Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

66005 resultaten


ID: 165072 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Blekersstraat 8 (Brugge)
Breedhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. 19de-eeuws uitzicht.


ID: 15075 | Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Blinde-Ezelstraat, Breidelstraat, Burg, Burgstraat, De Garre, Eiermarkt, Geernaartstraat, Geldmuntstraat, Hallestraat, Hoogstraat, Kleine Sint-Amandsstraat, Kuipersstraat, Mallebergplaats, Markt, Oude Burg, Philipstockstraat, Rozemarijnstraat, Sint-Amandsstraat, Sint-Jakobsstraat, Steenstraat, Vlamingstraat, Wollestraat (Brugge)
Deze bescherming betreft het stadsgezicht Markt en Burg met omgeving.


ID: 173889 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Blinde-Ezelstraat, Breidelstraat, Burg, Burgstraat, De Garre, Eiermarkt, Geernaartstraat, Geldmuntstraat, Hallestraat, Hoogstraat, Kleine Sint-Amandsstraat, Kuipersstraat, Mallebergplaats, Markt, Oude Burg, Philipstockstraat, Rozemarijnstraat, Sint-Amandsstraat, Sint-Jakobsstraat, Steenstraat, Vlamingstraat, Wollestraat (Brugge)
Het stadsgezicht van de Markt en de Burg met omgeving omvat belangrijke historische pleinen en straten die een rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de stad Brugge.


ID: 150626 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Blinde-Ezelstraat 1, Burg 12 (Brugge)
Huidig gebouwencomplex, is fasegewijs tot stand gekomen op de plaats van het vroeger Ghyselhuus waar de schepenen vergaderden. De oudste vleugel, aangevat in 1376 onder graaf Lodewijk van Male, kan beschouwd wordt als het eerste monumentale, middeleeuwse stadhuis van onze gewesten en de eerste toepassing van Brugse travee. Daarnaast omvat het complex: een eerste uitbreiding van circa 1410, de Nieuwe Schepenkamer van 1523 maar na brand van 1946 herbouwd door architect J. Viérin, derde uitbreiding oorspronkelijk met kapel, keuken en wezenkamer gebouwd in 1544-1545 door meester-metselaar C. Sixdeniers, de Nieuwe Vierschaar van 1603-1604, de Thesaurie gedateerd met jaarankers 1614, een traptoren naar ontwerp van L. Delacenserie van 1903-1904 en het Kabinet van de Burgemeester van architect L. Dugardyn van 1972.


ID: 150625 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Blinde-Ezelstraat 2 (Brugge)
Voormalige Burgerlijke Griffie. Vanaf 1434 tot 1534: ondergebracht in de hier gelegen annex van het "Landhuis van het Brugse Vrije". 1537: voltooiing van de nieuwe bouw, ter vervanging van het gesloopte bouwvallige pand; uitbreidingen mogelijk beëindigd in 1608. Huidig gebouwencomplex, in het noorden begrensd door Burg, in het oosten door voormalig "Landhuis van het Brugse Vrije", in het zuiden door de Reie en in het westen door Blinde Ezelstraat. Locatie van een deel van de administratieve stadsdiensten.


ID: 160014 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bloemendalestraat 6 (Brugge)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf. Huidige hoevegebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen.


ID: 160015 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bloemendalestraat 6-8 (Brugge)
Kasteel met grosso modo L-vormige plattegrond gelegen ten oosten van de omwalling en achterliggend park, toegankelijk via een dreef bestaande uit een afwisseling van opgaande zomereiken en paardenkastanjes als knotboom. Bij het landhuis hoort een koesthuis van circa 1870 en een kasteelhoeve met 17de-eeuwse kern, aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw. Het landhuis wordt al weergegeven op de kaart van Pourbus (1561-1571); het huidig uitzicht van het landhuis is fasegewijs tot stand gekomen, onder meer met uitbreidingen in de 18de eeuw, derde kwart 19de eeuw en vroege 20ste eeuw met de bouw van een neogotische vleugel naar ontwerp van architect Charles Dewulf.


ID: 160470 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bloemenstraat 1 (Brugge)
Halfvrijstaand burgerhuishuis uit de jaren 1920. Baksteenbouw op L-vormige plattegrond boven een arduinen plint. De voorbouw met grote rechthoekige ramen is uitgewerkt als een oplopende erker.


ID: 160471 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bloemenstraat 2 (Brugge)
Woning met cottage-elementen uit de jaren 1920. Typerend gebruik van baksteen voor de onderbouw in combinatie met de bepleisterde en beschilderde bovenbouw. In- en uitspringende volumes onder samengestelde daken.


ID: 160474 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bloemenstraat 21-23 (Brugge)
Gekoppelde villa’s van circa 1936 met omliggende tuin, liggen verscholen achter een groenwand.