Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6662 resultaten


ID: 165397 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kapittelstraat (Dentergem)
Veldkapel staat links van de oprit naar de huizen nummers 4-6-8. Zogenaamd "O.L.VROUW TER MEERSCH" zie opschrift op de arduinen console van de beeldnis, op de sokkel staat de datum "1954". Gelegen aan de rand van het meersen- of weilandengebied langs de vallei van de Oude Mandel. Witbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak met bekronend smeedijzeren kruis.


ID: 165523 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkplein (Dentergem)
Parochiekerk gelegen langs oude arm van de Leie met bijhorend kerkhof, omgeven door een bakstenen kerkhofmuur met smeedijzeren hekwerk. Georiënteerde driebeukige kerk, aan drie zijden omgeven door een rechthoekig kerkhof. In het westen, noorden en oosten is het kerkhof omgeven door smeedijzeren hek op bakstenen muurtjes, met dekstenen in Doornikse kalksteen, en gevat tussen bakstenen pijlers met arduinen dekstenen; het geheel op een arduinen plint. Mogelijk is de oorsprong van de Oeselgemse parochie terug te leiden tot het einde van de Karolingische tijd.


ID: 165525 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkplein (Dentergem)
Vrijstaande pastorie in neotraditionele stijl uit 1905 (zie datering met ankers in dakkapel) met invloed van de Brugse stijl (zie traveenissen). Tegenwoordig in gebruik als kinderdagverblijf. Afgescheiden van straat door middel van lage bakstenen tuinmuur met arduinen deksteen en hoekpijlers, versierd met drielob.


ID: 165562 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kluizebosstraat (Dentergem)
Veldkapel, Onze-Lieve-Vrouwkapel, in de volksmond Weverskapel genoemd naar de huidige eigenaar, zou dateren van vóór 1882. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) of de Vandermaelenkaart (circa 1850) staat geen aanduiding van een kapel, wel op de Militaire stafkaart van 1862, herzien in 1884 en 1910. Gelegen links van het huis nummer 6 en palend aan een weiland, voor de kapel staan twee linden. Kapel is opgetrokken in rode baksteen, rechthoekige plattegrond met driezijdige apsis en onder zadeldak (roofing), gecementeerde plint.


ID: 165568 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kraaistraat (Dentergem)
Bakstenen veldkapel op rechthoekige plattegrond en onder pannen zadeldak, gelegen aan een weiland. Staat niet op de Vandermaelenkaart (circa 1850) maar wel op de Militaire stafkaart van 1862, herzien in 1884 en 1910. Rondboogdeur met vleugeldeur geflankeerd door pilasters, bepleisterd boogveld met opschrift.


ID: 165484 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kruisstraat (Dentergem)
Opgericht in 1919 als dank voor de behouden terugkeer van de kinderen uit de Eerste Wereldoorlog in opdracht van Maria Juliana Coussens. In 1979 gerestaureerd. Gelegen op de grens van Markegem en Dentergem. Baksteenbouw, gecementeerd met schijnvoegen, zijgevels in rode baksteen. Toegang via een dubbele houten deur in spitsboogopening, met daarboven een nis waar het opschrift "O.L.V.VAN LOURDES B.V.O."


ID: 165485 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kruisstraat (Dentergem)
De kapel staat op een hoogte op de kruising tussen de Kouterweg en de Kruisstraat. In 1870 werd op deze locatie de eerste kapel gebouwd door het kerkbestuur. Hiertoe werd een stuk grond aangekocht van Carolus Ludovicus Lagaisse, smid te Markegem. De kapel werd vooral in de zomer bezocht tegen tyfus en pokken, maar bood ook bescherming tegen andere kwalen. Deze vervallen kapel werd in 1979 aangereden door een vrachtwagen waarbij de gelegenheid te baat werd genomen om in 1981 met de schadevergoeding op dezelfde locatie een nieuwe kapel op te trekken. De huidige kapel, met vierkant grondplan, is opgetrokken in witbeschilderde baksteen onder een leien tentdak. Het geheel is bekroond met een vierkante houten toren onder een vierzijdige spits bedekt met natuurleien.


ID: 165405 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Markegemsesteenweg (Dentergem)
Wegkruis (datum onbekend) links van nummer 51. Houten kruis met geglazuurd kruisbeeld. Aan de voet van het kruis, arduinen gedenkplaten met opschrift "AANDENKEN AAN ONZE / AFGESTORVEN VINKENIERS / MAATSCHAPPIJ LINDEZANGERS" en namen van de overledenen. Achter het kruis staat een cipres.


ID: 165406 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Markegemsesteenweg (Dentergem)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën gelegen op de hoek van een noordelijke aftakking van de Markegemsesteenweg. In de 18de eeuw is er, zie de Ferrariskaart (1770-1778), op deze plaats bebouwing aanwezig. Op de Atlas der Buurtwegen (1843) is er sprake van een "Chapelle de Vandewalle", op de Vandermaelenkaart (1850) aangeduid als "Chap. Vande Walle". Volgens kadastergegevens dateert de huidige kapel van circa 1864. De kapel maakt deel uit van de jaarlijkse kapellekensomgang die uitgaat rond half augustus. Bakstenen (rode en bruine baksteen) kapel met driezijdig koor, leien zadeldak. Voorgevel in neoclassicistische stijl.


ID: 165586 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Markegemstraat 57 (Dentergem)
Rust- en verzorgingstehuis Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, fasegewijs tot stand gekomen. Tijdens het ancien régime voorziet, zeker al vanaf 1455, de armendis in de opvang van de armen. Vleugel aan de straatkant gerealiseerd in het begin van de jaren 1930, van de straat afgesloten met een voortuin en laag bakstenen muurtje. Door de verbouwing en verhoging in 1994 is van de oorspronkelijke gevel weinig bewaard gebleven. Gele baksteenbouw boven een arduinen pint.