Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6662 resultaten


ID: 130265 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Begijnhof 2 (Dendermonde)
Hoekhuis aan de toegangsweg en oostzijde van het plein. Huidige woning bestaande uit twee vroegere huisjes: links het vroegere huis van de portiersters, gebouwd in 1608 samen met het poorthuis, rechts het huisje van twee traveeën met ingangsdeur; opgericht in 1655-1660 samen met de twee volgende huizen aan deze pleinzijde, uitgevoerd door meester metser Merten Marien.


ID: 130291 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Begijnhof 46 (Dendermonde)
Neogotische kapel opgericht in 1889 op initiatief van pastoor J.B. De Smedt, op de plaats van de gesloopte portierswoning naast het huidige ijzeren toegangshek in de noordoosthoek van het begijnhof. Kapel met driezijdige sluiting, opgetrokken uit baksteen met verwerking van hardsteen.


ID: 130326 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bevrijdingslaan (Dendermonde)
Neogotisch getinte roodbakstenen kapel met driezijdige sluiting, onder zadeldak, in 1927 gebouwd; schuin ingeplant tegenover de weg en geflankeerd door twee lindes en groenaanplantingen.


ID: 130338 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Broekkouter 131 (Dendermonde)
Romp van de voormalige Heirbaanmolen, een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier die gebouwd werd tussen 1770 en 1818. Naast de voormalige molen bevindt zich een kleine Onze-Lieve-Vrouwegrot.


ID: 130341 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brukkelen (Dendermonde)
Kapel, gelegen in een straatbocht, volgens het kadasterarchief gebouwd in de jaren 1880. De huidige, 19de-eeuwse kapel gaat echter terug op een oudere, vermoedelijk 18de-eeuwse kapel. Voorpuntgevel met driehoekig fronton met ovale nis en bekronend ijzeren topkruis.


ID: 130365 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brusselsestraat 67 (Dendermonde)
Achterin gelegen omgrachte 19de-eeuwse pastoorswoning met grote tuin. Domein enkel toegankelijk via het sierlijke gesmeed ijzeren hekwerk aan de Brusselsestraat. Huidige pastorie in 1852 naar ontwerp van stadsarchitect Johan Baptist Beeckman in neoclassicistische stijl opgetrokken. Asymmetrisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De tuin werd wellicht bij de bouw van de pastorie in landschappelijke stijl aangelegd.


ID: 130374 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brusselsestraat 88-90 (Dendermonde)
Het kloostergebouw aan de straat, werd gebouwd naar ontwerp van architect Theophiel-Alexander Présiaux van 1921 in opdracht van de overste der maricolen. Groot en hoog volume van zeven traveeën en drie bouwlagen met een volwaardige zolderverdieping in het mansardedak, gerealiseerd in een eclectische stijl met sterke neogotische invloeden. Bijhorende grote ommuurde tuin, begrensd door de Zuidlaan, Begijnhoflaan en Molenstraat vertoont een verzorgde landschappelijke aanleg met wandelpad en Mariagrotje.


ID: 8353 | Beschermd monument

Dokter Haekstraat 35-37 (Dendermonde)
De bescherming omvat het domein Hof ter Geesten met inbegrip van het landhuis, het pachthof, het hekwerk bevestigd aan hekpijlers, het park met omgrachting, bomen- en plantenbestand en bruggen, het theepaviljoen en de Mariagrot.


ID: 130412 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dokter Haekstraat 35-37 (Dendermonde)
Het landhuis met omringend park is opgetrokken in neoclassicistische stijl, met reminiscenties aan de empirestijl, te dateren omstreeks het tweede kwart van de 19de eeuw. Hoofdgebouw, nummer 37, vijf traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder een afgeplat schilddak met hekwerk met pijlmotief tussen de schouwen. Voormalige pachthof, nummer 35, met een bewaarde configuratie aan een gekasseid erf, een bakhuis van circa 1901 en poortdoorrit. Het parkdomein met landschappelijke aanleg en glooiende gazons herbergt verschillende pittoreske tuinfolies.


ID: 130482 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Franz Courtensstraat 5, Kazernestraat 2 (Dendermonde)
Hoekhuis, naar een ontwerp van 1922 van de hand van architect Hubert De Maen uit Lokeren. Opgetrokken in opdracht van de weduwe J. Van Mossevelde die tevens een aansluitende huizenrij langs de Kazernestraat nummer 6-18 liet bouwen, naar een ontwerp van dezelfde architect. Volumewerking door licht in- en uitspringende gevelvlakken. Aanpalend volume langs de Kazernestraat nummer 2, uit dezelfde bouwfase en naar het ontwerp van dezelfde architect. Eén bouwlaag en drie traveeën onder pannen zadeldak.