Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

151501 resultaten


ID: 49071 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brucqstraat 23 (Zwevegem)
Brucqstraat nr. 23. Voormalige herberg z.g. "De Voerman", opgetrokken in het laatste kwart van de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak met wolfseind. Fraai uitgewerkte lijstgevel cf. aflijnend friesje, muurbanden en verdiept casement in oorsprong beschilderd en vermoedelijk met naam van de herberg. Getoogde muuropeningen onder strek. Deur verbouwd tot venster en nieuwe


ID: 163297 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brucqstraat 23 (Zwevegem)
Voormalige herberg De Voerman, opgetrokken in het laatste kwart van de 19de eeuw met verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak met wolfseind. Fraai uitgewerkte lijstgevel zie aflijnend friesje, muurbanden en verdiept casement in oorsprong geschilderd en vermoedelijk met naam van de herberg. Getoogde muuropeningen onder strek.


ID: 25266 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brucqstraat 25 (Zwevegem)
Brucqstraat nr. 25. Historische hoeve z.g. "Hoeve ter Brucq", foncier van de gelijknamige heerlijkheid. Etymologisch betekent de naam moeras, poel, lager gelegen drassig land. Oudste vermeldingen van de hoeve gaan terug tot de 15de eeuw. In de 18de eeuw was de hoeve eigendom van P.H. Simonon, kannunik van het O.-L.-Vrouwekapittel van Doornik.Reeds weergegeven op de Ferrari


ID: 163298 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brucqstraat 25 (Zwevegem)
Historische hoeve "Hoeve ter Brucq", al weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Nu een hoeve met semigesloten opstelling, met deels behouden omwalling. Erfoprit gemarkeerd door kapel van circa 1995. Lage bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom bekiezeld erf met treurwilg en gekasseid pad. Deels onderkelderd, vermoedelijk 18de-eeuwse boerenwoning met zadeldak met klokje, geschilderde lijstgevel geritmeerd door licht getoogde muuropeningen. Lagere stalvleugel, vernieuwde stalvleugel met oudere kern en leiperelaars. Tweeledig bakhuisje met bewaarde oven en troggewelfje. Schuur uit het tweede kwart van de 20ste eeuw en wagenhuis.


ID: 23500 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brucqstraat 29 (Zwevegem)
De oudste vermeldingen van het leen gaat terug tot 1340. In de 16de eeuw vermeld als Stockerie en in 1769 vermeld als "t'goet te Stocherij", cf. landboek.De hoeve werd in leen gehouden van het Ronsevaalse (Nevele).


ID: 163299 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brucqstraat 29 (Zwevegem)
De oudste vermeldingen van het leen gaan terug tot 1340. Op het einde van de 17de eeuw, bij de aanleg van de Franse verdedigingslinie tussen Kortrijk en Spiere-Helkijn, wordt de hoeve sterk beschadigd. Op de Ferrariskaart (1770-1778): gesloten opstelling, met uitzondering van opening ten noordwesten, omringende boomgaard binnen vierkante omwalling. Gelijke opstelling op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846); de omwalling is verdwenen. Het huidige gebouwenbestand dateert grotendeels uit de tweede helft van de 18de eeuw. Hoeve met verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom gekasseid erf. Op een motte gelegen boerenwoning gedateerd 1789 met zadeldak centraal bekroond door dakruiter. Verankerde lijstgevel met getraliede vensters en stalvleugels, open wagenhuis, houten muurkapelletje met heiligenbeeld en dubbele dwarsschuur gedateerd 1769. Later toegevoegd klein nutsgebouwtje. met aardappelkelder, poortgebouw en buiten het erf gelegen tweeledig bakhuisje.


ID: 26516 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brucqstraat 31 (Zwevegem)
Brucqstraat nr. 31. Historische hoeve z.g. "Ten Bossche", foncier van de gelijknamige heerlijkheid, dat gehouden werd van het leenhof van Nevele. De oudste vermelding gaat terug tot 1454 wanneer Jan Nys een pachtcontract afsluit met Heinrich Vaillant. In 1571 wordt de hoeve beschreven: "behuust met een huus, twee schueren ende poesten, groot onder boogaert, mersch,


ID: 163300 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brucqstraat 31 (Zwevegem)
Historische hoeve, waarvan de oudste vermelding teruggaat tot 1454. Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve in 1909 afgebroken en volledig heropgebouwd; mogelijk gaat het om een grondige verbouwing gelet dat de opstelling gelijk blijft. De hoeve werd gerenoveerd; de nutsgebouwen van 1909 bleven bewaard. Losse, verankerde bakstenen bestanddelen, waaronder poortgebouw, stallen en dwarsschuur.


ID: 39870 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brucqstraat 4 (Zwevegem)
Brucqstraat nr. 4. 19de-eeuwse hoeve z.g. "hof van Samijn", nu "Engelenhoeve". Op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1846) weergegeven als hoeve met semi-gesloten opstelling.Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve in 1859 afgebroken en volledig heropgebouwd (reconstruction totale), in opdracht van mevrouw Declercq-Delafaille. Het betreft een L-vormig volum


ID: 163296 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brucqstraat 4 (Zwevegem)
19de-eeuwse hoeve. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) weergegeven als hoeve met semigesloten opstelling. Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve in 1859 afgebroken en volledig heropgebouwd Nu behouden opstelling: hoeve met lange gekasseide erfoprit en verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom deels gekasseid erf. Op hoogte gelegen boerenhuis met getraliede en beluikte vensters, T-ramen en luiken. Poortgebouw met stalvleugel en muurnisje met heiligenbeeld. Tweede stalvleugel met mestvaalt. Dubbele dwarsschuur met wagenhuis en bakhuisje.