Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6663 resultaten


ID: 165505 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Wakkenstraat 57 (Dentergem)
Vrijstaande woning, volgens kadaster opgetrokken circa 1842 en vergroot in 1881. De bepleistering is van latere datum. Boerenarbeiderswoning van anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak. Bepleisterde en witbeschilderde voorgevel met imitatievoegen en sierpleister, grijze plint.


ID: 165506 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Wakkenstraat 63 (Dentergem)
Op de hoek met de Brouwerijstraat. Boerenarbeiderswoning volgens kadaster opgetrokken circa 1900 door winkelier Gustaaf Degraeve. Aanpalend, aan oostelijke zijde, magazijn, volgens kadaster opgetrokken circa 1913 en Sint-Antoniuskapel in de linkertravee. De huidige, recent gerenoveerde, kapel is samen met het huis opgetrokken en vervangt een oudere kapel, die zich aan de overzijde van de straat bevond.


ID: 165646 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Wapenplaats (Dentergem)
Laatclassicistische parochiekerk, gebouwd in 1790-1794 naar ontwerp van architect Colin, ter vervanging van een romaanse kerk met achtzijdige toren op dezelfde locatie. Het deels ommuurde kerkhof sluit aan bij de kerk.


ID: 11720 | Beschermd monument

Wontergemstraat (Dentergem)
De vrijheidsboom, een gekandelaarde linde, op het dorpsplein van Dentergem is beschermd als monument. Een cirkelvormige zone met een straal van 15 meter rond de boom is mee opgenomen in de bescherming.


ID: 165451 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Wontergemstraat (Dentergem)
Gelegen langs de oprit naar het Jeugd- en ontmoetingscentrum. In de volksmond kapel Sinnesael genoemd naar André Sinnesael, onderpastoor in Dentergem die de kapel na de Tweede Wereldoorlog liet restaureren. Volgens het kadaster gebouwd circa 1893, staat aangeduid op de herziene kaart van 1910 van het Militair Cartografisch Instituut. In 1993 werd de kapel gerestaureerd. De kapel maakt deel uit van de jaarlijkse kapellekensomgang. Bruinbakstenen kapel boven een gecementeerde plint met vlak koor onder kunstleien zadeldak, neogotische stijl.


ID: 165458 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Wontergemstraat (Dentergem)
In 1951 wordt het kerkhof aan de kerk overgebracht naar hier. Een centrale as met op het einde een calvarie wordt geflankeerd door kegelvormig gesnoeide coniferen.


ID: 165461 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Wontergemstraat (Dentergem)
Wegkruis op de hoek met de Puymoortelstraat. Staat op de Atlas der Buurtwegen (1843) vermeld als "Hoedeghem Kruys" op de Ph. Vandermaelenkaart (circa 1850) als "Heedeghem Kruis". De naam "He(e)deghem" verwijst naar een familie Van Hedeghem die in de 15de eeuw in deze omgeving een hofstede bewoonde. Houten kruis onder afdak, witbeschilderd houten kruisbeeld, gelegen in een met hekjes afgebakend perk.


ID: 106338 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hannekestraat 22 (Dessel)
Circa 1902 bouw van een U-vormig complex naar ontwerp van G. Renders, bestaande uit een achterin gelegen kloosterhuis met aansluitende kapel en vóór het klooster, twee klassenvleugels.


ID: 106349 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kruisberg 18 (Dessel)
Eenvoudig rechthoekig gebouwtje van één op twee traveeën onder zadeldak met ijzeren kruis. Achterin gelegen, op een kunstmatige verhevenheid en omgeven door eiken en linden.


ID: 131124 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Beukendreef (Destelbergen)
Merkwaardige wegkapel in vroege neogotische stijl opgericht naast de toegang tot Kasteel Te Lande, gebouwd in 1847 naar ontwerp van Eugenius Dons in opdracht van de toenmalige eigenaars van het kasteel.