Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6663 resultaten


ID: 165428 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Pontbrouckstraat (Dentergem)
Gebouwd circa 1945 uit dank voor de behouden terugkeer van krijgsgevangenen uit Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wegkapelletje gelegen links van de Waterratbeek, deze vormt tevens de grens met Aarsele (Tielt).


ID: 165427 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Pontbrouckstraat 38 (Dentergem)
De kapel maakt deel uit van de jaarlijkse kapellekensomgang die uitgaat rond half augustus. De kapel dateert volgens het kadaster van circa 1909 en is in 1983 heropgebouwd, het Onze-Lieve-Vrouwebeeld is gerestaureerd en herbeschilderd. Rode baksteen onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 165430 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Puymoortelstraat (Dentergem)
Staakkapelletje voor de tuinhaag van nummer 23. Betonnen pijler en nisje met beeld van Maria.


ID: 165492 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Sint Amandstraat (Dentergem)
Dit kruisbeeld op de hoek van de Sint-Amandsstraat en de Tieltstraat werd in de jaren 1770 opgericht door Joannes Franciscus Coucke, zoon van Gillis, pachter van het "Goed Ter Hoyen". In 1953 werd het oorspronkelijke houten kruis vervangen door de huidige gietijzeren versie.


ID: 165527 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Staatsbaan 21-23 (Dentergem)
Samenstel van twee dubbelhuizen uit het interbellum met aansluitend magazijn. In zijgevel gedateerd "1920", door middel van gevelsteen onder beeldnis met beeld van Maria met Kind. Volgens het kadaster zijn nummer 23 en het magazijn opgetrokken circa 1928, nummer 21 in 1943.


ID: 165436 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Statiestraat (Dentergem)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Banneux bij de oprit naar en horend bij nummer 18. Gebouwd in 1948 in opdracht van de familie De Visscher die toen het huis nummer 16 bewoonde. Maakt deel uit van de kapellekensomgang die uitgaat halverwege augustus.


ID: 165445 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Tieltseweg (Dentergem)
Wegkruis "Kruis Gillis Van den Heede" op de hoek met de Meulebekestraat. Het kruis wordt op historische kaarten met verschillende namen vermeld: op de Atlas der Buurtwegen (1843) als "Croix Bovyn", op de Vandermaelenkaart (circa 1850) als "Calv. De Devenyn". Het kruis dateert waarschijnlijk van 1769 en is opgericht ter nagedachtenis van burgemeester (voor het eerst in 1728) Gillis Van den Heede. Deze zou hier in 1751 zijn vermoord en begraven.


ID: 165447 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Tieltseweg (Dentergem)
"Annakapel" in de volksmond ook "Koortskapel" of "Kutskapel" genoemd. Gelegen aan de rand van het Hoenderveld. Volgens de overlevering de plaats waar men van de koorts kon genezen en waar de Heilige Anna enkele mirakelen zou hebben verricht. Nieuw gemetselde witbeschilderde, bakstenen kapel met driezijdige apsis onder leien zadeldak.


ID: 165448 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Tieltseweg (Dentergem)
Ruïne van De Nieuwe Sint-Annakapel, gebouwd op het Hoenderveld op een spie gelegen tussen de Tieltseweg en een landwegel, de zogenaamde "Klijtstraat". De kapel dateert van 1864 en komt er op initiatief van Adilie Eugenie Vandermeulen, zuster van de oude burgemeester Jan Francis Vandermeulen en gehuwd met Emiel-Pieter Mulle, lid van een adellijke Tieltse familie.


ID: 165495 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Tieltstraat 17 (Dentergem)
Historische omwalde hoeve met losse bestanddelen met opperhof-neerhofstructuur. Voormalige locatie van het kasteel van Markegem. In begin van oprit, aan zuidzijde, witbeschilderde pijlerkapel onder zadeldak, bekroond met smeedijzeren kruis en voorzien van beeldnis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw achter smeedijzeren hek. Ten oosten van het erf bevindt zich het woonhuis in verankerde baksteenbouw met beraapte voorgevel. Ten zuiden wagenkot en dwarsschuur. Ten westen, stal.