5510 resultaten
ID: 162057 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Sabtsweg 4-6 (Damme)
18de-eeuwse hoeve aansluitend bij het langgeveltype, zie woonhuis en stal vormen één lange vleugel. Ten zuiden van de woning, de resten van een rosmolen en nieuwe hoevegebouwen en woonhuis. Begrensd door twee grachten die een opvallend vierkante ruimte afbakenen en vermoedelijk wijzen op een laat-middeleeuwse walgracht. In noordwestelijke hoek bevinden zich sporen van een grote waterput. Bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken, witgekalkte muren.
ID: 162135 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Stationsstraat 56A (Damme)
Voormalig stationsgebouw van Sijsele gelegen aan de oude spoorwegbedding Brugge-Eeklo aangelegd in 1862; sinds september 2005 herbestemd tot jeugdhuis. Eenvoudig stationsgebouw, dieper gelegen aan de westzijde van de Stationsstraat, ten noorden van het deels gekasseide Oud Spoorwegpad. Opengewerkte betonnen afsluiting aan oostzijde. Vrijstaand witgeschilderd, deels gecementeerd bakstenen volume op (deels) gecementeerde en zwartgeschilderde plint.
ID: 162069 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Versevaartdijk 1 (Damme)
18de-eeuws hoeve van het langgeveltype gelegen in de kern van het gehucht Pereboom. Genoemd naar de sas van de voormalige Verse Vaart die zich onder het huis bevindt. Breedhuis, witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met dijk). Boerenhuis van zes traveeën + stal + schuurtje in rode baksteenbouw.
ID: 162010 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Vissersstraat (Damme)
Neogotische parochiekerk gebouwd in 1867-1869 ter vervanging van een in kern 16de-eeuwse kerk. Kerk gelegen in rechthoekig kerkhof, ommuurd met lage bakstenen muur, waarin ten westen een elektriciteitscabine. In de oosthoek, een rood bakstenen lijkhuisje in neogotische stijl. Kerk, opgetrokken op een kruisvormig grondplan, bestaat uit een driezijdig gesloten hoofdkoor, geflankeerd door twee vlak afgesloten zijkapellen, een kruisbeuk, een driebeukig basilicaal schip van vijf traveeën; ten westen van de hoofdbeuk bevindt zich de vierzijdige westtoren
ID: 162014 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Vissersstraat 103, 107 (Damme)
Complex van drie haaks op de straat geplaatste gebouwen waarin tussen 1890 en 1926 brouwerij Tanger was gevestigd. Brouwerswoning is herenwoning met boomgaard van tien traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak (1837); aan straatkant lagere aanbouw onder pannen lessenaarsdak. Tuin omgeven door een bakstenen muur; hek tussen vierkante pijlers met arduinen dekplaat. Parallel, op nummer 105, het voormalige koetshuis.
ID: 11783 | Beschermd monument
Vredestraat (Damme)
De wegwijzer op de hoek van twee doorgangswegen naar de dorpskernen van Lapscheure, Damme en Moerkerke, is beschermd als monument.
ID: 162072 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Vriezeganzenstraat 2 (Damme)
Hoeve die in 1861 werd gebouwd in een semigesloten opstand, wat uitzonderlijk is in de streek. Reeds in de 18de eeuw bevindt zich op de huidige site een hoeve, bestaande uit losse bestanddelen, rond een rechthoekig binnenerf geschikt. Verzorgde, helrode bakstenen gebouwen, gevat onder pannen zadeldaken. Het boerenhuis is een dubbelhuis van één bouwlaag en vijf traveeën. Stal, dwarsschuur en wagenhuis.
ID: 161960 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Zeedijk (Damme)
De "Blauwe Sluis" dateert van 1746 en ligt onder de Zeedijk bij de kreek "het Lapscheurse Gat", op de grens met Nederland. Het Lapscheurse Gat ontstaat wanneer in 1583 de dijken bezuiden Sluis door de watergeuzen strategisch worden doorbroken, en het hele gebied zuidwaarts overstroomt. Daarbij wordt de oorspronkelijke kern van Lapscheure volledig van de kaart geveegd. In 1611-1613 worden de Zeedijk en aansluitend de Sint-Pietersdijk opgeworpen om de onder water gezette gronden te herwinnen. De Blauwe Sluis dateert van 1746 en wordt gebouwd in opdracht van de zes Wateringen ter vervanging van een oudere zogenaamd "Sint-Jobsluis".
ID: 162068 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Zuidbroekstraat (Damme)
Romp van een bakstenen grondzeiler, opgetrokken in 1854 als graan- en oliewindmolen. De molenromp speelt een prominente rol in het ontwerp dat de Nederlandse tuinontwerpster Mien Ruys maakte voor de tuin van het Kasteel van Oostkerke.
ID: 154552 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Dorpsstraat 1A (De Haan)
De molen is naar vroegere molenaars bekend als Lievensmolen en Geersensmolen. De namen Dorpsmolen of Zuidmolen zijn dan weer topografische aanduidingen. De houten staakmolen, opgericht in 1693, markeert de zuidrand van het polderdorp Klemskerke. De vier bakstenen teerlingen van de open molenvoet zijn ingeplant op een molenberg aan de oostzijde van de Dorpsstraat. Bij de restauratie in 2012-2014 werd de molen, omwille van de windvang, ongeveer 100 meter zuidelijker in een weide heropgebouwd op een nieuw aangelegde molenberg. De historische molenberg ten noorden bleef bewaard.