Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6662 resultaten


ID: 165548 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Boerderijstraat 11 (Dentergem)
Gerenoveerde hoeve met losse bestanddelen ingeplant op een ruim grasplein. Staat afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846). Rode baksteenbouw onder pannen zadeldaken, 19de-eeuws uitzicht. Rode baksteenbouw onder pannen zadeldaken, 19de-eeuws uitzicht. Woonhuis met nieuw schrijnwerk naar oud model en met ten oosten en ten zuiden ervan de voormalige stallingen, schuur en wagenhuis. Links van de site staat aan de straatkant een pijlerkapel in 1996.


ID: 165510 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugstraat (Dentergem)
Kapel opgericht in 1983 ter ere van de vijftigste bedevaart naar Onze-Lieve-Vrouw van Halle. Het Onze-Lieve-Vrouwbeeld is een geschenk van de deken van Halle naar aanleiding van de 50ste bedevaart van de Oeselgemse Confrerie der Gilde van Onze-Lieve-Vrouw van Halle, gesticht in 1930. De kapel is opgericht door en naar ontwerp van leden van de Confrerie om het beeld een plaats te geven. Bakstenen pijlerkapel op rechthoekig grondvlak onder arduinen dekplaat.


ID: 165514 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Deinzestraat (Dentergem)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Vrede opgericht in 1945, hoort bij nummer 15, aanleunend tegen nummer 13. Kapel in neogotische stijl op rechthoekig grondvlak met driezijdige apsis en onder leien zadeldak. Roodbakstenen voorgevel met schouderstukken afgedekt met arduinen dekplaten en bekronend arduinen kruis.


ID: 165475 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dentergemstraat (Dentergem)
Tot 1986 bevond zich op deze plaats de "Lauwers' kapel", genoemd naar burgemeester J.A. Lauwers. Door het wijzigen van het tracé stond de kapel met de rugzijde naar de straat en zodoende verwaarloosd. In 1986 vervangen door de huidige pijlerkapel. Opgetrokken in rode baksteen onder een pannen zadeldakje.


ID: 165394 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Groeneweg (Dentergem)
Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) staat hier reeds een kapel aangeduid. Volgens mutatieschetsen van het kadaster gebouwd circa 1866. De kapel maakt deel uit van de jaarlijkse kapellekensomgang die uitgaat rond half augustus. Witbeschilderde bakstenen kapel boven een gepekte plint met driezijdig koor, zadeldak met daktegels. Voorgevel in neoclassicistische stijl.


ID: 165519 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Heuvelhoekstraat (Dentergem)
Onze-Lieve-Vrouwkapel gelegen tegenover hoeve Ten Walle. Opgericht circa 1990 in rode baksteen op rechthoekig grondvlak met plint in gesinterde baksteen en onder pannen zadeldak. Beide topgevels afgewerkt met vlechtingen en aan de zijkanten afgedekt met rode daktegels.


ID: 165521 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Heuvelhoekstraat (Dentergem)
Opgericht in baksteen op rechthoekig grondplan met bakstenen plint. Beglaasde rondboognis nis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Geheel onder zadeldak in rode Vlaamse pannen met smeedijzeren kruis op nok.


ID: 165522 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Houtstraat 17 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen minimaal opklimmend tot de 18de eeuw. Staat op Atlas der Buurtwegen (circa 1846) aangeduid als "Ferme Baete" en op de Vandermaelenkaart (circa 1850) als "Ferme Sergeant". Heden zijn de gebouwen volledig vernieuwd. Lange oprit geflankeerd door twee linden met op de linkse een houten kruisbeeld in neogotische stijl, mogelijk afkomstig van een andere locatie.


ID: 165555 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kapellestraat 40 (Dentergem)
Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) staat hier bebouwing aangeduid, bij het kadaster is er pas sprake van een kapel vanaf 1876. De huidige kapel zou dateren van 1919. Kapel met driezijdig koor onder leien zadeldak. Bepleisterde en witbeschilderde gevels. Terracottakleurige beschildering voor de plint, lijst onder de dakgoot, de aflijning van de trapgevel en bovenlicht van de deur.


ID: 165556 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kapellestraat 41 (Dentergem)
Hoekhuis met de Hugo Verrieststraat, wellicht voormalig café of winkelhuis op de plaats van het vroegere café "Sint-Elooi". Reeds aangeduid op het Primitief Kadasterplan (circa 1830). Het café wordt vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en volgens kadastergegevens circa 1928 vervangen door het huidige pand. Rode baksteenbouw boven een arduinen plint gecombineerd met witbepleisterde banden en lateien, schilddak met imitatieleien.