Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6662 resultaten


ID: 161495 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Maalderijstraat, Veldstraat (Diksmuide)
Aan de hoek met Maalderijstraat, twee lindebomen op de kruising van de Veldstraat en de Maalderijstraat. In één boom hangt een klein boomkapelletje van 1945 met opschrift "O.L.VROUW VAN 'T VELD, BID VOOR ONS".


ID: 161702 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Nieuwkapellestraat (Diksmuide)
Kleine kapel uit de jaren 1930, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Fatima. Parement van sierbaksteen. Rechthoekige deur in een geriemde omlijsting. Eenvoudig altaar met Mariabeeld.


ID: 161663 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Nieuwkapellestraat 2 (Diksmuide)
Pastorie met voortuin (vernieuwde muur), in 1925 heropgebouwd naar ontwerp van architect Antoine Dugardyn (Brugge). Hoofdvolume van vijf traveeën en twee bouwlagen gevat tussen zijtrapgevels, links geflankeerd door lager volume met zijpuntgevel.


ID: 161449 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oostendestraat 87 (Diksmuide)
De erftoegang is gemarkeerd door hekpijlers en de kapel. De tweeledige structuur van de site bestaat uit het omwalde opperhof, minimaal teruggaand tot de 17de eeuw, met het landhuis en het niet omwalde neerhof met de stal- en schuurvleugel, en het hondenhok. Het behoud van de woning op het opperhof vormt een uitzonderlijk gegeven bij de wederopbouw. In 1920-1921 werd de stal- en schuurvleugel op het neerhof herbouwd door de Brusselse architect Hippolyte Steels. In 1923-1925 stond de Kortrijkse architect Richard Acke in voor de wederopbouw van het landhuis. De sierlijke brug met poort over de wal vormt net als de kapel van 1930 een toevoeging uit de wederopbouw.


ID: 161683 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oostkerkestraat (Diksmuide)
De kapel werd in 1924 opgericht ter nagedachtenis van de militaire en burgerlijke oorlogsslachtoffers van Oostkerke. Ze is gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de IJzer, getuige hiervan het bas-reliëf met opschrift en afbeelding boven het portaal.


ID: 161764 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oud Stuivekens (Diksmuide)
Herinneringsoord voor de Eerste Wereldoorlog opgebouwd rond de torenruïne van Oud-Stuivekenskerke. De site bestaat uit de versterkte torenruïne met gedenkplaten en oriëntatietafel, een demarcatiepaal, de gedenkkapel voor Onze-Lieve-Vrouw der Zege met daarrond 41 gedenkzuiltjes voor verschillende regimenten, een obelisk voor het 5de regiment Lansiers en een gedenkzuil voor het 1ste en 2de bataljon Karabiniers-Wielrijders. Tenslotte een gedenkkapel voor Georges Delacave en de gesneuvelden van de streek.


ID: 161766 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oud Stuivekens (Diksmuide)
Herdenkingskapel in bruingele baksteen naar ontwerp van architect Camille Van Elslande, onthuld in 1925 en gelegen binnen de oorlogssite het Onze-Lieve-Vrouwhoekje.


ID: 161772 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oud Stuivekens (Diksmuide)
Kleine kapel in blauwe hardsteen met rechthoekige plattegrond onder dito zadeldak met geprofileerde kroonlijst en bekronend kruis, na de Eerste Wereldoorlog opgericht ter herinnering aan soldaat Georges Delacave.


ID: 161529 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oude Dorpsstraat (Diksmuide)
Voormalig kerkhof van de niet heropgebouwde kerk.


ID: 161670 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oude Zeedijk (Diksmuide)
Gelegen tegenover nummer 8 en aan de hoek met Lepelstraat. Kapel voor het eerst aangeduid op de kaart van Militair Cartografische Instituut van 1883, als kapel naar erftoegang van nieuwe hoeve. De erftoegang tot deze hoeve is op de kaart van Militair Cartografisch Instituut van 1911 verlengd en omgevormd tot de Lepelstraat die een verbinding vormt tussen de dorpskern en de Oude Zeedijk.