Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

5510 resultaten


ID: 8392 | Beschermd monument

Sint-Ursmarusstraat 137 (Dendermonde)
De woning van scheepsbouwer Emiel Van Damme is beschermd als monument.


ID: 8401 | Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Sint-Ursmarusstraat 137 (Dendermonde)
Het terrein van de voormalige scheepswerven ‘Van Praet-Dansaert’ en ‘Van Damme’ is beschermd als dorpsgezicht.


ID: 130954 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Sint-Ursmarusstraat 137 (Dendermonde)
Scheepvaartmuseum en voormalige scheepswerven Van Praet-Dansaert en Van Damme. De voormalige scheepswerf Van Praet–Dansaert is één van de oudste, zo niet de oudste nog volledig bewaarde Vlaamse scheepswerf met droogdokken, werkhuizen, burelen, loodsen en werktuigen. De nog bestaande droogdokken voor houten schepen van de scheepswerven van Van Damme en van Van Praet-Dansaert dateren uit de 19de eeuw. Het voormalige huis van scheepsbouwer Emiel Van Damme, dateert vermoedelijk uit het tweede kwart van de 19de eeuw.


ID: 130957 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Sint-Ursmarusstraat 23-25 (Dendermonde)
Scheepswerf Van Damme, volgens de literatuur en kadastergegevens in 1928 in opdracht van de broers Van Damme en weduwe Van Damme-Van Praet gebouwd en aangevuld met de installatie van elektrische motors. Bewaarde oorspronkelijke constructies opgebouwd uit een ijzeren raamwerk, opgevuld met baksteenmetselwerk.


ID: 130963 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Sint-Ursmarusstraat 68 (Dendermonde)
Herenhuis met midden 19de-eeuws voorkomen en 20ste-eeuwse interieuraanpassingen, voormalig woonhuis van de brouwersfamilie D'Hollander. Woonhuis met dubbelhuisopstand, bestaande uit vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. In 1939 werd een nieuw brouwerijgebouw opgericht, samen met een stookruimte en een 25 meter hoge schoorsteen. Brouwerij ingeplant aan de straat en rechts palend aan het brouwershuis. Leegstaand fabrieksgebouw van drie traveeën en vier bouwlagen onder platte bedaking.


ID: 130964 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Sint-Ursmarusstraat 69 (Dendermonde)
Site met overblijfselen van het 15de-eeuwse Hof van Peene en met vroegere brouwerijgebouwen. Gelegen op circa 50 meter ten westen van de dorpskerk van Baasrode, op een diep perceel aan de noordelijke straatzijde en in onmiddellijke nabijheid van de Schelde. Achterliggend ensemble van landelijke industriële gebouwen van de voormalige brouwerij, samengesteld uit diverse volumes in verankerde baksteenbouw onder snijden pannen schilddak en zadeldaken.


ID: 130992 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Statieplein (Dendermonde)
Huidig stationsgebouw in 1942-43 in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van architecten J. en M. Van Kriekinge gebouwd op de plaats van het houten stationsgebouw dat omstreeks 1880-1881 als uitbreiding van het stationnetje uit 1849 werd opgericht. Strak geconcipieerd, langwerpig gebouw van één en twee bouwlagen onder platte daken en steil zadeldak. Ten zuidoosten, parallel aan stationsgebouw, perrons circa 1910 met elkaar verbonden via reizigerstunnel.


ID: 130993 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Statieplein (Dendermonde)
Het symmetrisch opgebouwd neoclassicistisch gebouw uit 1849 telt vijftien traveeën. Het centrale gedeelte van vijf traveeën telt twee bouwlagen en is evenals beide zijvleugels van één bouwlaag nu afgedekt onder zadeldaken. De voor- en perrongevel zijn identiek.


ID: 8281 | Beschermd monument

Statieplein 2 (Dendermonde)
De bescherming omvat het voormalige stationsgebouw van Dendermonde, gebouwd door de Staatsspoorwegen.


ID: 130995 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Steenweg naar Wetteren 20 (Dendermonde)
Huidige industrieterreinen aan de steenweg nog gemarkeerd door verschillende bakstenen gebouwen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw verbonden door hoge bakstenen muren. Rechts wordt het terrein begrensd door een bakstenen gebouw met een opvallend halfrond pannen dak, vermoedelijk vernieuwd in 1926. De overige gebouwen aan de steenweg palen met hun zijgevel aan de straat, tellen één of twee bouwlagen onder zadeldak en zijn geritmeerd door hoge rechthoekige of getoogde vensters met kleine metalen roedeverdeling. Recentere bedrijfsgebouwen in binnenblok.