6663 resultaten
ID: 131885 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Baaigemstraat (Gavere)
De Sint-Bavokerk is als vroegmiddeleeuwse stichting van de Gentse Sint-Baafsabdij één van de oudste kerksites van de streek. De parochiekerk met nog omringend kerkhof is een zeldzaam voorbeeld van een dubbele kerk met respect voor de authentieke romaanse en gotische delen en een volwaardige neogotische uitbreiding.
ID: 131879 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Baaigemstraat 317 (Gavere)
Oudste en belangrijkste nederzetting van Baaigem, vermoedelijk opgericht samen met de ertegenover gelegen kerk als curtis of pachthoeve met grote tiendenschuur. Heden gesloten hoevecomplex met gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid binnenerf met mestvaalt. Huidig woonhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak tussen zijaandaken: voorheen jaarankers 1645 in rechter zijpuntgevel.
ID: 131880 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Baaigemstraat 333, Grintweg 2 (Gavere)
Hoeve ingeplant op de hoek met de Baaigemstraat met woonhuis met voortuintje aan de Grintweg en stallen en schuur aan de Baaigemstraat. Bakstenen Heilig Hartkapel, horende bij de hoeve en vernieuwd circa 1906. Oorspronkelijke hoeve met losse bestanddelen, in kern van 1735; jaarankers in linker zijpuntgevel, circa 1880 en in 1906 uitgebreid en omgebouwd tot gesloten complex.
ID: 131901 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Blokstraat (Gavere)
Langs een veldweg, te midden van de weilanden gelegen bakstenen kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Koorts. Bekende bedevaartplaats tot genezing van koorts, afgebroken tijdens de Eerste Wereldoorlog. Nadien, circa 1920 herbouwd.
ID: 131898 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Blokstraat 18 (Gavere)
Gesloten hoevecomplex, naar verluidt een abdij- of kloosterhoeve. Begin 20ste eeuw in twee woningen gesplitst. Huidige gebouwen gegroepeerd rondom een groot rechthoekig binnenerf, in kern mogelijk opklimmend tot de 17de eeuw en voornamelijk aangepast in de 19de eeuw.
ID: 131921 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Eikstraat 2 (Gavere)
Gerenoveerd, begin 19de-eeuwse boerenwoning palend aan de oude, nu afgesneden Schelde-arm, voorheen met veer naar een herberg op Zingem. Rechts in muur, rondboognis met Onze-Lieve-Vrouwbeeldje achter getralied deurtje.
ID: 131924 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Evenakkerstraat 12 (Gavere)
In een knik van de straat ingeplante hoeve van het semigesloten type. Woonhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, met gevelsteen gedateerd 1866. In muur naast rechter hekpijler, spitsboognisje met ijzeren traliewerk.
ID: 131937 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Gentweg (Gavere)
Georiënteerde, deels gotische en neogotische kerk met omringend kerkhof. Het koor klimt vermoedelijk op tot de 13de eeuw. Mogelijk eind 15de eeuw werd de toren in hooggotische stijl en de kruisbeuk gebouwd. In 1893 werd de kerk vergroot met een nieuw driebeukig schip in neogotische stijl naar ontwerp van H. Vaerwyck. Omringend kerkhof, van de straat afgesloten door lage ijzeren hekken tussen bakstenen pijlertjes. Op het kerkhof bevinden zich een lijkenhuis en voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens.
ID: 131934 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Gentweg 8-10 (Gavere)
In 1880, oprichting van een privé-school door de heer Malfait, kasteelheer van Borgwal. Kloostergebouw in 1903 bijgebouwd voor de zusters apostolinnen van Gent en school uitgebreid. Schoolgebouw vernieuwd in 1927; achterin gelegen bakstenen schoolvleugel met ommuurde speeltuin en gemarkeerde deurtravee met bekronende trapgevel met gevelnis. Kloostergebouw met ommuurde voortuin en fraai ijzeren hek, gebouwd in landelijke villastijl.
ID: 131949 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Heilige Donatusstraat (Gavere)
Door een linde beschaduwd, gewit bakstenen kapelletje onder pannen zadeldak met rondboognis en Heilige Donatusbeeld achter getralied deurtje.