Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6662 resultaten


ID: 165422 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Meulebekestraat (Dentergem)
Waarschijnlijk opgericht in de tweede helft van de 19de eeuw, uit kadastergegevens valt op te maken dat de kapel tussen 1894 en 1901 is gebouwd. Staat aangeduid op de herziene kaart van 1910 van het Militair Cartografisch Instituut. De kapel maakt deel uit van de jaarlijkse kapellekensomgang die uitgaat rond half augustus. Baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen) ingepast in de tuinmuur. De segmentboogingang wordt geflankeerd door pilasters.


ID: 165423 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Meulebekestraat (Dentergem)
De huidige kapel is gebouwd circa 1995 ter vervanging van een ouder. Volgens kadastergegevens opgericht circa 1907 maar vermoedelijk bevond zich hierachter een nog oudere kapel. Staat aangeduid op de herziene kaart van 1910 van het Militair Cartografisch Instituut. Pijlerkapel in geelbruine baksteen onder zadeldak (zwarte pannen). Rechthoekige, beglaasde nis met beeld van Sint-Antonius van Padua.


ID: 165613 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Molenstraat (Dentergem)
In 1704 ontstaat tijdens het woeden van de pest van hieruit een jaarlijkse bedevaart naar de Onze-Lieve-Vrouw van Halle waarna volgens de overlevering de pest in Wakken zou zijn bedwongen. De kapel wordt in 1962 als herinnering aan de bedevaart opgericht. Enkele jaren later wordt de kapel ingekapseld door een voorbouw met zitplaatsen. Roodbakstenen kapel onder fronton. Altaar in arduin met opschrift.


ID: 165604 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Molenstraat 21 (Dentergem)
Samenstel van directeurswoning en magazijnen gegroepeerd rond een kasseistraatje. Volgens het Primitief Kadaster (circa 1830) was hier tot 1843 een blauwselfabriek gevestigd. Halfvrijstaande, verankerde bakstenen herenwoning. Dubbelhuis (1889) van twee bouwlagen onder pannen schilddak. Voorgevel van vijf traveeën, gebruik van arduin voor de plint, cordon en deuromlijsting. Rechterpand, dwars op de straat georiënteerd is witbeschilderd, in de voorgevel een kapelletje.


ID: 165617 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Nieuwstraat 20-32 (Dentergem)
Eenheidsbebouwing, achteruitliggend op de rooilijn en met voortuintjes. Enkelhuizen met anderhalve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannnen).


ID: 165618 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oeselgemstraat (Dentergem)
Heilig Hartkapel, gelegen op de hoek met de Molenstraat. Opgericht na 1918 ter ere van baron Charles Kervyn de Lettenhove die sneuvelde in 1917. Pijlerkapel in rode baksteen op een sokkel onder arduinen waterlijst. Twee flankerende steunberen en uitkragend bovenstuk onder leien zadeldak en met arduinen dekplaten.


ID: 165622 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oeselgemstraat 62 (Dentergem)
Vrijstaand dubbelhuis met voortuin uit de jaren 1930. Baksteenbouw onder zadeldak met links een aanpalende vlasschuur terugwijkend op de rooilijn.


ID: 165624 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Ommegangstraat (Dentergem)
Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige apsis en onder leien zadeldak. Al vermeld in 1455, gelegen ten opzichte van de Kapellestraat en aan de zuidoosthoek van de Baliekouter. Op de gravure van Sanderus' Flandria Illustrata (1641-1644) is het kapelletje "Capelleken van St. Catheline" getekend als een huisje met dakvenster en ligt midden in een rechthoekig veldje afgeboord met dubbele bomenrijen. De kapel in zijn huidige vorm dateert uit het eind van de 18de eeuw, staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (1846) vermeld als "Chapelle de Ste Cathérine".


ID: 165630 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oostdreef (Dentergem)
Onze-Lieve-Vrouwkapel ook nog Volderskapel genoemd. Nieuwe kapel, opgericht in 2005 ter vervanging van een grotere kapel uit het einde van de 19de eeuw. Volgens arduinen gedenkplaat aan de zijkant stond hier al een kapel in 1833, toen Chapelle de Vanmaele genoemd. Terugwijkend op de rooilijn, baksteenbouw onder zadeldak, rondboognis met beeld van Maria en Kind.


ID: 165635 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oosthoekstraat 27 (Dentergem)
Pijlerkapel opgetrokken in bruinrode baksteen onder zadeldak met betonnen platen. Betraliede korfboognis bekroond met gemetst kruisje.