Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6662 resultaten


ID: 165640 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Vennestraat (Dentergem)
Als dank voor het inlossen van een belofte opgericht in 1927 door de familie Cluyse. In 1999 gerestaureerd. Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen) met voorliggend grasveldje. Straatgevel in rode baksteen, topgevel onder arduinen dekplaten bekroond met dito kruis.


ID: 165545 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Vijvestraat, Wakkensesteenweg (Dentergem)
Heilig Hartkapel, neogotische straatkapel, prominent gelegen op de hoek met de Vijvestraat, vermoedelijk opgericht in de jaren 1930 door Jacques Vanhaesebrouck. Opgetrokken in bruine baksteen met rode gevelsteen vooraan, op rechthoekig grondplan met driezijdige apsis. Geflankeerd door twee kerselaars.


ID: 165538 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Volderstraat (Dentergem)
Pijlerkapel op de noordwestelijke hoek van de Volderstraat met de Vennebosstraat opgericht in 1984 (zie opschrift), naar verluidt ter vervanging van een oudere kapel. Opgetrokken in rode baksteen en onder pannen zadeldak.


ID: 165541 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Wakkensesteenweg 11 (Dentergem)
De katholieke school in Oeselgem gaat van start in 1879. In dat jaar worden de eerste gebouwen opgetrokken op de huidige locatie in de Wakkenstraat. De zusters van 't gelove uit Tielt staan in voor het verschaffen van het onderwijs, de familie 't Felt (zie nummer 15) draagt de kosten voor de bouw van de school en de familie Vermeersch levert de grond. Grond en gebouwen blijven eigendom van de familie Vermeersch. In 1884 wordt de vrije school aangenomen door de gemeente. De zusters blijven echter instaan voor het onderwijs.


ID: 165503 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Wakkenstraat 32 (Dentergem)
Vrijstaande interbellumwoning volgens kadaster opgetrokken circa 1939. Gescheiden van straat door een voortuin omgeven door een lage bakstenen omheining met arduinen deksteen. Rechts van het pand bevindt zich een oprit met smeedijzeren hek, gevat in bakstenen pijlers. Voorgevel in rode mechanische baksteen op arduinen plint. Licht vooruitspringende inkomtravee en doorgetrokken driezijdige erker in rechtertravee. Zijgevel in rode baksteen met zichtbare verankering en beeldnis met beeld van Maria.


ID: 165505 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Wakkenstraat 57 (Dentergem)
Vrijstaande woning, volgens kadaster opgetrokken circa 1842 en vergroot in 1881. De bepleistering is van latere datum. Boerenarbeiderswoning van anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak. Bepleisterde en witbeschilderde voorgevel met imitatievoegen en sierpleister, grijze plint.


ID: 165506 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Wakkenstraat 63 (Dentergem)
Op de hoek met de Brouwerijstraat. Boerenarbeiderswoning volgens kadaster opgetrokken circa 1900 door winkelier Gustaaf Degraeve. Aanpalend, aan oostelijke zijde, magazijn, volgens kadaster opgetrokken circa 1913 en Sint-Antoniuskapel in de linkertravee. De huidige, recent gerenoveerde, kapel is samen met het huis opgetrokken en vervangt een oudere kapel, die zich aan de overzijde van de straat bevond.


ID: 165646 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Wapenplaats (Dentergem)
Laatclassicistische parochiekerk, gebouwd in 1790-1794 naar ontwerp van architect Colin, ter vervanging van een romaanse kerk met achtzijdige toren op dezelfde locatie. Het deels ommuurde kerkhof sluit aan bij de kerk.


ID: 11720 | Beschermd monument

Wontergemstraat (Dentergem)
De vrijheidsboom, een gekandelaarde linde, op het dorpsplein van Dentergem is beschermd als monument. Een cirkelvormige zone met een straal van 15 meter rond de boom is mee opgenomen in de bescherming.


ID: 165451 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Wontergemstraat (Dentergem)
Gelegen langs de oprit naar het Jeugd- en ontmoetingscentrum. In de volksmond kapel Sinnesael genoemd naar André Sinnesael, onderpastoor in Dentergem die de kapel na de Tweede Wereldoorlog liet restaureren. Volgens het kadaster gebouwd circa 1893, staat aangeduid op de herziene kaart van 1910 van het Militair Cartografisch Instituut. In 1993 werd de kapel gerestaureerd. De kapel maakt deel uit van de jaarlijkse kapellekensomgang. Bruinbakstenen kapel boven een gecementeerde plint met vlak koor onder kunstleien zadeldak, neogotische stijl.