6663 resultaten
ID: 165519 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Heuvelhoekstraat (Dentergem)
Onze-Lieve-Vrouwkapel gelegen tegenover hoeve Ten Walle. Opgericht circa 1990 in rode baksteen op rechthoekig grondvlak met plint in gesinterde baksteen en onder pannen zadeldak. Beide topgevels afgewerkt met vlechtingen en aan de zijkanten afgedekt met rode daktegels.
ID: 165521 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Heuvelhoekstraat (Dentergem)
Opgericht in baksteen op rechthoekig grondplan met bakstenen plint. Beglaasde rondboognis nis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Geheel onder zadeldak in rode Vlaamse pannen met smeedijzeren kruis op nok.
ID: 165522 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Houtstraat 17 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen minimaal opklimmend tot de 18de eeuw. Staat op Atlas der Buurtwegen (circa 1846) aangeduid als "Ferme Baete" en op de Vandermaelenkaart (circa 1850) als "Ferme Sergeant". Heden zijn de gebouwen volledig vernieuwd. Lange oprit geflankeerd door twee linden met op de linkse een houten kruisbeeld in neogotische stijl, mogelijk afkomstig van een andere locatie.
ID: 165555 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Kapellestraat 40 (Dentergem)
Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) staat hier bebouwing aangeduid, bij het kadaster is er pas sprake van een kapel vanaf 1876. De huidige kapel zou dateren van 1919. Kapel met driezijdig koor onder leien zadeldak. Bepleisterde en witbeschilderde gevels. Terracottakleurige beschildering voor de plint, lijst onder de dakgoot, de aflijning van de trapgevel en bovenlicht van de deur.
ID: 165556 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Kapellestraat 41 (Dentergem)
Hoekhuis met de Hugo Verrieststraat, wellicht voormalig café of winkelhuis op de plaats van het vroegere café "Sint-Elooi". Reeds aangeduid op het Primitief Kadasterplan (circa 1830). Het café wordt vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en volgens kadastergegevens circa 1928 vervangen door het huidige pand. Rode baksteenbouw boven een arduinen plint gecombineerd met witbepleisterde banden en lateien, schilddak met imitatieleien.
ID: 165397 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Kapittelstraat (Dentergem)
Veldkapel staat links van de oprit naar de huizen nummers 4-6-8. Zogenaamd "O.L.VROUW TER MEERSCH" zie opschrift op de arduinen console van de beeldnis, op de sokkel staat de datum "1954". Gelegen aan de rand van het meersen- of weilandengebied langs de vallei van de Oude Mandel. Witbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak met bekronend smeedijzeren kruis.
ID: 165523 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Kerkplein (Dentergem)
Parochiekerk gelegen langs oude arm van de Leie met bijhorend kerkhof, omgeven door een bakstenen kerkhofmuur met smeedijzeren hekwerk. Georiënteerde driebeukige kerk, aan drie zijden omgeven door een rechthoekig kerkhof. In het westen, noorden en oosten is het kerkhof omgeven door smeedijzeren hek op bakstenen muurtjes, met dekstenen in Doornikse kalksteen, en gevat tussen bakstenen pijlers met arduinen dekstenen; het geheel op een arduinen plint. Mogelijk is de oorsprong van de Oeselgemse parochie terug te leiden tot het einde van de Karolingische tijd.
ID: 165525 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Kerkplein (Dentergem)
Vrijstaande pastorie in neotraditionele stijl uit 1905 (zie datering met ankers in dakkapel) met invloed van de Brugse stijl (zie traveenissen). Tegenwoordig in gebruik als kinderdagverblijf. Afgescheiden van straat door middel van lage bakstenen tuinmuur met arduinen deksteen en hoekpijlers, versierd met drielob.
ID: 165562 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Kluizebosstraat (Dentergem)
Veldkapel, Onze-Lieve-Vrouwkapel, in de volksmond Weverskapel genoemd naar de huidige eigenaar, zou dateren van vóór 1882. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) of de Vandermaelenkaart (circa 1850) staat geen aanduiding van een kapel, wel op de Militaire stafkaart van 1862, herzien in 1884 en 1910. Gelegen links van het huis nummer 6 en palend aan een weiland, voor de kapel staan twee linden. Kapel is opgetrokken in rode baksteen, rechthoekige plattegrond met driezijdige apsis en onder zadeldak (roofing), gecementeerde plint.
ID: 165568 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Kraaistraat (Dentergem)
Bakstenen veldkapel op rechthoekige plattegrond en onder pannen zadeldak, gelegen aan een weiland. Staat niet op de Vandermaelenkaart (circa 1850) maar wel op de Militaire stafkaart van 1862, herzien in 1884 en 1910. Rondboogdeur met vleugeldeur geflankeerd door pilasters, bepleisterd boogveld met opschrift.