Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

600 resultaten


ID: 130240 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Steenweg (Denderleeuw)
Drievoudige overbrugging van de steenweg door spoorwegbruggen.


ID: 130582 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hoofdstraat (Dendermonde)
Het behoort tot de oudste Scheldeveren in de regio van de Bovenschelde. Houten veerbrug, aanpalend deel van de Scheldeoever met resterend metselwerk van oud veerhoofd, twee dukdalven, houten ponton met ijzeren loopbrug.


ID: 130877 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Sas (Dendermonde)
In 1667-1669 werd op de Dender in het centrum van de stad een sas met vier nieuwe domaniale watermolens opgericht, ter vervanging van de sluizen en de vernielde molens van de Ooie-Nieuwburcht.


ID: 165512 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugstraat (Dentergem), Brugstraat (Zulte)
Betonnen hangbrug over de oude bedding van de Leie, die de grens met Zulte en Oost-Vlaanderen vormt. De brug speelt een belangrijke rol in beide wereldoorlogen. Wordt voor het eerst aangelegd in 1912-1913 als ijzeren brug en in 1914 door het Belgische leger en in 1918 door de Duitse troepen opgeblazen.


ID: 165410 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Markegemsesteenweg (Dentergem)
Brug over de Oude Mandel op de Vandermaelenkaart (circa 1850) vermeld als "Kessenbrug". De brug markeert de grens met Markegem. Bakstenen brug met vlakke overwelving in beton. Arduinen dekplaten en aan de oostkant een metalen leuning gevat in gietijzeren paaltjes versierd met dierenkoppen.


ID: 165424 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Meulebekestraat (Dentergem)
Brug (ter hoogte van nummer 17) uit de jaren 1920-1930 die de Meulebekestraat over de Krommendijkbeek leidt. Roodbakstenen brug, aan de westkant met bakstenen vleugels, met vlakke overwelving en betonnen dekplaten.


ID: 165494 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Tieltstraat (Dentergem)
Brug in rode mechanische baksteen, afgedekt met arduinen dekplaat. Aan weerszijden zijn in de dekplaat telkens twee cartouches gebeiteld met het jaartal "1941" en de afbeelding van een huisjesslak. Ter vervanging van een oudere brug, door Belgische troepen opgeblazen bij het terugtrekken over de Oude Mandel in 1940. De huidige brug werd in 1941 opgetrokken door een Duitse genie-eenheid, wiens embleem de huisjesslak was.


ID: 165643 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Vijvestraat (Dentergem)
Brug over de Mandel met gekasseid wegdek,  "De Steengatbrug". Rechte brug met vlakke overwelving, waarschijnlijk daterend uit het interbellum. Betonnen balustrade steunend op bakstenen pijlers en geflankeerd door bakstenen zijstukken onder betonnen dekplaat.


ID: 18361 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Stationsstraat 25 (Diepenbeek)
De eerste burcht, het Oude Hof bevond zich in de nabijheid van de Breemakker. In 1433 werd de vrijheerlijkheid Diepenbeek verdeeld tussen de families Schoonvorst en van Gaver enerzijds en de families van Horne en de Merode anderzijds.


ID: 173828 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Alleyepad, Beerstblotestraat, Begijnhofstraat, De Breyne Peellaertstraat, Grauwe Broedersstraat, Grote Dijk, Kleine Dijk, Kwadestraat, Oostendestraat, Sint-Niklaasstraat, Vaartstraat, Vismarkt (Diksmuide)
Een gedeelte van de Handzamevaart, met aansluitend de Vismarkt en omgeving, te Diksmuide, is beschermd als stadsgezicht.