Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6663 resultaten


ID: 161764 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oud Stuivekens (Diksmuide)
Herinneringsoord voor de Eerste Wereldoorlog opgebouwd rond de torenruïne van Oud-Stuivekenskerke. De site bestaat uit de versterkte torenruïne met gedenkplaten en oriëntatietafel, een demarcatiepaal, de gedenkkapel voor Onze-Lieve-Vrouw der Zege met daarrond 41 gedenkzuiltjes voor verschillende regimenten, een obelisk voor het 5de regiment Lansiers en een gedenkzuil voor het 1ste en 2de bataljon Karabiniers-Wielrijders. Tenslotte een gedenkkapel voor Georges Delacave en de gesneuvelden van de streek.


ID: 161766 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oud Stuivekens (Diksmuide)
Herdenkingskapel in bruingele baksteen naar ontwerp van architect Camille Van Elslande, onthuld in 1925 en gelegen binnen de oorlogssite het Onze-Lieve-Vrouwhoekje.


ID: 161772 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oud Stuivekens (Diksmuide)
Kleine kapel in blauwe hardsteen met rechthoekige plattegrond onder dito zadeldak met geprofileerde kroonlijst en bekronend kruis, na de Eerste Wereldoorlog opgericht ter herinnering aan soldaat Georges Delacave.


ID: 161529 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oude Dorpsstraat (Diksmuide)
Voormalig kerkhof van de niet heropgebouwde kerk.


ID: 161670 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oude Zeedijk (Diksmuide)
Gelegen tegenover nummer 8 en aan de hoek met Lepelstraat. Kapel voor het eerst aangeduid op de kaart van Militair Cartografische Instituut van 1883, als kapel naar erftoegang van nieuwe hoeve. De erftoegang tot deze hoeve is op de kaart van Militair Cartografisch Instituut van 1911 verlengd en omgevormd tot de Lepelstraat die een verbinding vormt tussen de dorpskern en de Oude Zeedijk.


ID: 161672 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oude Zeedijk (Diksmuide)
Kleine kapel met lindeboom bij erfoprit van de hoeve "Kapelhof" (zie stafkaart en naambord, recente naamgeving), "Konijnkapel" (zie stafkaart). De naam ontstond uit het 'dienen' tegen de konijnenplaag. De kapel met lindeboom vormt een erg beeldbepalend gegeven binnen het open polderlandschap.


ID: 161669 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oude Zeedijk 7 (Diksmuide)
Achterin gelegen boerenarbeidershuis uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Geïncorporeerde stal en schuur. Bij de erftoegang kapelletje, heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog, dat sterke gelijkenissen toont met de kapel aan de Knokkestraat nummer 1.


ID: 161706 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oudekapellestraat 22 (Diksmuide)
Kapelletje aan de erftoegang van een achteringelegen hoeve uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. De kleine kapel met apsis werd na de Eerste Wereldoorlog gebouwd met recyclage van oorlogsmateriaal, meer bepaald zogenaamde abrisstenen.


ID: 161572 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Pervijzestraat 74 (Diksmuide)
Hoeve uit de wederopbouwperiode, ten westen van de Beverdijkvaart. Merkwaardig kapelletje aan de erftoegang. Als omwalde site met toegangsdreef reeds aangegeven op de Ferrariskaart van 1770-1778. Eveneens aangeduid op de Atlas der Buurtwegen van circa 1843; de omwalling is echter reeds gedempt.


ID: 161728 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Proostdijk 4 (Diksmuide)
Kapelletje aan de erftoegang van een verbouwde wederopbouwhoeve met losse bestanddelen. Gebouwd in 1928-1929. Bakstenen kapelletje met aandaken en in baksteen uitgewerkt kruis. Muuropening trapgsgewijs uitgespaard in het metselwerk.