de paters oblaten van 1906-1908, ook gekend als Koninklijke Kapel. Eenbeukig, noord-zuid georiënteerd zaalkerkje van acht traveeën onder zadeldak, afgesloten door driezijdige apsis.


ID: 149131 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Molendam 2 (De Panne)
Hoeve Moerhof, mogelijk Groot Moerhof, die een uithoeve was van de Duinenabdij van Koksijde in de onmiddellijke nabijheid van De Moeren. Ommuurde hoeve met toegang aan noordzijde en losse U-vormige opstelling van verankerde witgekalkte bakstenen gebouwen op gepikte plint onder zadeldaken, rondom een centraal, onverhard erf met conisch hondenhok als middelpunt.


ID: 129597 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Beukendreef (De Pinte)
In 1851 aan een veldweg tussen Beukendreef en Scheldeveldedreef gebouwde kapel door de familie De Rudder-Deynoodt van het nabije kasteel Hemelrijk, als dank voor het beëindigen van de cholera-epidemie van 1849.


ID: 7671 | Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Blijpoel 15-21, Scheldehout 1-4 (De Pinte)
De hoeven en Villa De Blijpoel met hun omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht.


ID: 129608 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp (De Pinte)
Kerk met rechthoekige plattegrond van het pseudobasilicale type, schip en zijbeuken van zeven traveeën met ingebouwde toren en koor van één travee met driezijdige sluiting, waarvan het huidige uitzicht bepaald wordt door werken tijdens het derde kwart van de 18de en 19de eeuw. Ingeplant midden ommuurd kerkhof met ijzeren toegangshek aan gietijzeren zuilen en twee flankerende linden in het westen op het kerkhof. Links van de kerk, stenen beeld van het Heilig Hart van Jezus van 1929, en achteraan tegen de kerkhofmuur Calvariekapel, tevens grafkapel, van circa 1900.


ID: 129616 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Keistraat, Twee Dreven (De Pinte)
Door beuken beschaduwde neogotische bakstenen kapel met voorpuntgevel met vlechtingen, schouder- en topstukken, gebouwd in 1883.


ID: 129620 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kunstschildersweg 5 (De Pinte)
18de-eeuwse hoeve van het semigesloten type met woonhuis ten zuiden en in L-vorm aansluitende schuur en stallen ten noorden en ten oosten omheen een met gras begroeid binnenerf. De oorspronkelijke omwalling werd gedempt. Oorspronkelijk woonhuis van zeven traveeën onder mank zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Een ijzeren hek aan gewitte vierkante pijlers op gepikte plint en piramidale bekroning geeft toegang in de zuidoosthoek. Een imposante gemengde haag omsluit de moestuin in het zuidoosten.


ID: 129622 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Leeuwerikstraat 1 (De Pinte)
Hoevetje met losse bestanddelen op een met gras begroeid erf. Ten noordwesten, boerenwoning van vier traveeën onder zadeldak, met 19de-eeuws voorkomen. Dwarsschuur met gewitte gevels onder zadeldak; 1736 gedateerd in dakpannen. Aan de straat, gewit bakstenen pijlerkapelletje van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, vermoedelijk uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 129631 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Pont-Noord 19 (De Pinte)
Voormalig hoevetje op verhard erf met fraai ijzeren hek tussen gewitte pijlers met vaasbekroning, linker pijlers met nis en heiligenbeeldje achter glas. Aangepast woonhuis van zes traveeën onder zadeldak. inks van hek, gewitte stallen onder lessenaarsdak en schuur.


ID: 129640 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Veldstraat (De Pinte)
Neogotische bakstenen kapel van één travee onder zadeldak, gebouwd in 1878 in opdracht van de kasteelheren van het Kasteel van Welden. Hoge voorpuntgevel tussen hoogoplopende hoekpilasters met door hogels en kruisbloem afgezette pinakels. Naast de kapel werd een treurwilg aangeplant.