Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

151502 resultaten


ID: 11959 | Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Bouvriestraat 1-5, Doorniksesteenweg, Schoolstraat, Vierabeelstraat (Avelgem)
De omgeving van het kasteel van Bossuit is beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat het park, de walgracht rond het kasteel, de toegangsdreef, de kapel bij de ingang van het domein en een boerenarbeiderswoning.


ID: 23412 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bouvriestraat 11 (Avelgem)
Bouvriestraat nr. 11. Historische hoeve z.g. "Goed te Bouvrie". Centrum van de belangrijke "heerlijkheid van Bouvrie", die afhing van het Oud Kasteel van Kortrijk. Eerste vermelding in het midden van de 15de eeuw als eigendom van de heer van Gruuthuse die het verpachte. Op het einde van de 16de eeuw wordt de hoeve aangekocht door Andries Catulle, kanunnik,


ID: 162172 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bouvriestraat 11 (Avelgem)
Historische hoeve "Goed te Bouvrie". Centrum van de belangrijke "heerlijkheid van Bouvrie", die afhing van het Oud Kasteel van Kortrijk. Eerste vermelding in het midden van de 15de eeuw als eigendom van de heer van Gruuthuse die het verpachtte. Twee bakstenen hekpijlers. Stal, dwarsschuur, paardenstal, wagenhuis, restanten van ast en poortgebouw van twee bouwlagen met geïncorporeerde duiventoren. Deels bewaarde omwalling. Verschillende gebouwen op het erf worden getypeerd door muurvlechtingen en het gebruik van Doornikse steen voor plint, negblokken of hoekkettingen.


ID: 31425 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bouvriestraat 2 (Avelgem)
Bouvriestraat z.nr. Hoeve met 19de-eeuws uitzicht, aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1843). Herkenbare volumes zijn schuur en stalvleugel.Gebouwen van rode baksteen onder zadeldaken, semi-gesloten opstelling rond verhard erf. Westelijke erftoegang gemarkeerd door bakstenen muur met invullingen van blauwe hardsteen en ijzeren hek. Ten noorden, het woonhuis, laag volume met getoogde


ID: 162171 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bouvriestraat 2 (Avelgem)
Hoeve met 19de-eeuws uitzicht, aangeduid op de Atlas der Buurtwegen. Gebouwen van rode baksteen onder zadeldaken, semigesloten opstelling rond verhard erf. Ten noorden, het woonhuis, laag volume met getoogde en rechthoekige muuropeningen en bewaard schrijnwerk. Schuur ten oosten en stalvleugel met vernieuwde erfgevel ten zuiden.


ID: 11958 | Beschermd monument

Bouvriestraat 3-5 (Avelgem)
Het kasteel van Bossuit is met inbegrip van de paardenstallen, het koetshuis, de personeelswoning en de oranjerie beschermd als monument. In hetzelfde besluit werd het kasteelpark met dreef beschermd als dorpsgezicht.


ID: 68736 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bouvriestraat 3-5 (Avelgem)
Het kasteel naar ontwerp van architect Le Saffre vormt een exponent van de neoclassicistische strekking in de kastelenbouw, geïnspireerd op de Franse, voornamelijk Loire-kastelen, voorzien van een merkwaardig en belangrijk interieur. De oranjerie en afhankelijkheden kaderen in de algehele renovatie van het domein (1850-1870) onder graaf Henri de Beauffort.


ID: 162170 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bouvriestraat 3-5, Doorniksesteenweg 581 (Avelgem)
Domein van kasteel van Bossuit met oranjerie en afhankelijkheden, gesitueerd in een uitgestrekt park. Deels omwald classicistisch kasteel met 17de-eeuwse kern, huidig uitzicht bekomen in de 19de eeuw. Imposant, symmetrisch gebouw op rechthoekige plattegrond, drie op zeven traveeën en drie bouwlagen. Ten noordwesten, binnen een ommuurde moestuin, oranjerie van 1850. Afhankelijkheden ten noorden, omvattende koetshuizen, paardenstallen en woonvertrek der knechten, opgevat als een ensemble in een eclectische, landelijke stijl, gedateerd 1862. Aan de ingang aan de Bouvriestraat kapelletje en restant van de bakstenen ommuring, geritmeerd door steunberen. Park met Engels geïnspireerde aanleg bestaande uit verschillende dreven en centraal een vijver.


ID: 77378 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugstraat (Avelgem)
Georiënteerd bedehuis met beeldbepalende ligging op het kruispunt met de Oudenaardsesteenweg. Ten zuidwesten van de kerk, ter hoogte van de zijbeuk, staat een arduinen Heilig Hartbeeld op dito sokkel.


ID: 162343 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugstraat (Avelgem)
Neogotische kerk opgetrokken tussen 1865 en 1867 naar ontwerp van architect Verbeke (Brugge). Plattegrond in de vorm van kruisbasiliek met asymmetrisch geplaatste westtoren. Schip en zijbeuken van drie traveeën en uitspringend transept van één travee en met rechte sluiting. Vrij imposant koor van drie traveeën met driezijdige sluiting; zijkoren van één travee met rechte sluiting. Sacristie ten zuidoosten. Ten zuidwesten van de kerk, ter hoogte van de zijbeuk, staat een arduinen Heilig Hartbeeld op dito sokkel. Ten noordoosten van de kerk staat een gedenkzuil voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.