5510 resultaten
ID: 135139 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Liefkensstraat 35, 35A-G (Gent)
Bedrijfsgebouw van MECA pneumatics, gebouwd naar een ontwerp van architecten Eric Balliu en Johan Baele uit 1969 in hun kenmerkende, brutalistische baksteenstijl. Het gebouw is opgevat als een dynamisch volume van hoofdzakelijk één bouwlaag onder een plat dak, voorzien van een gedeeltelijke bovenverdieping onder een lessenaarsdak en van geometrische volumes en sculpturale accenten.
ID: 9515 | Beschermd monument
Londenstraat 96 (Gent)
De bescherming omvat de voormalige brandweerkazerne en de bijhorende personeelswoningen.
ID: 135210 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Lourdesstraat 6, 6A (Gent)
Het station van Oostakker naar ontwerp van architect Eduard Rigelle, werd gebouwd in 1911 om de vele bedevaarders naar Oostakker-Lourdes te brengen. Conceptueel en stilistisch behoort het tot de kenmerkende spoorwegarchitectuur van het begin van de 20ste eeuw doch met invloed van de art-nouveaustijl. Hoofdgebouw van acht traveeën en één bouwlaag waarvan de drie linker traveeën een uitspringend blok vormen met toegang naar de lokettenzaal met rechts daarvan een lange zaal. Links van de lokettenzaal sluit de woning van de stationschef aan.
ID: 9764 | Beschermd monument
Lourdesstraat 6, 6A (Gent)
De bescherming als monument omvat het station van Oostakker met het stationsgebouw, de woning van de stationschef, het sanitair gebouw, de overwelfde tunnel onder de sporen met trappen naar beide perrons en de perronluifels.
ID: 8935 | Beschermd monument
Mahatma Gandhistraat 32 (Gent)
De bescherming als monument omvat het ontwateringsgemaal van de Boergoyenmeersen, voorheen windpompgemaal, genaamd ‘Hoosmolen’, met inbegrip van de stenen molenromp, de stenen watergang, de centrifugaalpomp ‘Phoenix’ (1897), de elektrische motor S.E.M. (1945) en de transformator ‘Vinçotte’ (1945).
ID: 135263 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Mahatma Gandhistraat 32 (Gent)
Romp van een achtkantige stenen grondzeiler, opgetrokken in 1701 voor het droogmalen van het waterrijke gebied van de Bourgoyen. Reeds in 1316 bevond er zich op deze plaats een hoosmolen, die doorheen de jaren meermaals herbouwd werd.
ID: 135268 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Makelaarsstraat 47, Terneuzenlaan 48 (Gent)
Complex gebouw met directeurswoning, een administratief gebouwtje, een inrijpoort en achterliggende werkhuizen, gebouwd in opdracht van scheepsbouwer Beauval. Het ensemble met gevels in art-nouveaustijl aan de Terneuzenlaan dateert volgens archiefstukken van 1905 en is een representatief ontwerp van architect Geo Henderick.
ID: 135271 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Marcus van Vaernewijckstraat 22 (Gent)
Herenhuis met voormalige brouwerijgebouwen in een grote, aangelegde tuin met ijzeren hek op de Brugsesteenweg. Onderkelderd breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; oude kern, doch huidig uitzicht daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Links aanleunende gebouwen van de voormalige brouwerij Van Hoorebeke.
ID: 135299 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Maïsstraat 142, 142B (Gent)
In 1948 werd in opdracht van de Union Cotonnière een reusachtige spinnerij en weverij gerealiseerd met een revolutionaire constructie van geprefabriceerde liggers in spanbeton van ingenieur Gustave Magnel en de firma Blaton-Aubert, verscholen achter een eerder traditioneel gevelontwerp van architect Jean Hebbelynck.
ID: 135308 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Meerseniersstraat 16-18 (Gent)
Eertijds boekweitmolen en van 1785 af bloempelderij. Dubbelhuis van vier traveeën, vier bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak met oude kern uit de 17de eeuw, zichtbaar in de begane grond. Achterpuntgevel met aandak. Bijbouw uitziend op de Leie, bakstenen gebouw van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. In de gevel ingebouwde industriële schoorsteen, afkomstig van een verbouwing tot brouwerij later tot maalderij in de eerste helft van de 19de eeuw.