5510 resultaten
ID: 166052 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Roterijstraat 18 (Deerlijk)
Voormalige hoeve met L-vormige opstelling gelegen binnen vierkante omwalling. Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve uitgebreid met een zwingelarij in het zuiden in opdracht van A. Vercruysse. In 1928 worden de gebouwen grotendeels afgebroken en heropgebouwd door vlashandelaar Benoit; de zwingelarij wordt behouden. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, namelijk ten noorden boerenhuis, ten oosten voormalig magazijn, ten zuiden voormalige zwingelarij en ten westen vlasschuur. Buiten het erf, eenvoudig bakstenen kapelletje gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Fatima naar ontwerp van A. Vlieghe, opgericht als dankkapel in 1947.
ID: 166065 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Stationsplein 11-12, 13 (Deerlijk)
Voormalig stationsgebouw van het type R5 gebouwd in 1892 (Standaardstation uit de periode 1881-1895 genaamd stationstype R5). Station gelegen ten zuiden van de dorpskern, langs de spoorweg Kortrijk-Brussel. Hoofdgebouw bestaande uit een hoger gedeelte van twee bouwlagen en drie traveeën en twee lagere vleugels van respectievelijk vijf traveeën aan de rechterzijde en drie traveeën aan de linkerzijde. Rode baksteenbouw (sierankers) onder leien zadeldak met sierlijke houten dakranden.
ID: 166102 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Waregemstraat 29 (Deerlijk)
Voormalige weverij opgericht in 1928 door Terryn-Loosveldt volgens kadastrale gegevens. Links, conciërgewoning. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Smalle deurtravee en brede licht vooruitspringende venstertravee met gedrukte puntgevel. Rechthoekige muuropeningen onder meer arduinen drielichten. Bewaard houtwerk met roedeverdeling. Beglaasde en getraliede vleugeldeur met bovenlicht met medaillon. Rechts, aansluitend langgestrekte gevel van de werkhuizen.
ID: 11811 | Beschermd monument
Waregemstraat 476 (Deerlijk)
De bescherming als monument omvat de machinegebouwen bij de windmolen met schoorsteen en stoomafvoerpijp, stoommachine, olieketel, hydraulische pomp, potentiometer, stoomketel, betonnen waterbak en maalstoel.
ID: 166116 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Waregemstraat 476 (Deerlijk)
Molenerf bepaald door de bakstenen stellingmolen van 1888, de maalderij met stoommachine en schoorsteen van 1898 en de kleine dwarsschuur met wagenhuis. De stenen molen vervangt een in 1888 afgebrande staakmolen. De naam Ter Geest en Te Zande voor de olie- en graanwindmolen is de samenstelling van "Molen Te Zande" – een rond 1888 verdwenen staakmolen, verder naar het westen - en de heerlijkheid "Ter Geest", waaronder de voorganger van de huidige molen ressorteerde. Deze toponiemen verwijzen naar de zandige heuvelrug waarop beide molens gebouwd werden. De volkse benaming Klerksken molen verwijst naar de molenaarsfamilie Declercq die nog steeds eigenaar is. Ter Geest en Te Zande is de laatste van zeven windmolens die rond 1850 in Deerlijk draaiden. De molen en de hoge schoorsteen van de maalderij vormen een baken in het intussen grotendeels verstedelijkt landschap aan de dorpsrand.
ID: 14841 | Vastgesteld varend erfgoed
Astene (Deinze)
De Mattheus is een motorsleepboot die in 1920 in Amsterdam werd gebouwd.
ID: 15085 | Vastgesteld varend erfgoed
Astene (Deinze)
De tjalk Den Oeden Schobiak werd in 1899 gebouwd in Sneek (Nederland).
ID: 10623 | Beschermd monument
Biezestraat 28 (Deinze)
De voormalige brouwerij Colle is beschermd als monument.
ID: 129684 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Biezestraat 28 (Deinze)
19de-eeuwse gebouwen ingeplant tegenover elkaar en straat in omhaagd erf. Bakstenen brouwerswoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met één klimmende dakkapel en een klokkenstoel. Rechts aangebouwde voormalige brouwerij met witgeschilderde gevel onder doorlopend zadeldak. Tegen het brouwershuis aan de straat aangebouwde witgeschilderde kapel met spitsboogdeur. Ertegenover, grote dwarsschuur van negen traveeën onder zadeldak met in rechter zijgevel gevelsteentje met jaartal 1858.
ID: 129690 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Bisschopstraat 4 (Deinze)
Voormalige kinderwagenfabriek in nieuwe zakelijkheid, van 1945. Sterk horizontaal gericht gebouw van zes bouwlagen en plat dak.