Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6663 resultaten


ID: 165618 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oeselgemstraat (Dentergem)
Heilig Hartkapel, gelegen op de hoek met de Molenstraat. Opgericht na 1918 ter ere van baron Charles Kervyn de Lettenhove die sneuvelde in 1917. Pijlerkapel in rode baksteen op een sokkel onder arduinen waterlijst. Twee flankerende steunberen en uitkragend bovenstuk onder leien zadeldak en met arduinen dekplaten.


ID: 165622 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oeselgemstraat 62 (Dentergem)
Vrijstaand dubbelhuis met voortuin uit de jaren 1930. Baksteenbouw onder zadeldak met links een aanpalende vlasschuur terugwijkend op de rooilijn.


ID: 165624 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Ommegangstraat (Dentergem)
Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige apsis en onder leien zadeldak. Al vermeld in 1455, gelegen ten opzichte van de Kapellestraat en aan de zuidoosthoek van de Baliekouter. Op de gravure van Sanderus' Flandria Illustrata (1641-1644) is het kapelletje "Capelleken van St. Catheline" getekend als een huisje met dakvenster en ligt midden in een rechthoekig veldje afgeboord met dubbele bomenrijen. De kapel in zijn huidige vorm dateert uit het eind van de 18de eeuw, staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (1846) vermeld als "Chapelle de Ste Cathérine".


ID: 165630 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oostdreef (Dentergem)
Onze-Lieve-Vrouwkapel ook nog Volderskapel genoemd. Nieuwe kapel, opgericht in 2005 ter vervanging van een grotere kapel uit het einde van de 19de eeuw. Volgens arduinen gedenkplaat aan de zijkant stond hier al een kapel in 1833, toen Chapelle de Vanmaele genoemd. Terugwijkend op de rooilijn, baksteenbouw onder zadeldak, rondboognis met beeld van Maria en Kind.


ID: 165635 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oosthoekstraat 27 (Dentergem)
Pijlerkapel opgetrokken in bruinrode baksteen onder zadeldak met betonnen platen. Betraliede korfboognis bekroond met gemetst kruisje.


ID: 165636 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oosthoekstraat 35 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen. De site staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846). Het woonhuis wordt volgens het kadaster vergroot circa 1902. Erftoegang tussen bakstenen hekpijlers met kapelletje in de rechterpijler met beeld van Maria met Kind. Woonhuis en bijgebouwen liggen rechts van een onverharde oprit. Verankerde baksteenbouw onder pannen (mechanische) zadeldaken.


ID: 165487 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oostrozebekestraat (Dentergem)
Opgericht in 1903 in opdracht van Karel Sabbe. Bevindt zich aan de grens met Dentergem, op de hoek van het straatdeel richting kerk enerzijds en richting Oostrozebeke anderzijds. Neogotische kapel in rode baksteen met zadeldak bedekt met zwarte kunstleien. Onder de dakrand bevindt zich een tandlijst, de driezijdige apsis is afgewerkt met een boogfries. In beide zijgevels spitsboogvensters met roeden en gezandstraald glas. Op de nok een ijzeren kruis.


ID: 165491 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oostrozebekestraat (Dentergem)
Bedankingskapel van een loteling omdat hij niet werd geloot. Kapel in baksteen, onder zwartpannen zadeldak. Witbeschilderde voorgevel met zwarte plint en dubbele houten deur, bovenaan met glas. Opschrift in het boogvlak.


ID: 165638 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Papegaaistraat (Dentergem)
Onze-Lieve-Vrouwkapel van de Altijddurende Bijstand, gelegen op de hoek met de Boerderijstraat, opgericht in 1920. Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige apsis onder leien zadeldak. Straatgevel in rode baksteen, topgevel (beschadigde top) onder arduinen dekplaten en met blinde oculus.


ID: 165426 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Pontbrouckstraat (Dentergem)
De kapel maakt deel uit van de jaarlijkse kapellekensomgang die uitgaat rond half augustus. Dateert wellicht uit de 19de eeuw, staat aangeduid op de kaart van Vandermaelen (circa 1850). Witbeschilderde, bakstenen pijlerkapel onder zadeldakje bekroond met een smeedijzeren kruis. Betraliede segmentboognis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw.