6663 resultaten
ID: 148847 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Bergenstraat 90 (Alveringem)
Wegkapel beschaduwd door linde, gelegen links van onverharde oprit naar hoeve. Rechthoekig gebouwtje onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw.
ID: 149196 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Beverenstraat 42 (Alveringem)
Getoogde toegangspoort met gietijzeren hek, erboven, rondboognis met Mariabeeld. Gekasseid pad naar haaks gelegen huizenblok met bakstenen stoep en voortuintje. Drie huisjes van één travee en één bouwlaag onder zadeldak met hanggoot, uit de 19de eeuw.
ID: 149013 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Burgmolenstraat (Alveringem)
Kapel geflankeerd door twee linden. Rechthoekig gebouwtje van één travee onder zadeldak (Vlaamse pannen) met kort overstekende rand, daterend van 1851 (zie gevelsteen).
ID: 148908 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Clepstraat 3 (Alveringem)
Hoeve met losse bestanddelen, met veldkapel aan de erfoprit. Van de hoevegebouwen resteren het oorspronkelijk binnen de omwalling gelegen bakhuis en op het voormalige neerhof een 19de-eeuwse dwarsschuur met wagenhuis. De kapel is opgevat als een bakstenen volume van één travee onder zadeldak, naar verluidt uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Ten westen van erf, boerenhuis van één travee links opkamer + drie traveeën uitbouw + anderhalve travee + twee traveeën rechts met opkamer, en één bouwlaag onder gebogen.
ID: 148810 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Dorp (Alveringem)
Vermoedelijk 17de-eeuwse toegangspoort, enig overblijfsel van voormalige pastorie. Verankerde, geel bakstenen muur voorzien van houten, rechthoekige deur in korfboogomlijsting, geflankeerd door vlakke pilasters en bekronend driehoekig fronton. Boven de deur bevindt zich een kleine rondboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.
ID: 148799 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Dorp 1 (Alveringem)
Laatgotische hallenkerk uit eind 17de eeuw, met 16de-eeuws koor; zuidtransept gedateerd 1656, door middel van muurankers. Verankerd, geel bakstenen gebouw met gebruik van ijzerzandsteen. De kerk vormt samen met het omringend kerkhof, linderij en witgekalkt omheiningsmuurtje met ezelsrug, het middelpunt van het dorp. Tijdens de Eerste Wereldoorlog fungeerde het kerkhof van Alveringem als oorlogsbegraafplaats voor Belgische gesneuvelden. De officieuze begraafplaats voor de pastoors van de gemeente ligt voor het calvariekruis welke ophangt tegen de zuidelijk transeptarm.
ID: 148893 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Gijverinkhovestraat (Alveringem)
Veldkapel "Onze-Lieve-Vrouw van de drie boompjes". Rechthoekig, bakstenen gebouwtje onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), gedateerd 1848
ID: 148853 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Grensstraat (Alveringem)
Rechthoekig gebouwtje met voorportaaltje, onder zadeldak (mechanische pannen), uit de 18de eeuw. Geveltop met rechthoekige nis waarin houten Mariabeeld (?; 18de eeuw?) achter glas.
ID: 148857 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Grensstraat 12-13 (Alveringem)
Dwarsschuur met schuurpoort onder luifel, ingeplant in straatbocht op kruispunt met Hoge Seine en horend bij sterk verbouwde 19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen. Ertegenover herberg uit het eerste kwart van de 19de eeuw en een neogotische Heilige Hartkapel uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.
ID: 148938 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Groenestraat (Alveringem)
Neogotische kapel van één travee onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien), gedateerd 1879 door middel van gevelsteen aan voorkant.