Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

59596 resultaten


ID: 149016 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dolfijnstraat 1 (Alveringem)
Zogenaamd "Dolfijnhoeve", vermoedelijk teruggaand op het voormalige "Kasteel van Opschoten". Thans hoeve met boerenhuis op terp, aanleunende stallingen en losstaande schuur en nutsgebouwen, gelegen in elkaars verlengde; geen specifiek erf. Rest van oorspronkelijke omwalling ten zuiden. Moestuin voor het huis. Boerenhuis van drie traveeën + één travee met rechts opkamer en één bouwlaag onder aangepast, gebogen zadeldak met ten westen wolfseind en kort overkragende dakrand, uit de 16de eeuw (?) doch met oudere onderkeldering.


ID: 13157 | Beschermd monument

Dorp (Alveringem)
De parochiekerk Sint-Audomarus te Alveringem, is beschermd als monument.


ID: 13159 | Beschermd cultuurhistorisch landschap

Dorp (Alveringem)
De parochiekerk Sint-Audomarus te Alveringem met kerkhof en afsluitmuur, is beschermd als landschap.


ID: 30671 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp (Alveringem)
Het gedenkteken voor de militaire oorlogsdoden van Alveringem werd opgericht in 1923.


ID: 38042 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp (Alveringem)
Z.nr. Vermoedelijk XVII-toegangspoort, enig overblijfsel van voormalige pastorie, de wal rondom l.g. overbruggend, gelegen op het einde van steegje leidend van Dorp naar nieuwe pastorie (nr. 46). Verankerde, geel bakstenen muur voorzien van houten, rechth. deur (houten latei, spion) in korfboogomlijsting, met kwartholbeloop eindigend op een ezelsoor, geflankeerd door vlakke pilasters met sokkel


ID: 73691 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp (Alveringem)
Samen met omringend kerkhof, linderij en witgekalkt omheiningsmuurtje met ezelsrug, middelpunt van het Dorp. Natuurstenen standbeeld van een frontsoldaat, opgericht door gemeente ter nagedachtenis van haar tussen 1914-1918 gesneuvelde helden, voor de westelijke gevel. Laatgotische hallenkerk uit eind 17de eeuw, met 16de-eeuws koor; zuidtransept gedateerd 1656, door middel van muurankers.


ID: 148810 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp (Alveringem)
Vermoedelijk 17de-eeuwse toegangspoort, enig overblijfsel van voormalige pastorie. Verankerde, geel bakstenen muur voorzien van houten, rechthoekige deur in korfboogomlijsting, geflankeerd door vlakke pilasters en bekronend driehoekig fronton. Boven de deur bevindt zich een kleine rondboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.


ID: 172867 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp (Alveringem)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire oorlogsdoden van Alveringem, opgericht in 1923.


ID: 71253 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp 1 (Alveringem)
Nr. 1. .Gemeentehuis", opgericht in 1922 n.o.v. architect C. Van Elslande (Veurne), ter vervanging van het tijdens de eerste wereldoorlog zwaar getroffen wetshuis. Neorenaissancistisch breedhuis van zeven trav. en één bouwl. onder een geknikt zadeldak (Vlaamse pannen + leien) met overstekende rand op houten modillons; hogere centrale trav. uitlopend op een in- en uitgezwenkte top, bekroond met e


ID: 148799 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp 1 (Alveringem)
Laatgotische hallenkerk uit eind 17de eeuw, met 16de-eeuws koor; zuidtransept gedateerd 1656, door middel van muurankers. Verankerd, geel bakstenen gebouw met gebruik van ijzerzandsteen. De kerk vormt samen met het omringend kerkhof, linderij en witgekalkt omheiningsmuurtje met ezelsrug, het middelpunt van het dorp. Tijdens de Eerste Wereldoorlog fungeerde het kerkhof van Alveringem als oorlogsbegraafplaats voor Belgische gesneuvelden. De officieuze begraafplaats voor de pastoors van de gemeente ligt voor het calvariekruis welke ophangt tegen de zuidelijk transeptarm.