Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6662 resultaten


ID: 165436 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Statiestraat (Dentergem)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Banneux bij de oprit naar en horend bij nummer 18. Gebouwd in 1948 in opdracht van de familie De Visscher die toen het huis nummer 16 bewoonde. Maakt deel uit van de kapellekensomgang die uitgaat halverwege augustus.


ID: 165445 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Tieltseweg (Dentergem)
Wegkruis "Kruis Gillis Van den Heede" op de hoek met de Meulebekestraat. Het kruis wordt op historische kaarten met verschillende namen vermeld: op de Atlas der Buurtwegen (1843) als "Croix Bovyn", op de Vandermaelenkaart (circa 1850) als "Calv. De Devenyn". Het kruis dateert waarschijnlijk van 1769 en is opgericht ter nagedachtenis van burgemeester (voor het eerst in 1728) Gillis Van den Heede. Deze zou hier in 1751 zijn vermoord en begraven.


ID: 165447 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Tieltseweg (Dentergem)
"Annakapel" in de volksmond ook "Koortskapel" of "Kutskapel" genoemd. Gelegen aan de rand van het Hoenderveld. Volgens de overlevering de plaats waar men van de koorts kon genezen en waar de Heilige Anna enkele mirakelen zou hebben verricht. Nieuw gemetselde witbeschilderde, bakstenen kapel met driezijdige apsis onder leien zadeldak.


ID: 165448 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Tieltseweg (Dentergem)
Ruïne van De Nieuwe Sint-Annakapel, gebouwd op het Hoenderveld op een spie gelegen tussen de Tieltseweg en een landwegel, de zogenaamde "Klijtstraat". De kapel dateert van 1864 en komt er op initiatief van Adilie Eugenie Vandermeulen, zuster van de oude burgemeester Jan Francis Vandermeulen en gehuwd met Emiel-Pieter Mulle, lid van een adellijke Tieltse familie.


ID: 165495 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Tieltstraat 17 (Dentergem)
Historische omwalde hoeve met losse bestanddelen met opperhof-neerhofstructuur. Voormalige locatie van het kasteel van Markegem. In begin van oprit, aan zuidzijde, witbeschilderde pijlerkapel onder zadeldak, bekroond met smeedijzeren kruis en voorzien van beeldnis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw achter smeedijzeren hek. Ten oosten van het erf bevindt zich het woonhuis in verankerde baksteenbouw met beraapte voorgevel. Ten zuiden wagenkot en dwarsschuur. Ten westen, stal.


ID: 165496 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Tieltstraat 25 (Dentergem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rond gedeeltelijk onverhard en gedeeltelijk met beton verhard erf. Van aan de straat te bereiken via een onverharde oprit, aan weerszijden geflankeerd door populieren. Toegang via een ijzeren hek gevat in twee witbeschilderde vierkante bakstenen pijlers met uitgespaarde hoeken, bekroond door een piramidevormige gecementeerde constructie. Linkse pijler bevat een beeldnis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind.


ID: 165528 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Vaerestraat (Dentergem)
Recente Mariakapel langs de kant van de weg tegen de afsluiting van een tuin geplaatst. Opgetrokken in rode baksteen op een arduinen plint en onder asymmetrisch zadeldakje. Rondboognis met beeld van Maria.


ID: 165531 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Vaerestraat (Dentergem)
Baksteenbouw opgetrokken circa 1985 op rechthoekig grondplan en onder zwartpannen zadeldak. Toegang via dubbele houten deur in rondboogopening met daarboven een oculus. Telkens twee rondboogvensters in de zijgevels. Op de nok een ijzeren kruis met opschrift "OLV AB".


ID: 165536 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Vaerestraat, Volderstraat (Dentergem)
Pijlerkapel op noordwestelijke hoek van kruising van de Vaerestraat en de Volderstraat, opgericht circa 1992. Geruggesteund door leilindes in kruisvorm. Spitsboogvormige bakstenen constructie opgetrokken rond een vermoedelijk ouder beeld van de gekruisigde Christus.


ID: 165532 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Vaerestraat 21-23 (Dentergem)
Beeldbepalende bebouwing gelegen in een bocht op de as van de Heuvelhoekstraat. Nummer 23 met oudere kern: minimaal opklimmend tot vóór 1830 (zie Primitief Kadasterplan). In 1929 is het pand eigendom van Maurice Goeminne, vlashandelaar, die rechts ervan een magazijn bouwt. Koppelwoning bestaande uit twee nagenoeg identieke dubbelhuizen van twee bouwlagen en drie traveeën onder schilddak (mechanische pannen). Baksteenbouw op arduinen plint. Beide panden met rondboogdeur met erboven een oculus. Rechts van nummer 23 een kruisbeeld tegen een bakstenen muur met halfronde afwerking.