5510 resultaten
ID: 133163 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Dukkeldamstraat (Gent)
In 1900 wordt voorgesteld om te Gent een regie voor gas en elektriciteit op te starten. Deze Gentse Elektriciteitsdienst kent in het begin van de jaren 1930 een dusdanige groei dat het noodzakelijk bleek tientallen nieuwe elektriciteitscabines en onderstations op te trekken. Hiervoor verkiezen ze een modern architect die het vooruitstrevende imago van elektriciteit een gepast gelaat kan geven. Deze elektriciteitscabine, toegeschreven aan architect De Bondt, is opgevat als een bakstenen hoekpand, bestaande uit twee bouwlagen onder een plat dak.
ID: 133164 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Dulle-Grietlaan 1, 12, 17, Kerkstraat 106-108, 108B, Maagd van Gentstraat 1-2, 12 (Gent)
Belangrijk metaalverwerkend bedrijf gegroeid uit een kleine nagelfabriek en voornamelijk sinds eind negentiende eeuw stelselmatig uitgebreid. Gebouwencomplex met naast de eigenlijke Puntfabriek onder meer een portiersloge, een ketelhuis en de burelen, gedeeltelijk ondergebracht in een voormalige villa.
ID: 133191 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Edward Pynaertkaai 95-96 (Gent)
Dominerende rechthoekige vleugel van vier bouwlagen en negen traveeën lang en ronde bakstenen schoorsteen van de voormalige rubberfabriek Laroche-Lechat, gebouwd in 1913.
ID: 133214 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Eendrachtstraat 119, 119A-C (Gent)
Oorspronkelijk woonhuis en magazijn voor sigarenfabriek Kock en Van Holkema, gebouwd in 1901 naar ontwerp van architect J.G. Semey, vanaf 1907 meubelfabriek Van Acker. Eclectisch getinte constructie van baksteen met verwerking van natuursteen, met magazijngevel en rechts een diephuis.
ID: 133220 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Eendrachtstraat 40 (Gent)
Voormalige wolweverij E. Van Ceulebroeck, heden magazijn van drukkerij Het Volk. Achter de huizenrij gelegen weverij waarvan de bakstenen gebouwen een onregelmatig rechthoekige gebouw vormen. Volgens kadastergegevens daterend van 1898 en zonder latere uitbreidingen.
ID: 133251 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Emile Braunplein 15-20, 38-39 (Gent)
Neo-Lodewijk XVI-dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën met mansardedak; uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, opgetrokken, naar ontwerp van architect E. Neyrinck. Ruime binnentuin met oudere gebouwen. Noordzijde, aangebouwd tegen de achtergevel, een herenhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen uit midden 18de eeuw. Aan de oostzijde bevindt zich een haaks bijbouw (atelier) uit de 19de eeuw en aan de oost- en westzijde bijgebouwen uit midden 18de eeuw met voormalige stallen.
ID: 133263 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Ferdinand Lousbergskaai 127 (Gent)
Zogenaamd "Maison Raes", bedrijf in keramiekvloeren. Fraai burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Later gevelparement van geglazuurde baksteen met opvallende tegeltableaus op de borstweringen.
ID: 133281 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Forelstraat 147 (Gent)
Resterend gedeelte van een voormalig dienstgebouw van de Nationale Maatschappij der Buurtspoorwegen, aanvankelijk van de lijn Gent-Zaffelare. Volgens archiefstukken van 1887 gebouwd als depotgebouw, later omgevormd tot stationsgebouw. Gewitte bakstenen constructie onder zadeldaken. Links bureelgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen van het enkelhuistype met puntgevel. Rechts ervan lijstgevel van drie traveeën en oorspronkelijk één bouwlaag hoog en dienst doende als goederenmagazijn. Volgens archiefstukken van respectievelijk 1904 en 1909, toevoeging van de bovenverdieping voor bediendenbureaus en wijziging van binneninrichting in functie van omvorming tot stationsgebouw.
ID: 133303 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Francisco Ferrerlaan 210, Lavendelstraat 66, 66A (Gent)
Gebouwen van de voormalige gieterij Heynderyckx, nu onder meer constructie-atelier, gebouwd in 1909, sedert 1920 "société gantoise de fonderies et constructions mécaniques".
ID: 133329 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Frans van Ryhovelaan 2A-D (Gent)
Jutespinnerij en twijnderij zogenaamd Filature du Rabot bevond zich oorspronkelijk op de Nieuwevaart, gesticht in 1899 door Theophile Vercoutere en Leon de Landtsheer. Grootste uitbreiding in 1910 met de oprichting van een nieuwe fabriek op de Fr. van Ryhovelaan, hoek Nieuwevaart. Bewaarde elementen van deze bouwfase zijn een fabrieksschoorsteen en een bureaugebouw met art-nouveaugevel naar ontwerp van aannemer Schauvliege.