Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

5510 resultaten


ID: 115091 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Schaffensestraat 21 (Diest)
Bak- en zandstenen barokhuis met twee verdiepingen en zadeldak van circa 1700. Zijgevel voorzien van schouderstukken en muurvlechtingen.


ID: 169605 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Diksmuide, Lampernisse, Pervijze, Stuivekenskerke (Diksmuide), Nieuwpoort, Ramskapelle (Nieuwpoort)
De spoorwegbedding van de in 1974 gedesaffecteerde spoorlijn nummer 74 tussen Diksmuide en Nieuwpoort vormde de Belgische frontlinie tijdens de Eerste Wereldoorlog en werd uitgebouwd met schuilplaatsen en andere versterkingen.


ID: 11842 | Beschermd monument

Beerstblotestraat 1 (Diksmuide)
De industriële maalderij NV De Bloemmolens Société Minoterie et Huilerie de Dixmude te Diksmuide, is beschermd als monument met inbegrip van de volledige inboedel.


ID: 161221 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Beerstblotestraat 3 (Diksmuide)
Bloemmolens van de Société Minoterie et Huilerie de Dixmude, gelegen aan de samenvloeiing van IJzer en Handzamevaart. Industrieel-archeologisch complex van twee torens; betonskeletstructuur met hoofdzakelijk houten vloerconstructies en integraal bewaarde elektrisch aangedreven maalinrichting. Opgetrokken in 1922 met de financiële steun van de Dienst der Verwoeste Gewesten, door de firma "Schneider-Jaquet".


ID: 161223 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bortierlaan (Diksmuide)
Stationsgebouw van 1962 ter vervanging van het na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwde neoclassicistische station. Rechthoekig stationsgebouw onder verspringende zadeldaken met hoger middengedeelte als wachtzaal.


ID: 161716 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brouwerijstraat 5 (Diksmuide)
Brouwerswoning van de voormalige mouterij-brouwerij "De Dry Schichten". Deze brouwerij werd in 1854 opgericht door notaris-brouwer Bernolet. Na de verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog, werd de brouwerij annex boerderij in 1920-1922 volledig heropgericht door de familie Vandewoude naar plannen van architect Lucien Coppé (Brugge). In 1955 werden de activiteiten stopgezet, in 1957-1958 werd de installatie ontmanteld, de brouwerij werd bierhandel.


ID: 161457 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Cardijnlaan (Diksmuide)
Bemalingsstation van 1953, voor het bemalen van de Broeken ten oosten van de IJzer. Hiervoor konden de IJzerbroeken jaarlijks overstromen.


ID: 161284 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Grote Dijk 6, 6A (Diksmuide)
Vóór de Eerste Wereldoorlog stond op deze plaats de Brouwerij Van Hille. Na de Eerste Wereldoorlog wordt de vernietigde brouwerij heropgebouwd met financiële steun van de Dienst der Verwoeste Gewesten. In 1929 is de brouwerij bedrijfsklaar. In 1965 wordt dan een torenvolume gebouwd: geelbakstenen volume van vijf bouwlagen + hoger opgetrokken gedeelte rechts, wellicht voor transportsysteem of ter hoogte van silo. Aan de straat, eenvoudig halfvrijstaand woonhuis met geglazuurde terracottapaneel.


ID: 161436 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Heidenstraat (Diksmuide)
Elektriciteitscabine van de jaren 1920, zie historiserende inslag: tuitgevels als aandaken op schouderstukken met muurvlechtingen, verzorgde bakstenen deuromlijsting en eenvoudige sierankers.


ID: 161510 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Ijzerdijk (Diksmuide)
Voormalige dubbele spoorwegbrug over de IJzer van de lijn nummer 73: Lichtervelde-Kortemark-Diksmuide-Veurne (mei 1858-heden) en de lijn nummer 74: Diksmuide-Nieuwpoort (februari 1868-1974). Bij het uitbreken van de spoorlijn nummer 74 werd de linkerhelft van de brug ontmanteld en door een recente verlegging van de spoorwegbedding van de lijn nummer 73 op het grondgebied van Kaaskerke, raakte de brug volledig in onbruik. Metalen spoorwegbrug met gecementeerde bakstenen bruggenhoofden.