6663 resultaten
ID: 8632 | Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek
Ballenstraat, Corduwaniersstraat, Drongenhof, Geldmunt, Haringsteeg, Hertogstraat, Kaatsspelplein, Kalversteeg, Karmelietenstraat, Kleine Vismarkt, Kraanlei, Lange Steenstraat, Oudburg, Plotersgracht, Rodekoningstraat, Sint-Veerleplein, Sluizeken, Sluizekenkaai, Sluizekenstraat, Trommelstraat, Vrouwebroersstraat, Zeugsteeg, Zuivelbrugstraat, Zwaanstraat (Gent)
Het Patershol en de onmiddellijke aanpalende omgeving is beschermd als stadsgezicht.
ID: 132361 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Beekstraat (Gent)
Bedehuisje opgericht kort na het mirakel in Oostakker in opdracht van Juffrouw Theresia Van den Hecke, vermoedelijk naar ontwerp van architect Auguste van Assche en ingewijd in 1879. Sinds de Tweede Wereldoorlog witgeschilderd bakstenen gebouwtje op gepikte plint in neogotische stijl.
ID: 132506 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Biezekapelstraat 2-4 (Gent)
Barok kapelletje op rechthoekige plattegrond, daterend uit eerste kwart 18de eeuw en gebouwd door Fr. Van Pottelberghe, heer van Overdam, ter vervanging van een vroeger kapelletje op deze plaats.
ID: 9665 | Beschermd monument
Bij Sint-Jozef 32 (Gent)
De bescherming omvat de neogotische parochiekerk Sint-Jozef.
ID: 132532 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Bijlokekaai 1-8, 7B-G, Godshuizenlaan 2, 2B, Jozef Kluyskensstraat 2-6 (Gent)
Gebouwencomplex, waarvan de noordkant wordt ingenomen door het Burgerlijk Hospitaal uit 1864-1880 naar ontwerp van architect A. Pauli. De oude, tot de 13de eeuw opklimmende hospitaalgebouwen met kapel liggen deels geïncorporeerd tussen 19de-eeuwse gebouwen aan de oostkant. Centraal strekt zich een rechthoekig beplant plein uit waaraan in het zuiden de oude abdijgebouwen uit de eerste helft van de 14de eeuw palen, het huidig cisterciënzerinnenklooster en het Oudheidkundig Museum.
ID: 132539 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Bijlokevest 118-168 (Gent)
Achter een lange en brede open toegang bevindt zich een stemmig en goed onderhouden pleinbeluik op driehoekig grondplan met negentien woningen daterend van 1862. In het midden van het beluik een gemeenschappelijke waterkraan en achteraan het steegbeluik, tegen de blinde muur, een houten neogotisch kapelletje van 1877.
ID: 132640 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Botermarkt 2 (Gent)
Dit complex, gebouwd tussen 1469 en 1477, was tot de Franse revolutie het Gildelokaal van de Kruisboogschutters. Het gebouw van Ledesteen werd gerestaureerd in 1911-1912 onder leiding van H. Geirnaert. Bij de restauratie werden de gevels hersteld in hun oorspronkelijke staat, gebeurden er toevoegingen, en werden achtergevels en aanbouwen uitziend op de binnenplaats in traditionele stijl wederopgebouwd. Op de hoek is een nis uitgespaard waarin zich een Mariabeeld van Aloïs De Beule bevindt. Op de geveltop prijkt het beeld van Sint-Joris met de draak van de hand van Geo Verbanck.
ID: 132740 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Brandstraat 15-17 (Gent)
Breedhuis opgesplitst in twee woningen en een toegang tot een beluikje; vermoedelijk daterend uit 17de en 18de eeuw. Aan de straatkant: lijstgevel van vier traveeën, twee bouwlagen en geknikt zadeldak met aandak. Achterin de binnenplaats gelegen eenlaags gebouwtje van vijf traveeën onder 18de-eeuws geknikt zadeldak met twee klimmende dakkapellen en voorzien van een muurkapelletje. Gelijkaardig gebouwtje haaks ingeplant.
ID: 132746 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Brandstraat 3, Oude Houtlei 122-124 (Gent)
Het oorspronkelijke klooster van de clarissen-urbanisten, later recollettenklooster vanaf 1840, vormt een relict voor de monastieke geschiedenis van een in oorsprong grote oude bedelorde die een zeer vroege stichting circa 13 de eeuw kende te Gent. Het klooster werd midden 19de eeuw door de minderbroeders aangepast en uitgebreid onder architect Frans Steyaert, met respect voor de originele structuur en indeling van de oorspronkelijke kloosterbouw uit 1687-88.
ID: 132755 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Brandweerstraat 6, Molenaarsstraat 22-30 (Gent)
Voormalige abdij van Terhaegen, later klooster van de zusters van Liefde, Sint-Vincentiuskliniek en -school, Sint-Benedictusschool en -instituut, Sint-Jozef en Sint-Anna. Bouw van een nieuw klooster in de vroege 17de eeuw. Kapel gesitueerd aan de Molenaarsstraat klaar in 1614, klooster voltooid in 1636. Bestaande uit een aantal panden gerangschikt rondom een rechthoekig en een vierkante kloosterhof.