Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

151502 resultaten


ID: 7897 | Beschermd monument

Koning Albertstraat, Oosteeklo-Dorp 10 (Assenede)
De bescherming als monument omvat de parochiekerk Heilig Kruis en Onze-Lieve-Vrouw met cultuurgoederen zoals in de waarden vermeld, het voormalig kerkhof met hekken en de Kerkweg met muurkapel en wapenschild.


ID: 65025 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Koning Albertstraat (Assenede)
Het huidige kerkgebouw dateert van 1781 en werd gebouwd in opdracht van de Gentse Sint-Pietersabdij, het kapittel van Doornik en de cisterciënzerabdij van Flines, tiendeheffers van de parochie sinds 1261.


ID: 93810 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Koning Albertstraat (Assenede)
Het voormalige en voorheen omgrachte kerkhof, is in het oosten door een oud kerkwegeltje, nu Kerkweg, verbonden met de dorpsstraat, Oosteeklo-Dorp, en sluit ten westen sluit aan bij de pastorie; een ijzeren hek tussen vierkante gemetste pijlers verbindt de twee sites.


ID: 128609 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Koning Albertstraat (Assenede)
Het voorheen omgrachte kerkhof werd circa 1979 ontruimd. De heraanleg met herschikking van de ommegangkapelletjes en de beplanting werd in 1987 goedgekeurd. De ommegang met zeven staties van de zeven weeën van Maria, gaat terug op een oude ommegang waarvan de kapelletjes tijdens de Franse overheersing in 1798-1799 afgebroken werden. De vermoedelijk begin 20ste-eeuwse bakstenen pijlerkapelletjes werden in 1992 vernieuwd met behoud van de plaasteren, polychroom beschilderde reliëfs. Rechts van het hek ten westen naar de pastorie werd in 1938 een piëtakapel opgericht.


ID: 128610 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Koning Albertstraat (Assenede)
Het huidige kerkgebouw dateert van 1781 en werd gebouwd in opdracht van de Gentse Sint-Pietersabdij, het kapittel van Doornik en de cisterciënzerabdij van Flines, tiendheffers van de parochie sinds 1261. Voor de bouw van de kerk werden de plattegronden en doorsneden van de in 1776 gebouwde kerk van Lembeke, gebruikt. Het gebouw werd opgetrokken in een sobere classicistische baksteenarchitectuur, oorspronkelijk verlevendigd door kenmerkende bepleisterde platte banden.


ID: 79978 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Koning Albertstraat 10 (Assenede)
Dorpshuis, voorheen met voortuintje, van drie traveeën onder pannen zadeldak, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1848. Dubbelhuisje met gecementeerde, geschilderde voorgevel op grijsgeschilderde plint, doorlopend omheen de deur. Rechthoekige vensters met begin 20ste-eeuws houtwerk en rolluiken; nieuwe deur.


ID: 94602 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Koning Albertstraat 5 (Assenede)
Dorpshuisje, ingeplant haaks op de straat met voorgevel uitziend op het dorpsplein. Behouden voortuin afgelijnd door een ligusterhaag. Woning met oudere kern, gebouwd op grond van het oorspronkelijk kerkhof.


ID: 7775 | Beschermd monument

Koning Albertstraat 7 (Assenede)
De pastorie Heilig Kruis en Onze-Lieve-Vrouw is beschermd als monument.


ID: 57315 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Koning Albertstraat 7 (Assenede)
De pastorie met voorheen omgrachte site is gelegen ten westen van de oude kerk en de kerkhofsite en vormen samen de historische dorpskom van Oosteeklo. Een ijzeren hek tussen vierkante gemetste pijlers verbindt de beide sites. De omgrachting werd grotendeels gedempt in 1960.


ID: 128608 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Koning Albertstraat 7 (Assenede)
De pastorie met voorheen omgrachte site is gelegen ten westen van de oude kerk en de kerkhofsite en vormen samen de historische dorpskom van Oosteeklo. Een ijzeren hek tussen vierkante gemetste pijlers verbindt de beide sites. De omgrachting werd grotendeels gedempt in 1960. Het ruime dubbelhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zwart pannen zadeldak heeft een sobere gecementeerde voorgevel.