Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

5510 resultaten


ID: 132187 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Akkerstraat 82-84, 84A-M, Brugsepoortstraat 1-11 (Gent)
Rijhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder aangepast(?) pseudomansardedak, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw en aangepast in de eerste helft van de 20ste eeuw. Erachter resten van een complex dat vanaf het vierde kwart van de 19de eeuw minstens twee brouwerijen, deze van de Gebroeders Van Bambeke en de Brouwerij Vanderhaegen, en een stokerij van de Gebroeders Van Bambeke conglomereert.


ID: 10418 | Beschermd monument

Albert Baertsoenkaai, Bijlokekaai, Coupure, Lindenlei, Maurice De Weertstraat (Gent)
De bescherming als monument omvat de bomenrijen van platanen en linden en het watergebonden bouwkundig erfgoed langs Coupure en Leie, evenals de zone die het kanaal en de volledige straten Coupure Rechts en Coupure links overdekt, de Maurice De Weertstraat, Albert Baertsoenkaai, Bijlokekaai en Lindenlei.


ID: 132189 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Albert Baertsoenkaai, Bijlokekaai, Bijlokestraat, Bijlokevest, Brioolstraat, Contributiestraat, Coupure, Ekkergemstraat, Hospitaalstraat, Iepensteeg, Iepenstraat, Jan van Hembysebolwerk, Krommenelleboog, Lieven de Winnestraat, Lindenlei, Maurice De Weertstraat, Papegaaistraat, Pieter Colpaertsteeg, Roderoestraat, Theresianenstraat, Twaalfkameren, Waldamkaai (Gent)
De Coupure wordt afgeboord door bomenrijen van lindes en platanen. De Sint-Agnetabrug en de sluiskom vormen het zuidoostelijke uiteinde van de Coupure waar het kanaal aansluit bij de Leie.


ID: 132194 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Alfons Braeckmanlaan 430 (Gent)
Bloemistenwoning met aansluitend een grote inpakhal, watertoren en stookplaats met schoorsteen. Volgens een bouwaanvraag van 1909 werd de woning gebouwd in opdracht van Augustus Toeffaert, bloemist uit Gentbrugge. De bijgebouwen werden vermoedelijk kort na 1909 gebouwd.


ID: 132219 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Antwerpsesteenweg 197-199 (Gent)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen met een lijstgevel, onder zadeldak, uit midden 19de eeuw. Achterliggende ateliers. Het interieur bewaart waardevolle elementen zoals de historische lift.


ID: 132255 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Apotheekstraat 5, Jozef Kluyskensstraat 27-29 (Gent)
Het Rommelaere Instituut werd in eclectische stijl ontworpen door architect Louis Cloquet vanaf 1898, als een geheel met het Pharmacodynamisch Instituut en Physiologisch Instituut. Het complex op U-vormige plattegrond en met drie bouwlagen is voornamelijk gekenmerkt door de door steunberen sterk geritmeerde oostvleugel met alternerende getrapte dakvensters en gesculpteerde boogvelden op de bovenste verdieping.


ID: 8924 | Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Bachtenwalle, Creesersweg, Hof ten Walle, Lodewijk van Malestraat, Prinsenhof, Prinsenhofplein, Rabotstraat, Sanderswal (Gent)
De bescherming als stadsgezicht omvat het poortgebouw Donkere Poort, het Sastehuis, de brouwerij Gebroeders Vanden Berghe, de katoenspinnerij Vanden Broecke-Grenier, de architectenwoningen J.F. Colin en enkele stadswoningen.


ID: 132291 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bachtenwalle, Creesersweg, Hof ten Walle, Lodewijk van Malestraat, Prinsenhof, Prinsenhofplein, Rabotstraat, Sanderswal (Gent)
Het stadsgezicht omvat het eind 15de-, begin 16de-eeuwse poortgebouw Donkere Poort van het voormalige Prinsenhof, de brouwerij Gebroeders Vanden Berghe, katoenspinnerij Vanden Broecke-Grenier, architectenwoning J. Colin en enkele burgerhuizen en stadswoningen.


ID: 132292 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bachtenwalle 10, Prinsenhof 54-56, 141 (Gent)
Van het grootse omwalde en ommuurde kasteel Prinsenhof, dat in de loop van 14de-16de eeuw gegroeid was uit het verdwenen Hof ten Walle, rest slechts één van de drie poorten die toegang verleenden tot het voorhof, namelijk de Donkere Poort. Poortgebouw uit 15de-16de eeuw. Haaks en aansluitend herenhuis, zogenaamd Sastehuis, bij de binnengevel van de Donkere Poort circa 1750 opgetrokken op oudere overwelfde kelders. Voorts rechts van de poort voormalige brouwerij van twee bouwlagen, met stallen en koetshuizen op begane grond, opgericht begin 19de eeuw als Brouwerij Gebroeders Vanden Berghe.


ID: 132314 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bassebeekstraat 13 (Gent)
Woning en serres van vroegere groenteteler gesitueerd in de straatbocht; met gras begroeid voorerf afgesloten met gietijzeren hek tussen linden aan een vijvertje. Woonhuis met zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met dakruitertje, daterend van 1880. Aan weerszijden achteraan het huis bijgebouwen en ronde alleenstaande schoorsteen. Dienstgebouw rechts bevat oudere kern van vroegere hoeve.