Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

151502 resultaten


ID: 64212 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Heerweg 3 (Zuienkerke)
Heerweg nr. 3. Historische hoeve z.g. "Den Hoeckaert", genoemd naar de waterloop die vlakbij de hoeve loopt, en het erf aan de noordkant afzoomt (Ontwerp van Lijst sinds 12/05/2003). De benaming werd niet in historische bronnen teruggevonden. De hoeve bestaat uit vier losstaande bestanddelen, in L-vorm rond een begraasd erf geplaatst. Het erf wordt door het boerenhuis gedomineerd, dat met zijn g


ID: 156750 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Heerweg 3 (Zuienkerke)
Hoeve met vier losse bestanddelen, in L-vorm rond een begraasd erf geplaatst. Eerste vermelding van de hoeve in 1690. Boerenwoning met geïncorporeerde stal en schuur, vermoedelijk teruggaand tot de 17de eeuw. Dit langgeveltype is opgetrokken uit verankerde baksteenbouw onder een mank zadeldak met Vlaamse pannen. Langwerpig witgekalkt bakhuis, groot stalvolume met hooizolder en kleine bakstenen varkensstal in verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. De toegang tot het erf is afgesloten met een ijzeren hekken tussen twee witgeschilderde bakstenen pijlers.


ID: 74843 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Heerweg 6 (Zuienkerke)
Heerweg nr. 6. Hoeve z.g. "De Verrijzenis", in oorsprong begin 19de-eeuws, maar in 1930 volledig heropgebouwd (cf. datering in muurankers). Boerenhuis van twee bouwlagen met huisnaam en beeldnis boven de deur, stallen rechts aangebouwd, losse bijgebouwen achter op erf.


ID: 30426 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Heerweg 8 (Zuienkerke)
Heerweg nr. 8. Hoeve z.g. "'t Walhof", hoeve van het langgeveltype, nu verbouwd als buitenverblijf. Aangeduid op Ferrariskaart (1770-1778) en op Atlas der Buurtwegen (ca. 1845). Bakstenen boerenhuis met geïncorporeerde schuur onder pannen zadeldak (nok loodrecht op straat); voor boerenhuis, kleine bakstenen stal onder zadeldak (nok // boerenhuis). Vooraan het met bomen en hagen omzoomde erf, een


ID: 156691 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Heerweg 8 (Zuienkerke)
Hoeve van het langgeveltype al aangeduid op Ferrariskaart 1770-1778. Bakstenen boerenwoning met geïncorporeerde schuur onder pannen zadeldak, losse kleine bakstenen stal op een met bomen en hagen omzoomd erf en een vijver.


ID: 13942 | Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kapellestraat, Kerkebilk, Kerkhofstraat, Oostendse Steenweg, Oosternieuwweg Zuid, Pastoriestraat, Westernieuwweg Zuid, Zakstraat (Zuienkerke)
De dorpskom van Houtave is beschermd als dorpsgezicht.


ID: 30118 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kapellestraat (Zuienkerke)
Sint-Antoniuskapel of schaperskapel, gelegen op de noordoostelijke hoek van de Kapellestraat en de Westernieuwweg-Zuid. Referentiepunt in het open landschap versterkt door dikke knotwilg achter de kapel.


ID: 156638 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kapellestraat (Zuienkerke)
Kapel, oorspronkelijk opgericht in 1854 uit dank aan een zogenaamde wonderlijke tussenkomst waarbij de schaapherder Antonius Van Lier met zijn kudde schapen ontsnapt aan de aanvallen van een dolle hond. In 1900 door toedoen van Pastoor Carlier van Houtave volledig vernieuwd en op 12 augustus 1900 ingewijd. Nogmaals door de gemeente heropgebouwd in 1996. Bakstenen deels gecementeerd kapelletje onder zadeldakje met rondboognis met betraliede afsluiting en ijzeren kruis als topstuk.


ID: 173859 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kapellestraat, Kerkebilk, Kerkhofstraat, Oostendse Steenweg, Oosternieuwweg Zuid, Pastoriestraat, Westernieuwweg Zuid, Zakstraat (Zuienkerke)
De historische dorpskern van Houtave bevindt zich ten zuiden van de Oosternieuwweg Zuid. Centraal ligt de Sint-Bavo en Machutuskerk met omringend, omhaagd kerkhof. De kerk wordt omgeven door de Pastoriestraat, ten oosten, noorden en westen en de Kerkhofstraat ten zuiden.


ID: 36098 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kapellestraat 14 (Zuienkerke)
Half vrijstaand dubbelhuis met bakstenen lijstgevel op gecementeerde sokkel, schrijnwerk met kleine roedeverdeling in bovenlicht.