Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6662 resultaten


ID: 132640 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Botermarkt 2 (Gent)
Dit complex, gebouwd tussen 1469 en 1477, was tot de Franse revolutie het Gildelokaal van de Kruisboogschutters. Het gebouw van Ledesteen werd gerestaureerd in 1911-1912 onder leiding van H. Geirnaert. Bij de restauratie werden de gevels hersteld in hun oorspronkelijke staat, gebeurden er toevoegingen, en werden achtergevels en aanbouwen uitziend op de binnenplaats in traditionele stijl wederopgebouwd. Op de hoek is een nis uitgespaard waarin zich een Mariabeeld van Aloïs De Beule bevindt. Op de geveltop prijkt het beeld van Sint-Joris met de draak van de hand van Geo Verbanck.


ID: 132740 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brandstraat 15-17 (Gent)
Breedhuis opgesplitst in twee woningen en een toegang tot een beluikje; vermoedelijk daterend uit 17de en 18de eeuw. Aan de straatkant: lijstgevel van vier traveeën, twee bouwlagen en geknikt zadeldak met aandak. Achterin de binnenplaats gelegen eenlaags gebouwtje van vijf traveeën onder 18de-eeuws geknikt zadeldak met twee klimmende dakkapellen en voorzien van een muurkapelletje. Gelijkaardig gebouwtje haaks ingeplant.


ID: 132746 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brandstraat 3, Oude Houtlei 122-124 (Gent)
Het oorspronkelijke klooster van de clarissen-urbanisten, later recollettenklooster vanaf 1840, vormt een relict voor de monastieke geschiedenis van een in oorsprong grote oude bedelorde die een zeer vroege stichting circa 13 de eeuw kende te Gent. Het klooster werd midden 19de eeuw door de minderbroeders aangepast en uitgebreid onder architect Frans Steyaert, met respect voor de originele structuur en indeling van de oorspronkelijke kloosterbouw uit 1687-88.


ID: 132755 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brandweerstraat 6, Molenaarsstraat 22-30 (Gent)
Voormalige abdij van Terhaegen, later klooster van de zusters van Liefde, Sint-Vincentiuskliniek en -school, Sint-Benedictusschool en -instituut, Sint-Jozef en Sint-Anna. Bouw van een nieuw klooster in de vroege 17de eeuw. Kapel gesitueerd aan de Molenaarsstraat klaar in 1614, klooster voltooid in 1636. Bestaande uit een aantal panden gerangschikt rondom een rechthoekig en een vierkante kloosterhof.


ID: 132759 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brioolstraat 2-4, Twaalfkameren 99 (Gent)
Hoekhuis uit de 17de of 18de eeuw, twee bouwlagen hoog onder afgewolfd zadeldak. Voorgevel van drie traveeën met houten winkelraam. Verankerde zijgevel met twee traveeën op verschillende bouwlaaghoogte; links deel van twee traveeën aangepast tot afzonderlijke woning. Houten muurkapelletje met Onze-Lieve-Vrouwebeeld, geflankeerd door twee lantarens, volgens Celis beeld van 1771.


ID: 132760 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Broekkantstraat 19-25 (Gent)
Hof ten Broecke, reeds vermeld in 1375 en eigendom van de pitantie of infirmerie van de Sint-Pietersabdij. Ook Invalidenhof genoemd. Ten westen, woonhuis met verankerde erfgevel op gepikte plint, zeven traveeën en één bouwlaag onder hoog zadeldak, in kern opklimmend tot de 17de eeuw. Ten oosten en zuiden van het erf L-vormig volume met voormalige stallen en schuur; een melkhuisje ten noorden aan de straat.


ID: 132803 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Buntstraat 159 (Gent)
Hoeve met losse bestanddelen: boerenwoning ten noorden met nagenoeg blinde straatgevel en aanleunend dienstgebouw onder afzonderlijk zadeldak, ten westen dwarsschuur; vermoedelijk uit eerste kwart 19de eeuw. Houten muurkapelletje met recent heiligenbeeld.


ID: 133038 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Desteldonkdorp (Gent)
Oorspronkelijke éénbeukige georiënteerde kerk van vier traveeën, uit begin veertiende eeuw. Koor heropgebouwd in 1541, uitbreidingen omstreeks 1597 en verscheidene herstellingen in de 17de eeuw. Volgens kadastergegevens van 1904 werd de kerk bij de restauratiewerken, die vermoedelijk circa 1900 plaats vonden, vergroot. Ommuurd kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie van 19de en 20ste-eeuwse graftekens, een ereperk voor de gesneuvelden uit beide Wereldoorlogen en een imposante bakstenen grafkapel met ervoor een calvarie.


ID: 133037 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Desteldonkdorp 5 (Gent)
Dorpswoning met kleine voortuin, met dubbelhuisopstand, vijf traveeën en één bouwlaag, onder zadeldak, uit eind 18de eeuw, aangepast in 1850.


ID: 133166 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Durmstraat 23 (Gent)
Hoevetje schuin ingeplant ten opzichte van de straat. Toegankelijk langs twee bakstenen pijlers met jaartal 1878 op de dekplaat en rechts met Mariabeeldje in nis. Boerenwoning ten noorden, met oudere kern, van vier traveeën onder zadeldak met overhellend dekschild. Stallen uit de 19de eeuw, ten oosten en ten zuidoosten, laatstgenoemde met oude kern.