Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

611 resultaten


ID: 165424 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Meulebekestraat (Dentergem)
Brug (ter hoogte van nummer 17) uit de jaren 1920-1930 die de Meulebekestraat over de Krommendijkbeek leidt. Roodbakstenen brug, aan de westkant met bakstenen vleugels, met vlakke overwelving en betonnen dekplaten.


ID: 165494 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Tieltstraat (Dentergem)
Brug in rode mechanische baksteen, afgedekt met arduinen dekplaat. Aan weerszijden zijn in de dekplaat telkens twee cartouches gebeiteld met het jaartal "1941" en de afbeelding van een huisjesslak. Ter vervanging van een oudere brug, door Belgische troepen opgeblazen bij het terugtrekken over de Oude Mandel in 1940. De huidige brug werd in 1941 opgetrokken door een Duitse genie-eenheid, wiens embleem de huisjesslak was.


ID: 165643 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Vijvestraat (Dentergem)
Brug over de Mandel met gekasseid wegdek,  "De Steengatbrug". Rechte brug met vlakke overwelving, waarschijnlijk daterend uit het interbellum. Betonnen balustrade steunend op bakstenen pijlers en geflankeerd door bakstenen zijstukken onder betonnen dekplaat.


ID: 18361 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Stationsstraat 25 (Diepenbeek)
De eerste burcht, het Oude Hof bevond zich in de nabijheid van de Breemakker. In 1433 werd de vrijheerlijkheid Diepenbeek verdeeld tussen de families Schoonvorst en van Gaver enerzijds en de families van Horne en de Merode anderzijds.


ID: 173828 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Alleyepad, Beerstblotestraat, Begijnhofstraat, De Breyne Peellaertstraat, Grauwe Broedersstraat, Grote Dijk, Kleine Dijk, Kwadestraat, Oostendestraat, Sint-Niklaasstraat, Vaartstraat, Vismarkt (Diksmuide)
Een gedeelte van de Handzamevaart, met aansluitend de Vismarkt en omgeving, te Diksmuide, is beschermd als stadsgezicht.


ID: 161559 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Alveringemstraat (Diksmuide)
Eieleedbrug over de Eieleed. Bakstenen boogbrug met ijzeren brugleuning, uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw.


ID: 171947 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bovekerkestraat (Diksmuide), Vladslostraat (Koekelare)
Het begin van de straat (dorpskern) is aan het einde van de 20ste eeuw heraangelegd in betonklinkers. Bij een tweede stuk is het gekasseide wegdek heraangelegd (overgang naar het landelijk gebied). Het tonronde profiel is hierbij bewaard, de veldborduren zijn hier echter vervangen door betonnen boordstenen.


ID: 161277 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Grauwe Broedersstraat (Diksmuide)
Deze boogbrug dateerde oorspronkelijk van 1774, en werd in 1907 verbreed naar aanleiding van de aanleg van de buurtspoorweg Oostende-Diksmuide. De brug was tijdens de Eerste Wereldoorlog van groot belang voor de bevoorrading van de Duitse troepen. Daarom werd de 'Mainzerbrücke' bij beschietingen telkens opnieuw hersteld. Na de oorlog werd deze brug historiserend heropgebouwd.


ID: 161510 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Ijzerdijk (Diksmuide)
Voormalige dubbele spoorwegbrug over de IJzer van de lijn nummer 73: Lichtervelde-Kortemark-Diksmuide-Veurne (mei 1858-heden) en de lijn nummer 74: Diksmuide-Nieuwpoort (februari 1868-1974). Bij het uitbreken van de spoorlijn nummer 74 werd de linkerhelft van de brug ontmanteld en door een recente verlegging van de spoorwegbedding van de lijn nummer 73 op het grondgebied van Kaaskerke, raakte de brug volledig in onbruik. Metalen spoorwegbrug met gecementeerde bakstenen bruggenhoofden.


ID: 161756 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Ijzerdijk (Diksmuide)
Restant van roodbakstenen bruggenhoofd en metalen leuning van de voormalige Tervatebrug. Voor het eerst aangeduid op de kaart van Ph. Vandermaelen (1850). De draaibrug Tervate wordt een eerste maal op 19 oktober 1914 door de Belgische genie en een tweede maal in mei 1940 door de Franse militairen opgeblazen.