5510 resultaten
ID: 161753 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Ijzerdijk 78 (Diksmuide)
Restant van een voormalig spoorlijntje in het wegdek van de IJzerdijk ingewerkt. In 1924 sticht de familie Floorizone de Nieuwpoortse steenbakkerij Briqueteries Mécaniques de Nieuport en Extension met onder meer een klei-ontginning te Stuivekenskerke die tot 1979 wordt uitgebaat.
ID: 161519 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Kaaskerkestraat (Diksmuide)
Aan de straat gelegen smidse uit de jaren 1920, ontworpen door architect Raymond Burgraeve. Opschrift in het gevelveld "MR. JONCKHEERE ~ MEESTER ~ HOEFSMID". Gele baksteenbouw onder mansardedak met sierankers. Centrale korfbogige poort onder bakstenen waterlijst, geflankeerd door twee segmentbogige muuropeningen. In de topgevel laadluik onder ijzeren I-profiel.
ID: 161521 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Kaaskerkestraat (Diksmuide)
Elektriciteitscabine uit de jaren 1920, zie historiserende inslag: tuitgevels als aandaken op schouderstukken, verzorgde bakstenen deuromlijsting en eenvoudige sierankers.
ID: 161761 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Kasteelhoevestraat (Diksmuide)
Het betreft een hoog, rechthoekig volume in oranje-gele sierbaksteen, gevat onder betonnen dak met uitkragende luifel, vermoedelijk uit de jaren 1920-1930.
ID: 161350 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Kasteelstraat 1A (Diksmuide)
Gebouw deel uitmakend van de herinrichting van de jachthaven. Realisatie van 2004 naar ontwerp van het Gentse architectenbureau Buro voor Vrije Ruimte en ingenieur Norbert Provoost (Gent). Transparant volume als schakel tussen de straat (kade) en de jachthaven.
ID: 161610 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Kruiskalsijdestraat 31 (Diksmuide)
Achterin gelegen hoeve, in het landschap gekenmerkt door een doorlopende toegangsweg vanuit de Kruiskalsijdestraat naar de Moerestraat, afgezoomd met Canadese populieren die naar verluidt in 1946 werden aangeplant. De gekasseide bestrating van deze dreef gaat terug op een militaire weg die door de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog werd aangelegd. Als hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als achtvormige omwalling waarbij de westelijke helft - waarop de hoeve is ingeplant - gedeeltelijk werd gedempt. Duitse mitrailleurpost uit de Eerste Wereldoorlog op de hoevesite, waterput en betonnen pompsokkel met inscriptie '1915' in de weide.
ID: 11981 | Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek
Kruiskalsijdestraat 7 (Diksmuide)
De site van de zogenaamde Kruiskalsijdemolen met molenromp, molenaarswoning en molenerf is beschermd als dorpsgezicht.
ID: 11982 | Beschermd monument
Kruiskalsijdestraat 7 (Diksmuide)
De Kruiskalsijdemolen, meer bepaald de molenkuip met mechanische maalderij met monocilinder-dieselmotor met toebehoren, machinekamer, maalwerk, haverpletter, builmolen, luiwerk en alle toebehoren, te Leke, is beschermd als monument.
ID: 161607 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Kruiskalsijdestraat 7 (Diksmuide)
De Kruiskalsijdemolen was een stenen stellingmolen, die aangepast werd tot mechanische maalderij. De molenromp, gebouwd omstreeks 1871 op een kleine belt, is bewaard samen met een aanpalend bijgebouw, vermoedelijk daterend uit 1899 en wellicht bedoeld voor de plaatsing van een stoommachine.
ID: 161376 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Lange Veldstraat (Diksmuide)
Fabrieksloodsen van de jaren 1920. Tot circa 1940 atelier van de trammaatschappij, nu in gebruik als stelplaats van De Lijn. Opeenvolging van éénbeukige volumes onder raekemdaken (mechanische pannen). Verzorgde witgeschilderde baksteenbouw zie pilasters, casementen en aflijning van de gevelvelden. IJzeren gebint met vakwerkliggers.