Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

5510 resultaten


ID: 133348 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Fratersplein 9, 9A, Groenebriel 3 (Gent)
Het klooster Sint-Jan in Eremo werd gesticht in 1456 door de fraters van de Derde Orde van Sint-Franciscus. In de 17de eeuw werd het klooster hersteld en uitgebreid: onder prior Justus de Nokere (1651-1661) werd onder andere een nieuwe kapel gebouwd en een afzonderlijke woning voor de prior. In 1797 richtte Lieven Bauwens in het klooster tijdelijk een katoenspinnerij in. In de 19de en 20ste eeuw ondergingen de gebouwen aanpassingen. In 1907 werd aan Groenebriel naar ontwerp van architect V. Vaerewyck een woning gebouwd voor de geestelijke directeur. De huidige plattegrond van het klooster vertoont een ommuurd domein met een in twee verdeelde rechthoekige binnenplaats. Deze binnenplaats is aan noordzijde begrensd door een U-vormig complex. Volgende gebouwen bevatten de oude kern van het voormalige kartuizerklooster: de voormalige woning van de prior, de verbindingsvleugel met de kapel en de kapel.


ID: 133350 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Fuchsiastraat 100, 100A-B (Gent)
Voormalige suikerijfabriek De Zon van de zogenaamde Samenwerkende Maatschappij Vooruit. Bewaarde bakstenen gebouwen aan de straatkant met ingang en kantoren, gebouwd naar ontwerp van Ferdinand Dierkens in 1910. Linkerdeel bestaande uit een overbouwde inrijpoort met topgevel; ernaast gebouw van twee bouwlagen en twee traveeën onder schilddak.


ID: 9672 | Beschermd monument

Gasmeterlaan (Gent)
De bescherming omvat de twee gashouders aan de Gasmeterlaan.


ID: 133379 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gasmeterlaan (Gent)
Gashouders zijn ruimten voor het bewaren van gas en dienen als buffer tussen productie en verbruik. De laatste twee nog overgebleven gashouders van Gent dateren van 1880, opgericht door de Gasmaatschappij van Gent. Het zijn identieke natte gashouders met een capaciteit van elk 10.000 kubieke meter. Contextwaarde bepaald door de unieke ligging van deze technische relicten langs de Verbindingsvaart, hét symbool van de industriële expansie te Gent in de 19de eeuw.


ID: 133451 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gelukstraat 31-41, 37A-B, 39A-B (Gent)
Beluik uit eerste kwart 19de eeuw, met oudere kern. Huizen van twee bouwlagen onder zadeldaken.


ID: 133513 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gillis Coppinssteeg, Sleepstraat 79 (Gent)
Gebouwen van de in 1876 gestichte stoommoutmakerij N.V. Frans Van der Cruyssen-De Moor & Cie. De vroegere hoofdgevel behoorde bij een vroegere mouteest van 1876, drie bouwlagen hoog en met een bakstenen voorgevel gescheiden door lisenen en onder de gootlijst verbonden door een bogenfries. Ten westen ervan graanmagazijnen met industriële gevel palend aan de Gillis Coppinssteeg. Vijf bouwlagen hoog met kleine getoogde openingen en zware verankering, onder drie aanleunende zadeldaken. In 1884 werd de mouterij in de Gillis Coppinssteeg voorzien van een exacte kopie van de hoofdgevel uit 1876.


ID: 133624 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Groendreef 181 (Gent)
Aan de Groendreef werd in 1870 het textielbedrijf "Filature du Nord" opgericht, later "Linière du Canal" en "La nouvelle linière du Canal" waarvoor architect Ferdinand Dierkens in 1924 de gebouwen ontwierp. Na de Tweede Wereldoorlog werd deze site omgevormd tot rijkswachtkazerne. Hiervoor realiseerde men in de jaren 1970-1980 enkele uitbreidingen waaronder een hoogbouw met architectonisch beton naar ontwerp van Albert E. Preys.


ID: 9671 | Beschermd monument

Groendreef 51 (Gent)
De bescherming omvat onderdelen van de voormalige fabriek van vuurvaste materialen Sugg & Cie, meer bepaald de ovens, de noordoostelijk gelegen bewerkingshal en de buitenmuur van de zuidwestelijk gelegen bewerkingshal.


ID: 133626 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Groendreef 51 (Gent)
Achterin gelegen bewerkingshallen en ovens met schoorstenen van een fabriek van vuurvaste materialen, eertijds zogenaamd "J. Sugg et cie". Het industrieel complex werd opgericht en uitgebouwd in de jaren 1850-1860. Het vormt een belangrijke materiële getuige van industriële bedrijvigheid te Gent en is een zeldzaam geworden getuige van een verloren gegaan productieproces, waaronder de aanmaak van vuurvaste elementen voor gasfabrieken.


ID: 133643 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Groentenmarkt 3 (Gent)
Bepleisterde voorgevel van drie traveeën, drie bouwlagen en een plat dak, met een 19de-eeuwse ordonnantie en winkelpui. Sinds 1883 is "Vve Tierenteyn-Verlent, mostaardfabriek" in dit huis gevestigd.