Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6663 resultaten


ID: 161643 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Vijvermolenstraat (Diksmuide)
Kapel van 1959 toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw der Armen. Bakstenen bedehuisje op rechthoekige plattegrond, thans met recente bepleistering. Trapgeveltje op schouderstukken met hardstenen plaat met opschrift "HEMELSCHE MOEDER ZEGEN ONS".


ID: 161575 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Visserstraat (Diksmuide)
Neoclassicistische kapel van 1875 zie datering in de zwikken. Toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de Onbevlekte Ontvangenis zie gevelsteen met het opschrift "IK BEN DE ONBEVLEKTE ONTVANGENIS". In de volksmond beter bekend als "keunekapelle", vermits Onze-Lieve-Vrouw werd aangeroepen voor de konijnenplaag. Echter, na de Eerste Wereldoorlog groter heropgebouwd, waarbij de vooroorlogse ommegang verloren ging.


ID: 161809 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Vladslostraat (Diksmuide)
De georiënteerde parochiekerk met omringend kerkhof is heropgebouwd in 1924-1925, naar ontwerp van de Brugse architect Théodore Raison.


ID: 161810 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Vladslostraat (Diksmuide)
Gedenkkapel voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog (ten zuidwesten van de kerk) en graven voor de oorlogsdoden op het kerkhof van de Sint-Martinuskerk.


ID: 161811 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Vladslostraat (Diksmuide)
Sint-Jozefskapel bij erftoegang van hoeve. De kapel dateerde oospronkelijk van 1873, maar werd heropgebouwd in 1923 zie inscriptie. Eenvoudige roodbakstenen kapel op rechthoekige plattegrond; tuitgevel met arduinen afdekking en dito kruisbekroning met opschrift "H. JOSEPH BVO/ DEZE KAPEL HERBOUWD DOOR J. BAERT 1923".


ID: 161814 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Waterstraat 6 (Diksmuide)
Kleine aan de straat gelegen wederopbouwhoeve van 1922 zie muurankers boerenhuis. Aan de straat, klein witgeschilderd pijlerkapelletje onder pannen afdekking. Boerenhuis in voortuin, erachter kleine stal- en schuurvleugel en klein nutsgebouw onder schilddak.


ID: 161430 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Woumenweg (Diksmuide)
Begraafplaats van Diksmuide.. Circa 1784 werd het kerkhof gesitueerd rondom de Sint-Niklaaskerk ontruimd en overgebracht naar de Woumenweg. Deze begraafplaats werd in 1856 aanzienlijk uitgebreid.


ID: 161499 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Woumenweg 102 (Diksmuide)
Conciërgerie van het "Esenkasteel" met kapelletje. Evenals het kasteel heropgebouwd in de jaren 1920, mogelijk ook naar ontwerp van de Brusselse architect Lauwers. Gele baksteenbouw onder leien schilddak (kroonlijst op klossen en tandlijst, dakkapellen onder gebogen kroonlijst, mogelijk nieuw ingebracht). Hoekpilasters, getoogde muuropeningen in een geriemde omlijsting, deur met geprononceerde druiplijst. Bewaard beschilderd houtwerk met kruisindeling en luiken.


ID: 161456 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Zijdelingstraat (Diksmuide)
Kapel van 1932 toegewijd aan Onze Lieve Vrouw, zie het opschrift "H. MARIA BID VOOR ONS" boven het rondboogportaal. Eenvoudig bakstenen bedehuis op rechthoekige plattegrond onder pannen zadeldak. Vernieuwd houtwerk en interieur met Maria-altaar.


ID: 161558 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Zijdelingstraat 16 (Diksmuide)
Wederopbouwhoeve uit de jaren 1920 met witgekalkte bestanddelen onder pannen zadeldaken in U-vormige semigesloten opstelling. Als hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. Erfoprit afgezoomd met wilgen en essen. Ten westen, boerenhuis samengesteld uit een opvallend hooghuis van drie bouwlagen met haaks daarop laaghuis met verspringende zadeldaken.