6663 resultaten
ID: 165496 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Tieltstraat 25 (Dentergem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rond gedeeltelijk onverhard en gedeeltelijk met beton verhard erf. Van aan de straat te bereiken via een onverharde oprit, aan weerszijden geflankeerd door populieren. Toegang via een ijzeren hek gevat in twee witbeschilderde vierkante bakstenen pijlers met uitgespaarde hoeken, bekroond door een piramidevormige gecementeerde constructie. Linkse pijler bevat een beeldnis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind.
ID: 165528 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Vaerestraat (Dentergem)
Recente Mariakapel langs de kant van de weg tegen de afsluiting van een tuin geplaatst. Opgetrokken in rode baksteen op een arduinen plint en onder asymmetrisch zadeldakje. Rondboognis met beeld van Maria.
ID: 165531 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Vaerestraat (Dentergem)
Baksteenbouw opgetrokken circa 1985 op rechthoekig grondplan en onder zwartpannen zadeldak. Toegang via dubbele houten deur in rondboogopening met daarboven een oculus. Telkens twee rondboogvensters in de zijgevels. Op de nok een ijzeren kruis met opschrift "OLV AB".
ID: 165536 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Vaerestraat, Volderstraat (Dentergem)
Pijlerkapel op noordwestelijke hoek van kruising van de Vaerestraat en de Volderstraat, opgericht circa 1992. Geruggesteund door leilindes in kruisvorm. Spitsboogvormige bakstenen constructie opgetrokken rond een vermoedelijk ouder beeld van de gekruisigde Christus.
ID: 165532 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Vaerestraat 21-23 (Dentergem)
Beeldbepalende bebouwing gelegen in een bocht op de as van de Heuvelhoekstraat. Nummer 23 met oudere kern: minimaal opklimmend tot vóór 1830 (zie Primitief Kadasterplan). In 1929 is het pand eigendom van Maurice Goeminne, vlashandelaar, die rechts ervan een magazijn bouwt. Koppelwoning bestaande uit twee nagenoeg identieke dubbelhuizen van twee bouwlagen en drie traveeën onder schilddak (mechanische pannen). Baksteenbouw op arduinen plint. Beide panden met rondboogdeur met erboven een oculus. Rechts van nummer 23 een kruisbeeld tegen een bakstenen muur met halfronde afwerking.
ID: 165640 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Vennestraat (Dentergem)
Als dank voor het inlossen van een belofte opgericht in 1927 door de familie Cluyse. In 1999 gerestaureerd. Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen) met voorliggend grasveldje. Straatgevel in rode baksteen, topgevel onder arduinen dekplaten bekroond met dito kruis.
ID: 165545 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Vijvestraat, Wakkensesteenweg (Dentergem)
Heilig Hartkapel, neogotische straatkapel, prominent gelegen op de hoek met de Vijvestraat, vermoedelijk opgericht in de jaren 1930 door Jacques Vanhaesebrouck. Opgetrokken in bruine baksteen met rode gevelsteen vooraan, op rechthoekig grondplan met driezijdige apsis. Geflankeerd door twee kerselaars.
ID: 165538 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Volderstraat (Dentergem)
Pijlerkapel op de noordwestelijke hoek van de Volderstraat met de Vennebosstraat opgericht in 1984 (zie opschrift), naar verluidt ter vervanging van een oudere kapel. Opgetrokken in rode baksteen en onder pannen zadeldak.
ID: 165541 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Wakkensesteenweg 11 (Dentergem)
De katholieke school in Oeselgem gaat van start in 1879. In dat jaar worden de eerste gebouwen opgetrokken op de huidige locatie in de Wakkenstraat. De zusters van 't gelove uit Tielt staan in voor het verschaffen van het onderwijs, de familie 't Felt (zie nummer 15) draagt de kosten voor de bouw van de school en de familie Vermeersch levert de grond. Grond en gebouwen blijven eigendom van de familie Vermeersch. In 1884 wordt de vrije school aangenomen door de gemeente. De zusters blijven echter instaan voor het onderwijs.
ID: 165503 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Wakkenstraat 32 (Dentergem)
Vrijstaande interbellumwoning volgens kadaster opgetrokken circa 1939. Gescheiden van straat door een voortuin omgeven door een lage bakstenen omheining met arduinen deksteen. Rechts van het pand bevindt zich een oprit met smeedijzeren hek, gevat in bakstenen pijlers. Voorgevel in rode mechanische baksteen op arduinen plint. Licht vooruitspringende inkomtravee en doorgetrokken driezijdige erker in rechtertravee. Zijgevel in rode baksteen met zichtbare verankering en beeldnis met beeld van Maria.