Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6663 resultaten


ID: 165484 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kruisstraat (Dentergem)
Opgericht in 1919 als dank voor de behouden terugkeer van de kinderen uit de Eerste Wereldoorlog in opdracht van Maria Juliana Coussens. In 1979 gerestaureerd. Gelegen op de grens van Markegem en Dentergem. Baksteenbouw, gecementeerd met schijnvoegen, zijgevels in rode baksteen. Toegang via een dubbele houten deur in spitsboogopening, met daarboven een nis waar het opschrift "O.L.V.VAN LOURDES B.V.O."


ID: 165485 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kruisstraat (Dentergem)
De kapel staat op een hoogte op de kruising tussen de Kouterweg en de Kruisstraat. In 1870 werd op deze locatie de eerste kapel gebouwd door het kerkbestuur. Hiertoe werd een stuk grond aangekocht van Carolus Ludovicus Lagaisse, smid te Markegem. De kapel werd vooral in de zomer bezocht tegen tyfus en pokken, maar bood ook bescherming tegen andere kwalen. Deze vervallen kapel werd in 1979 aangereden door een vrachtwagen waarbij de gelegenheid te baat werd genomen om in 1981 met de schadevergoeding op dezelfde locatie een nieuwe kapel op te trekken. De huidige kapel, met vierkant grondplan, is opgetrokken in witbeschilderde baksteen onder een leien tentdak. Het geheel is bekroond met een vierkante houten toren onder een vierzijdige spits bedekt met natuurleien.


ID: 165405 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Markegemsesteenweg (Dentergem)
Wegkruis (datum onbekend) links van nummer 51. Houten kruis met geglazuurd kruisbeeld. Aan de voet van het kruis, arduinen gedenkplaten met opschrift "AANDENKEN AAN ONZE / AFGESTORVEN VINKENIERS / MAATSCHAPPIJ LINDEZANGERS" en namen van de overledenen. Achter het kruis staat een cipres.


ID: 165406 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Markegemsesteenweg (Dentergem)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën gelegen op de hoek van een noordelijke aftakking van de Markegemsesteenweg. In de 18de eeuw is er, zie de Ferrariskaart (1770-1778), op deze plaats bebouwing aanwezig. Op de Atlas der Buurtwegen (1843) is er sprake van een "Chapelle de Vandewalle", op de Vandermaelenkaart (1850) aangeduid als "Chap. Vande Walle". Volgens kadastergegevens dateert de huidige kapel van circa 1864. De kapel maakt deel uit van de jaarlijkse kapellekensomgang die uitgaat rond half augustus. Bakstenen (rode en bruine baksteen) kapel met driezijdig koor, leien zadeldak. Voorgevel in neoclassicistische stijl.


ID: 165586 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Markegemstraat 57 (Dentergem)
Rust- en verzorgingstehuis Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, fasegewijs tot stand gekomen. Tijdens het ancien régime voorziet, zeker al vanaf 1455, de armendis in de opvang van de armen. Vleugel aan de straatkant gerealiseerd in het begin van de jaren 1930, van de straat afgesloten met een voortuin en laag bakstenen muurtje. Door de verbouwing en verhoging in 1994 is van de oorspronkelijke gevel weinig bewaard gebleven. Gele baksteenbouw boven een arduinen pint.


ID: 165422 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Meulebekestraat (Dentergem)
Waarschijnlijk opgericht in de tweede helft van de 19de eeuw, uit kadastergegevens valt op te maken dat de kapel tussen 1894 en 1901 is gebouwd. Staat aangeduid op de herziene kaart van 1910 van het Militair Cartografisch Instituut. De kapel maakt deel uit van de jaarlijkse kapellekensomgang die uitgaat rond half augustus. Baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen) ingepast in de tuinmuur. De segmentboogingang wordt geflankeerd door pilasters.


ID: 165423 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Meulebekestraat (Dentergem)
De huidige kapel is gebouwd circa 1995 ter vervanging van een ouder. Volgens kadastergegevens opgericht circa 1907 maar vermoedelijk bevond zich hierachter een nog oudere kapel. Staat aangeduid op de herziene kaart van 1910 van het Militair Cartografisch Instituut. Pijlerkapel in geelbruine baksteen onder zadeldak (zwarte pannen). Rechthoekige, beglaasde nis met beeld van Sint-Antonius van Padua.


ID: 165613 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Molenstraat (Dentergem)
In 1704 ontstaat tijdens het woeden van de pest van hieruit een jaarlijkse bedevaart naar de Onze-Lieve-Vrouw van Halle waarna volgens de overlevering de pest in Wakken zou zijn bedwongen. De kapel wordt in 1962 als herinnering aan de bedevaart opgericht. Enkele jaren later wordt de kapel ingekapseld door een voorbouw met zitplaatsen. Roodbakstenen kapel onder fronton. Altaar in arduin met opschrift.


ID: 165604 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Molenstraat 21 (Dentergem)
Samenstel van directeurswoning en magazijnen gegroepeerd rond een kasseistraatje. Volgens het Primitief Kadaster (circa 1830) was hier tot 1843 een blauwselfabriek gevestigd. Halfvrijstaande, verankerde bakstenen herenwoning. Dubbelhuis (1889) van twee bouwlagen onder pannen schilddak. Voorgevel van vijf traveeën, gebruik van arduin voor de plint, cordon en deuromlijsting. Rechterpand, dwars op de straat georiënteerd is witbeschilderd, in de voorgevel een kapelletje.


ID: 165617 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Nieuwstraat 20-32 (Dentergem)
Eenheidsbebouwing, achteruitliggend op de rooilijn en met voortuintjes. Enkelhuizen met anderhalve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannnen).